„Daugelis iš jūsų tikriausiai galvoja, kad Vokietijoje taip pat yra daug neonacių eitynių. Taip, tai tiesa. Tačiau skirtumas didžiulis. O skirtumas toks – kiekvienos neonacių eitynės Vokietijoje turi savo oponentus, kurie surengia dar didesnę antinacių demonstraciją. Čia, Lietuvoje, beveik nėra kas aktyviai priešintųsi tokioms eitynėms, išskyrus Dovidą Katzą ir kai kuriuos žmones iš žmogaus teises ginančių organizacijų, tai yra gėjų ir lesbiečių organizacijų“, - spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo E. Zuroffas.

Kaip žinoma, Kaune Vasario 16-ąją vyks Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos organizuojama eisena, į kurią moksleiviai ir studentai kviečiami pasipiktinimu, jog šiais laikais politikai užsiima nutautinimo ir iškrypėlių propaganda, kiekvienas gali niekinti valstybės simbolius, o tautinės idėjos neva nustumiamos šonan.

„Lietuva lietuviams“. „Ne Rytams, ne Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“. Tokie ir panašūs šūkiai vyravo eitynėse, kurios vyko ankstesniais metais. Tai visuomenėje sukeldavo ne mažai diskusijų ir eitynės vertinamos gana dviprasmiškai.

Tradiciškai vasario 16-ąją eitynės vykdavo Kaune, o kovo 11-ąją – Vilniuje. Šias metais Rgoje žygiuos ir latvių ultranacionalistai.

Patiko A.Butkevičiaus įspėjimas nekurstyti nesantaikos

„Nuomonės raiškos laisvė nereiškia laisvės įžeisti tautines mažumas, propaguoti fašizmo, marginalizuoti nuolatinius gyventojus ir piliečius iš kitų šalių paprasčiausiai dėl etninės kilmės ar religijos“, - teigė E. Zuroffas.

Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius sakė, kad blogiausia, jog tokių eitynių nė nebesmerkia aukšti Lietuvos politikai.

„Blogiausias dalykas šiu atveju tas, kad iki vakar nebuvo atvejo, kad koks nors Lietuvos lyderis pasmerktų tokias eitynes prieš joms įvykstant“, - sakė E. Zuroffas.

Primenama, kad Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį Žinių radijuje Vyriausybės vardu įspėjo nekurstyti nesantaikos. Priešingu atveju jis žadėjo ryžtingą atkirtį.

„Galiu tiesiai, labai aiškiai pasakyti: tiems, kurie siekia ar norėtų mūsų visų Nepriklausomybės šventei suteikti atskirties, perdėto susireikšminimo ar net tautinio kiršinimo ženklų, Vyriausybės vardu įspėjame to nedaryti. Nenorintiems suprasti, kokią žalą Lietuvoje daro įvairūs bandymai manipuliuoti patriotizmu, kurstant antisemitines ar kitas tautinę nesantaiką keliančias nuotaikas, dabar ir ateityje bus duotas ryžtingas atkirtis“ - sakė A. Butkevičius.

E. Zuroffas piktinosi, kad kasmet vykstančių eitynių dalyvių skaičius tik auga. Pasak jo, neonacių eitynių, kuriose skanduojama „Lietuva – lietuviams“, žinutė aiški: be kitų grupių, ji skirta ir žydams, kurie sugebėjo išlikti po Antrojo pasaulinio karo Holokausto ir gyvena Lietuvoje.

„Kam jie tai sako? Šiandien Lietuvoje gyvenantys žydai yra tik mažas likutis iš vienos didžiausių žydų bendruomenių visame pasaulyje. Ši žinutė perduodama žydams, kurie išgyveno persekiojimą – jame galbūt dalyvavo ir kaimynai. Žydai, kurie šiuo metu gyvena Lietuvoje, yra žmonės, kurie suteikia Lietuvai pasitikėjimo kreditą. Jie nori gyventi demokratiškoje ir nepriklausomoje Lietuvoje, jie nebėga iš čia“, - teigė E. Zuroffas.

Kaltina dvigubo genocido teorija

Spaudos konferencijoje pranešėjas stebėjosi, kad tautiniu jaunimu ar tautininkais save vadinantys asmenys gali laisvai marširuoti pasiėmę vėliavas, kuriose matyti perdirbta svastika, tačiau už tai nebaudžiama. Kaip žinoma, Lietuva draudžiamas nacių ir sovietų simbolių demonstravimas.

E. Zuroffas teigia, kad Lietuva turėtų pagalvoti, kaip atrodo pasaulyje o situacija, anot jo, blogėja. Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius ypač kritikavo Lietuvos norą neva sulyginti nacių ir komunistų vykdytus nusikaltimus.

„Aš nenoriu sumenkinti sovietų nusikaltimų. Tai ką jie darė ir ne tik čia, bet visoje Rytų Europoje, yra absoliučiai tragiška, tie žmonės, kurie šiuos nusikaltimus padarė, turi ar turėjo atsidurti teisme. Be tai ne mūsų misija, mūsų misija kitokia, mes susiduriame su kitais kriminaliniais nusikaltėliais“, - sakė E. Zuroffas, pridūręs, kad, jo nuomone, visoje Rytų Europoje galėtų veikti panaši organizacija kaip Simono Wiesenthalio centras, kuris ieškotų sovietų nusikaltėlių ir ragintų nacionalines teisėsaugos institucijas juos nubausti.

„Tačiau esmė tokia – kad ir kokie būtų blogi sovietų nusikaltimai, jie ne tokie pat kaip nacių ir nepanašūs į Holokaustą. Taip yra dėl dviejų priežasčių: pirma, dėl fanatiškos ideologijos apie visaapimantį žydų išnaikinimą visame pasaulyje; antra, dėl industrializuotos žudynių praktikos. Kitaip tariant, istorijoje dar nėra buvę atvejų, kad būtų statomi specialūs fabrikai žmonių žudymui“, - pridūrė pranešėjas.

Pasak Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktoriaus, Lietuva antrą šių metų pusmetį pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai ir gali siekti populiarinti Prahos deklaraciją. 2008 m. priimtos Prahos deklaracijos „Dėl Europos sąžinės ir komunizmo“ esmė – kad nacių ir sovietų nusikaltimai įvardijami kaip nusikaltimai žmonijai.

„Aš galiu įsivaizduoti, ką apie tai galvos Briuselyje, jeigu tai tikrai nutiks“, - sakė E. Zuroffas, Prahos deklaraciją sutapatinęs su dvigubo genocido teorija.

Dvigubo genocido teorija teigia, kad nacių ir sovietų nusikaltimai bei dėl šių režimų patirtos skriaudos turi būti įvertinami panašiais kriterijais. Kaltinantieji Lietuvą propaguojant dvigubo genocido teoriją, teigia, kad lietuviai nori sulyginti nacių ir sovietų nusikaltimus, o Lietuva sako, jog siekia tik adekvataus sovietų nusikaltimų įvertinimo, koks būdingas vertinant nacių nusikaltimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1134)