Forumo dalyvius sveikinusi I. Degutienė pabrėžė, kad šiandien autoritarinės valstybės siekia ištrinti vertybines ribas tarp savęs ir demokratinio pasaulio.

"Autoritarinės valstybės ieško ir randa vis naujų pasiteisinimo ir įsitvirtinimo būdų. Naudojama "savojo raidos kelio" ir modernizacijos retorika. Ryškėja nauja tendencija, kai politinis autoritarizmas veikia kartu su liberalia ekonomika", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė tarptautinio forumo dalyvių klausė, ar demokratinės valstybės yra pajėgios nustatyti aiškias vieningas taisykles, kurios leistų kontroliuoti santykių su autoritarinėmis valstybėmis darbotvarkę, kurios neleistų autoritariniams režimams pasijusti saugiais, pasijusti vienoje gretoje tarp demokratinių valstybių?

"Turime atvirai savęs paklausti, ar tarp demokratinių valstybių vis labiau populiarėjanti "realpolitik", politiniai žaidimai su autoritarinėmis valstybėmis, jų rūšiavimas į naudingas ir nenaudingas neprisideda prie demokratijos plėtros įšaldymo ir netgi padeda įteisinti autoritarines tendencijas?", - klausdama teigė I. Degutienė.

Tuo metu Emanuelis Zingeris, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas, tvirtino, kad vis dar išlieka dvi pagrindinės realijos: laisvos ir nelaisvos šalys.

“Nepaisant naujos demokratijos plėtros strategijos ir aktyvios “Perkrovimo” politikos, demokratinio pasaulio ribos išlieka. Niekas negali ištirpinti demokratijos apibūdinimo. Demokratinių šalių skaičius išlieka konkretus, nedemokratijos, turinčios naftos ir dujų rezervus, negalėtų šio savo ekonominio potencialo naudoti tam, kad palaipsniui ištrintų ribas tarp laisvo ir nelaisvo pasaulio. Šis procesas vyksta palaipsniui, bandant įtraukti Vakarų šalių elitą į savo įtakos sferas ir netgi įtraukti kai kai kurių šalių lyderius įdarbinant juos savo žaliavų sferoje”, - sakė E.Zingeris DELFI.

“Mums nebūtina pasiklysti tarp prezidento Goerge’o W. Busho ir Baracko Obamos kalbų stiliaus. Išlieka dvi realijos: laisvos ir nelaisvos šalys. Laisvos šalys neleis nedemokratijai plėstis. Ateityje forumas koncentruosis į naujas besikuriančias demokratijas: kai kurias arabų šalis bei ES rytų kaimynes. Forumas stiprins dialogą su pasaulietinėmis partijomis”, - sakė E.Zingeris.

Parlamentinio forumo metu I. Degutienė taip pat susitiko su vienu iš Baltarusijos demokratinės opozicijos lyderių Anatolijumi Lebedko, buvusiu Rusijos vicepremjeru Borisu Nemcovu ir buvusiu Moldovos parlamento pirmininku Mihaju Ghimpu.