„Aš nesuprantu, dėl ko jūs atėjot?“ – pareigūnų vizitu vaizdo transliacijoje piktinasi moteris.

„Tuoj paaiškinsiu, nusiraminkite“, – vaiko motinai teigia policijos pareigūnas ir priduria, kad buvo gautas pranešimas. Moters paklaustas, kas pranešė, policininkas patikina, kad reagavo į anoniminį pranešimą.

Vaizdo įraše matoma, kaip į dialogą su pareigūnais nenorinčią leistis moterį ramina ir kartu atvykusi paramedikė.

„Aš nesuprantu, dėl ko jūs atėjot. <...> Iškviesti, tai gerai, bet pagrindo nėra, jūs suprantat, kad melagingai kviečiamos policijos. Dabar dėl melagingų iškvietimų yra kreiptasi į policijos komisariatą, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes pastoviai kviečiamos policijos“, – piktinasi moteris.

„Mus, jeigu kviečia, mes vis tiek norime įsitikinti, ar viskas tvarkoj, tai pateikite dokumentą ir mes išvažiuosim“, – ramiai tiesioginę transliaciją darančiai moteriai aiškina policijos pareigūnai, tačiau bendrauti su pareigūnais vaiką auginanti mama nenori ir vis kartoja, kad neleis, jog iš jos būtų atimtas vaikas.

„Jūs pažiūrėkit, Lietuvos žmonės, kas čia darosi. Pas mane atvažiuoja tarnybos be jokio pagrindo, mane gąsdina ir stresą varo“, – kalba susijaudinusi moteris.

„Jūsų niekas negąsdina ir nesinervuokit“, – moterį vis bando nuraminti paramedikė.

Pareigūnų apsilankymą filmavusi moteris vaizdo įraše teigia, kad jai esą kerštauja buvusi globėja ir su ja bando susidoroti. Įrašas feisbuke išplito žaibiškai, šiuo metu juo pasidalino daugiau nei 6,5 tūkst. žmonių, o peržiūrėjo net 446 tūkst.

Socialiniuose tinkluose motinos elgesys dėmesio sulaukia ne pirmą kartą

Tačiau šeimos istorija kur kas painesnė, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Dar gruodžio pradžioje feisbuke buvo išplatinti garso įrašai, kuriuose girdima esą tos pačios moters bandymas nuraminti savo vaiką.

„Ji nemiega, ta sterva, tai ką man daryti? Nu ką daryt? Ji klykia iki išnaktų, aš nebegaliu. <...> Užsikiškt tu, bl**. Nu ką man daryt, ji bl** niekaip neužmiega. Žinok aš tikrai jai ką nors padarysiu“, – garso įrašuose girdisi moters balsas, o fone nuolat verkia vaikas.

Kaip teigia įrašus paviešinusi moteris D. P., vaiko mama neva juos siuntė savo vyrui, kuris atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje. Jo socialinio tinklo prisijungimus esą turi sesuo, kuri, tikinama feisbuke, ir pasidalino įrašais su D. P.


Ši istorija gruodžio pradžioje buvo pasiekusi ir žiniasklaidą. Tuo metu DELFI Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinoji vedėja Žaneta Abromaitienė sakė, kad įrašais su tarnyba pasidalino giminaičiai ir motina iš karto buvo aplankyta specialistų.

„Mama su mergaite apgyvendinta Alytaus šeimos krizių centre. Teikiamos psichologo konsultacijos, užrašyta medikų konsultacijai. Mergytė lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą“, – tuomet žurnalistams sakė Ž. Abromaitienė.

Tuo metu esą nuspręsta vaiką motinai palikti, tačiau intensyviai stebėti situaciją šeimoje.

Pareiškimo dėl melagingų iškvietimų policija nėra gavusi

Kaip DELFI informavo Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė spaudai, Gruodžio 29 d. (šeštadienį) apie 11 val. bendruoju pagalbos telefonu buvo gautas pranešimas su prašymu pasidomėti vaiko sveikata.

„Alytaus apskr. VPK pareigūnams nuvykus nurodytu adresu kartu su medicinos darbuotoja buvo patikrinta vaiko sveikata. Namuose buvusios moters (g. 1990 m.) pasiteirauta dėl vaiko būklės. Medikei apžiūrėjus vaiką, jis paliktas namuose“, – rašoma policijos atsakyme.

Pasiteiravus, ar dėl melagingų pareigūnų iškvietimų vaiką auginanti moteris yra kreipusis į policijos pareigūnus, Alytaus VPK atstovė patikino, kad toks pareiškimas nėra registruotas ir dėl to ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas. Daugiau apie atvejį duomenų policija pateikti negalėjo.

Kad mažametį vaiką auginančiai moteriai teikiama specialistų pagalba, DELFI patvirtino ir Alytaus miesto savivaldybės atstovai.

„Šiai šeimai taikoma atvejo vadyba“, – pateiktame atsakyme rašo savivaldybės komunikacijos vadovė Modesta Tarasauskienė. Kokia konkreti pagalba teikiama savo istoriją feisbuke paviešinusiai moteriai – nedetalizavo.

Vaikas laikinai buvo paimtas dėl smurto artimoje aplinkoje

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Alytaus mieste l. e. p. patarėja Agnė Malakauskaitė DELFi teigia, kad kartą iš tiesioginę transliaciją paviešinusios moters mažametis vaikas buvo paimtas.

„Iš minėtos motinos vaikas buvo paimtas 2018 metų birželio mėnesį. Tuo periodu moteris gyveno Kaune, vaikas paimtas po to, kai Kauno vyriausiajame policijos komisariate buvo gautas pranešimas apie smurtą artimoje aplinkoje moters ir mažametės gyvenamojoje vietoje.

Vaikui buvo nustatyta laikinoji globa. Kreiptasi į VšĮ Alytaus miesto Socialinių paslaugų centrą dėl socialinių paslaugų šeimai teikimo poreikio vertinimo bei stebėjimo vykdymo. Šeimai buvo paskirtas atvejo vadybininkas ir sudarytas pagalbos planas“, – šeimos situaciją komentavo A. Malakauskaitė.
Jos teigimu, motina įvykdė visas pagalbos plane numatytas sąlygas, todėl mažylis 2018 m. spalio mėnesį moteriai buvo grąžintas.

„Šeimai teikiamos socialinės paslaugos, motina tęsia psichologo konsultacijas, vaikas lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą, motina bendrauja ir bendradarbiauja su socialine darbuotoja“, – teigė vaiko teisių apsaugos specialistė.

A. Malakauskaitė taip pat patvirtino, kad tarnyba apie socialiniuose tinkluose paviešintus įrašus, kuriuose girdėti agresyvus moters bendravimas su vaiku, žino. Gavus šią informaciją, teigė specialistė, tarnyba reagavo iš karto, lankėsi šeimoje, moteris su vaiku laikinai buvo apgyvendinta krizių centre.

„Gruodžio 3 d. atvejis Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus vaiko teisių skyriui (VTAS) žinomas. Operatyviai, tik gavus informaciją, šeimoje apsilankė VTAS darbuotojai. Motinai buvo suteikta psichologo konsultacija. Motina su skyriaus darbuotojais bendravo ir bendradarbiavo, noriai priėmė siūlomą pagalbą. Motina su vaiku buvo apgyvendinta Krizių centre, kur buvo stebima specialistų.

Šventinį laikotarpį moteris su vaiku leidžia savo namuose. Socialinio darbuotojo teigimu, šeimos namuose gyvenimo sąlygos tinkamos, švaru, tvarkinga. Mergaitė lanko ugdymo įstaigą, darbuotojų teigimu, mergaitė švari ir prižiūrėta, linksma, guvi“, – aiškino vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė.