„Parduotuvė Šventojoje atsidarė prieš savaitę, nuo tada ir stovi A. Veryga. Pastatomas, kai įsigalioja prekybos alkoholiu draudimas“, – DELFI sakė ministro siluetą parduotuvėje „Aibė“ pamatęs ir užfiksavęs Vygintas.

Anot pašnekovo, parduotuvės atstovai prasitarė, kad netrūksta norinčių su A. Verygos atvaizdu nusifotografuoti. Šypseną tai sukėlė ir jam pačiam.

„Taip norėta ne pasijuokti iš ministro, verslas tiesiog sugalvojo tokią atitvaro formą“, – nurodė jis.

A. Verygos atvaizdas parduotuvėje (V. Lekavičiaus nuotr.)

Atvažiuojantys poilsiauti praranda laiko nuovoką

Pasak įmonės „Voster“ direktorės Aidos Pociuvienės, kuri ir vadovauja aptariamai parduotuvei, idėja dėl A. Verygos atvaizdo panaudojimo tokiomis aplinkybėmis kilo diskusijų su komanda metu.

„Plakatas stovi ne taip ir seniai, nuo savaitgalio. Šis sprendimas pagrindžia mūsų požiūrį į draudimą alkoholiu prekiauti tam tikru metu, ypač sekmadienį po pietų. Atvažiuojantys poilsiauti neretai praranda laiko nuovoką, nežino, kiek yra valandų, pradeda nemaloniai elgtis kasoje, kai negali įsigyti alkoholinių gėrimų. Padarėme vizualizaciją, kad tiesiog būtų akivaizdu – 20 val. vakaro šis skyrius užsidaro“, – aiškino ji.

Pasak parduotuvės vadovės, A. Verygos asmuo šiam reikalui pasirinktas ne atsitiktinai. Ji taip pat nesibaimino neigiamos ministro reakcijos į tokį jo atvaizdo panaudojimą.

„Jis yra protingas žmogus, labai gerbiu tokį jo sprendimą. Tokio sveikatos ministro per visą mūsų nepriklausomybės laikotarpį nebuvo. Manau, jis supranta savo sprendimo galimas pasekmes, supranta, kad visuomenė šiuo klausimu yra labai stipriai susiskirsčiusi. Nesakyčiau, kad ši vizualizacija sulaukia labai stipraus ažiotažo, daugiau šypseną kelia. Protingi supranta, o kvailiams turbūt ir nenorime aiškinti dar kartą“, – sakė ji.

Greičiausiai prisitaikė tie, kurie alkoholį vartoja nuolat

Paklausta, kam dažniausiai apribojimai dėl prekybos alkoholiu laiko vis dar yra problema, A. Pociuvienė aiškino, kad greičiausiai prie to prisitaikė tie pirkėjai, kurie alkoholį vartoja nuolat. Savo ruožtu tiems, kuriems tai nėra taip aktualu, taisykles vis tenka priminti.

„Tas priminimas būna jau kasoje, eilėje žmonių, tačiau pardavėjų darbas yra prekiauti, o ne aiškinti, kas, kodėl ir už ką. Nusprendėme pastatyti tokią vizualizaciją, kad tas draudimas būtų gal kiek labiau matomas“, – sakė ji.

Minima parduotuvė Šventojoje dirba tik antrą savaitę, tad A. Pociuvienė sakė dar negalinti objektyviai įvertinti, ar vizualizacija padeda iššaukti norimą pirkėjų reakciją.

„Esame kurorto parduotuvė, jūra yra vos už poros šimtų metrų. Priėmėme sprendimą alkoholio skyrių įkurdinti atskirai, įėjus į parduotuvę šios rūšies prekės nėra matomos, neskatiname atostogaujančių vartoti alkoholinius gėrimus, tačiau vien to neužteko“, – aiškino ji.

Sprendimą vadina netoliaregišku

Tiesa, Nepriklausomų prekybos įmonių asociacijos vadovas Eimutis Radžvila tokį parduotuvės sprendimą vadina netoliaregišku.

„Yra įstatymu nustatytas laikas, kada galima prekiauti alkoholiu, patinka tai ar nepatinka, tu turi tuo vadovautis. Kažkoks bandymas išsiskirti – aš vertinčiau taip“, – sakė jis.

Pastebėjus, kad tik įvedus prekybos alkoholiu ribojimo laiką buvo net kelios įstaigos, kurios bandė pašiepti tokio sprendimo autorius, tam naudojo ir A. Verygos, ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio atvaizdus, E. Radžvila tikino, kad nė vienas šių asmenų nėra valstybė, tad taip elgtis nebuvo tikslinga.

„Kai įstatymas priimamas, jį reikia vykdyti. Jei įstatymas nepatinka, galima inicijuoti pakeitimą, bet tokie dalykai, mano manymu, netoleruotini“, – sakė jis.

Eimutis Radžvila

Problemų kyla ir emigrantams

Anot pašnekovo, galbūt pajūrio verslininkai dažniau susiduria su problema dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo dėl to, kad čia dažniau apsilanko poilsiautojai ne tik iš skirtingų Lietuvos regionų, bet ir iš užsienio.

„Aš manau, kad lietuviai jau priprato. Aišku, būna visko. Yra ir man pasitaikę – važiavau į išvyką, ryte, prieš 10 val. ryto, pasiėmiau pakuotę, bet turėjau pripažinti, kad, iš tikrųjų, neteisus esu. Jei ne kiekvieną dieną perka alkoholinius gėrimus, užmiršta žmonės“, – sutiko E. Radžvila.

DELFI primena, kad nuo 2018 m. sausio parduotuvėse įsigyti alkoholio galima tik nuo 10 iki 20 val. pirmadieniais – šeštadieniais, o sekmadieniais šis laikas dar trumpesnis – iki 15 val.

Iki šio sprendimo alkoholinių gėrimų buvo galima įsigyti nuo 8 iki 22 val.