Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis LNK žinioms sakė, kad Baltarusijos įmonės Lietuva susidomėjo dar po protestais palydėtų netikrų prezidento rinkimų Baltarusijoje.

„Po vadinamųjų prezidento rinkimų, kai Baltarusijoje prasidėjo didelės represijos, mes puikiai pamename ir laisvės kelią, tai 50 tūkst. lietuvių susikibo į gyvą eilę nuo pat Katedros aikštės iki Baltarusijos sienos.

Ir tai buvo tam tikra žinia Lietuvos, Baltarusijos pilietinei visuomenei, įmonėms, kurios nenorėjo taikstytis su baltarusišku režimu, kad Lietuva yra pasiruošusi padėti žmonėms, kuriems netinka tas totalitarinis režimas, kuris, deja, yra už mūsų sienos“, - teigė ekonomikos ir inovacijų viceministras K. Žemaitis.

Jo teigimu, Lietuvos situaciją vertėtų lyginti su Lenkija.

„Kadangi Lenkijoje taip pat yra pakankamai nemažai persikėlusių baltarusiškų įmonių. Į kitas Baltijos šalis persikėlusių įmonių skaičiai yra mažesni, kadangi Lietuva yra artimesnė šalis. Čia turime ir pakankamai nemažą disidentų bendruomenę, egzilyje veikiantį universitetą. Ryšiai Lietuvos ir Baltarusijos visuomenių buvo pakankamai tamprūs ir iki 2021 metų“, - kalbėjo K. Žemaitis.

Viceministras LNK žinioms sakė, kad vien per šiuos metus fiksuota tarp 4 ir 5 tūkst. į Lietuvą papildomų atvykusių darbuotojų iš Baltarusijos.

„Tarptautinių įmonių, kurios persikėlė iš Baltarusijos ir uždarė savo veiklą ten turime apie keliasdešimt. Absoliuti jų dauguma – tarptautinės įmonės, reitinguojamos tarptautinėse biržose“, - kalbėjo ekonomikos ir inovacijų viceministras K. Žemaitis.

Jo teigimu, šios įmonės į darbą priima ir lietuvius, nemažai jų ir vadovaujančiose pozicijose.

Viceministras LNK eteryje įvardijo ir tokių pokyčių naudą Lietuvai.

„Žiūrint grynai ekonomiškai, paskaičiavus vien per sugrįžtančius mokesčius vien per šiuos metus, spalio mėnesio duomenimis mes turime grynųjų pajamų apie 70 milijonų eurų. (…) Vienas darbuotojas, pritrauktas iš užsienio, keturis kartus viršija sumokamais mokesčiais tas išlaidas, kurias valstybė patiria juos pritraukdama“, - sakė jis.

Visą LNK pokalbį su viceministru K. Žemaičiu žiūrėkite čia: