Socialiniuose tinkluose kai kurie tėvai jau pranešė, kad į jų banko sąskaitas išmokos jau buvo pervestos. Tarp jų buvo ir vilniečių, ir kauniečių, ir panevėžiečių, ir mažesnių miestų gyventojų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) „Delfi“ teigė, kad vienkartinėms išmokoms vaikams savivaldybių administracijoms iš viso skirta 72 mln. Eur.

„Lėšos į savivaldybių sąskaitas buvo pervestos liepos 23 d. ir turi būti išmokėtos iki liepos 31 d. Kadangi vienkartines išmokas, kaip ir vaiko pinigus, moka savivaldybės, informacijos, kiek šeimų vienkartines išmokas vaikams jau gavo, ministerija neturi“.

Didesnė dalis šių pinigų, teigė ministerijos atstovai, pasieks didžiausias savivaldybes, kadangi ten gyvena daugiausia žmonių. Vilnius gavo 16 mln. eurų, Kaunas – 7,8 mln. eurų, Klaipėda – 4,32 mln. eurų. Gavusios pinigus, savivaldybės pažadėjo mokėjimus šeimoms pradėti kaip įmanoma greičiau, dalis gyventojų išmokas turėjo gauti jau penktadienį.

„Sodros“ atstovai tai pat patvirtino, kad vienkartines išmokas perveda savivaldybės, todėl negali atsakyti, kiek šių pinigų jau pasiekė gyventojus. Taip pat nurodė, kad šį mėnesį „Sodra“ nemokės jokių specifinių išmokų, susijusių su valstybės pagalba po karantino.

„Kaip ir anksčiau, už laikotarpį nuo karantino pradžios iki sueis du mėnesiai nuo karantino pabaigos, „Sodra“ moka 257 eurų dydžio išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims, tačiau šią išmoką skiria Užimtumo tarnyba, o „Sodra“ tik atlieka mokėjimus pagal Užimtumo tarnybos pateiktą informaciją. Rugpjūčio mėnesį įvairių rūšių pensijų gavėjus pasieks 200 eurų vienkartinės išmokos.“

Vilniaus savivaldybės atstovai spaudai teigė, kad vos tik gavę šiuos pinigus, jokių kliūčių nesudarė ir iškart pradėjo pervedinėti išmokas į vilniečių sąskaitas.

Kauno savivaldybė taip pat pranešė, kad jau vakar pradėjo išmokų mokėjimo procedūrą ir viskas vyksta pagal numatytą tvarką: suformuoti pavedimai banku, o tiems žmonėms, kurie pageidavo gauti pinigus paštu, bus mokama ir šeštadienį.

Klaipėdos savivaldybė pranešime spaudai informavo, kad jau pradėjo penktadienį mokėti vienkartines išmokas vaikams, skirtas COVID-19 (koronaviruso infekcijos) pandemijos padariniams mažinti.

„Išmokoms skirtos lėšos iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos savivaldybę pasiekė vakar, liepos 23 d. – sutvarkius reikiamus formalumus, šiandien pinigai jau yra pervedami mokėjimo įstaigoms. Dalis klaipėdiečių išmokas savo sąskaitose matys jau šiandien, kitiems gali tekti palaukti kitos savaitės pradžios – tai priklauso nuo banko, kuriame gyventojas turi sąskaitą, nes gautas lėšas bankai užskaito skirtingais terminais. Gyventojai, vaikams skirtas išmokas atsiimantys „Lietuvos pašto“ skyriuose, tai galės padaryti paskutinę liepos mėn. savaitę – nuo liepos 27 iki liepos 31 d.“

Iš viso, teigiama pranešime, šį mėnesį vienkartines išmokas gaus 19 382 klaipėdiečių šeimos, kuriose gyvena 29 120 vaikų. Bendrai šį mėnesį klaipėdiečių šeimoms bus pervesta 3,9 mln. eurų. Iš viso savivaldybę pasiekė 4,3 mln. eurų, skirtų vienkartinėms išmokoms, o likusi suma bus skirta vaikams, kurie įgis teisę gauti vaiko pinigus iki 2020 m. gruodžio 31 d.

„Delfi“ primena, kad išmokos dydis kiekvienam vaikui – 120 eurų, neįgaliems vaikams bei vaikams iš daugiavaikių ir mažas pajamas turinčių šeimų papildomai skiriama 80 eurų. Skirti vienkartines išmokas vaikus auginančioms šeimoms pasiūlė prezidentas Gitanas Nausėda. Seimas tai numatantį įstatymą priėmė birželio pradžioje.

SADM tuo pačiu priminė, kokią valstybės paramą dar galima gauti:

  • Kol tęsiasi ekstremali situacija, galima skelbti prastovas darbuotojas ir gauti subsidijas jų darbo užmokesčiui, o darbuotojams dirbant – irgi galima kreiptis dėl subsidijų.
  • 257 eurų dydžio išmoką už mėnesį gaunantys savarankiškai dirbantys asmenys, ją galės gauti iki rugpjūčio 16 d. imtinai. Gera žinia ta, kad ir tie savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie atitinka visas sąlygas gauti išmoką, bet dar nesikreipė, turi galimybę tai padaryti iki rugpjūčio 16 d.
  • Užimtumo tarnyboje registruoti gyventojai, kuriems yra suteiktas bedarbio statusas, gali pretenduoti gauti paramą – laikiną darbo paieškos išmoką, kuri gali siekti 42 eurus, jeigu gauna nedarbo socialinio draudimo išmoką, arba 200 eurų negaunantiems įprastos bedarbio išmokos. Laikina darbo paieškos išmoka gali būti mokama iki 6 mėnesių, bet ne ilgiau nei iki šių metų pabaigos.
  • Senjorai, neįgalieji, našliai, našlaičiai, šalpos išmokų gavėjai rugpjūčio mėnesį gaus vienkartines 200 eurų dydžio išmokas.
  • Nepasiturintys gyventojai gali kreiptis į savivaldybę didesnių ir lengviau prieinamų socialinių pašalpų ir kompensacijų už šilumą.