Vakar įkelta nuotrauka šiandien jau sulaukė daugiau nei 21 tūkst. mygtuko „Patinka“ paspaudimų. Komentatoriai gyrė merginas sakydami, kad prieš tokį grožį priešai net nesugebėtų pakelti ginklų ir pripažino patys įsinorėję į kariuomenę. Kiti pastebėjo, kad kariuomenėje tarnaujančios moterys kartais net pranoksta vyrus, nes „mažiau verkia“.

Ne paslaptis, kad kai buvo paskelbti šauktinių sąrašai, visi pašauktieji pradėjo skelbti tai. Vieni džiaugėsi, kiti ironiškai reagavo, tad nusprendėme padaryti smagų atsaką visiems, gal net padrąsinti. Nenorėjome šaipytis, iš sulauktų komentarų ir žinučių supratome, kad pavyko visiems pakelti ūpą“, – patikino nuotrauka pasidalijusi Ieva Petrauskaitė.

Jei yra pavojus, paruošti reikia visus visuomenės narius

DELFI jau rašė, kad paskelbus apie šauktinių grąžinimą dalis moterų pasipiktino, kad atlikti privalomąją karo tarnybą jos nėra kviečiamos.

Tuomet Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė dr. Margarita Jankauskaitė DELFI sakė, kad jei moterys išreiškia norą eiti į šauktinių armiją, joms turi būti sudarytos galimybės tą padaryti.

„Šiais laikais kariuomenėje vyrauja ne tik fizinė jėga, reikia mokėti elgtis su ginklais, įranga, dabar vis dažniau kalbama apie kibernetines atakas. Kariavimo būdų yra įvairių, tad moterys turėtų turėti galimybę priklausyti šauktinių kariuomenei. Jei mes galvojame, kad yra pavojus ir kad šauktiniai yra reikalingi, tada tam turėtų būti ruošiami visi visuomenės nariai“, – sakė ji.

M. Jankauskaitė taip pat priminė, kad, pavyzdžiui, Amerikos kariuomenėje moterys karės yra labai vertinamos, nes jos vienintelės gali susikalbėti su priešų žmonomis ir mamomis.

„Kai atliekamos taikdarystės misijos, moterys labai dažnai būna tų karinių dalinių sudėtyje. Pripažinta, kad moterys daug pozityviau nuteikia gyventojus. Maža to, moterys geriau orientuojasi vietinės bendruomenės niuansuose. Pavyzdžiui, mamos visuomet žino, kur yra jų vaikai, tačiau vietinės moterys dažnai kalbasi tik su moterimis. Taigi moterys karės šiuo atveju yra naudingesnės“, – pastebėjo ji.

Tiesa, ji pridūrė, kad moterys gali atlikti ne tik humanitarines misijas, jų įgūdžiai gali pasitarnauti ir karo lauke, jei tam jos yra paruoštos.

DELFI primena, kad šiemet dviejų šaukimų metu atlikti tarnybą bus pakviesti 3 tūkst. jaunuolių. Trečiadienį viešai buvo paskelbti šauktinių sąrašai. Į juos įtraukta 36825 jaunuolių, kurių amžius – nuo 19 iki 26 metų.Pirmieji šauktiniai į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną atvyks rugpjūčio 24 dieną.