Jo teigimu, Baltarusijos valdžia pažeidinėja žmogaus teises ir „atkūrė komunistinius viduramžius, padariusi iš baltarusių vergus“.

Savo ruožtu baltarusių politikas Vitalijus Rymaševskis mano, kad Europos Sąjungos baltarusių politikams taikomi vizų apribojimai – siekis išsaugoti prestižą, o ne noras įvesti galiojančias sankcijas. Jis ragina Lietuvos politikus atkreipti dėmesį į žmogaus teisių ir laisvių paisymo klausimą.
„Už baltos, raudonos ir baltos spalvos vėliavą žmogus sėdi kalėjime ir atsiduria mirties patale. Galvoju, kad baltarusiai turi stiprų lietuvių inteligentijos palaikymą, kuri (inteligentija) įžvelgia dabartinės valdžios veiksmuose baltarusių tautos pavergimą, panašiai, kaip Lietuvoje per 50 metų komunistinės valdžios“, – pabrėžė E. Zingeris, komentuodamas „Baltarusijos savaitės“ pradžią Lietuvos sostinėje.

Anot jo, Lietuvos politikai ir inteligentija atpažįsta Baltarusijos realybėje (savo) praeities, tarybinės valdžios, „tamsiausių laikų, tarp Stalino ir Brėžnevo“ ženklus. Todėl E. Zingeris įsitikinęs, kad Baltarusijoje nereikia rengti pasaulinio ledo ritulio čempionato, nes tai bus dabartinės Baltarusijos valdžios, kuri pamina žmogaus teises, palaikymas.

„Manau, kad pasaulinis ledo ritulio čempionatas bus turnyras A. Lukašenkos garbei, negalime šito daryti ir rodyti jo penkmečio plano per trejus metus, kurį jis demonstruoja per pastaruosius 16 metų. Tai baigiasi žmogaus teisių pamynimu, komunistinių viduramžių atkūrimu ir valdžios piramidės, kuri tiesiog padarė iš eilinių baltarusių vergus, atkūrimu“, – pabrėžė politikas.

Komentuodamas nuosprendžio Dmitrijui Konovalovui ir Vladislavui Kovaliovui vykdymą, E. Zingeris pabrėžė, kad proceso metu nebuvo tinkamos gynybos. „Mačiau Europos Taryboje nuteistojo (V. Kovaliovo – DELFI) motiną, iki šiol jaučiu kaltę, jog Europai nepavyko įtikinti šių laikų Čingischano, kuris siautėja Baltarusijoje, kad reikalinga gynyba, kad tyrimas turi būti objektyvus ir kad apskritai reikia panaikinti mirties bausmę“, – aiškino politikas.

E. Zingeris įsitikinęs, kad baltarusiai, nepaisant „karingos valdžios propagandos“, suvokia vienintelio tokio Europoje likusio režimo esmę.

„Galvoju, kad baltarusių tauta nusipelno kur kas geresnio likimo“, – teigė jis.

V. Rymaševskis: draudimas įvažiuoti – siekis nutildyti žmones

Per šiuos metus Baltarusijos valdžia išmoko naudotis politinės opozicijos ir nevyriausybinių organizacijų instrumentais, kaip savo interesų lobizmo instrumentais, mano neregistruotos Baltarusių krikščionių demokratų partijos vadovas, buvęs kandidatas į prezidentus Vitalijus Rymaševskis. Jis taip pavadino draudimą įvažiuoti į šalį daugeliui opozicijos politikų.

Jo teigimu, tie, kas nepriklauso nuo valdžios, jai trukdo, nes sankcijų, vizų apribojimų, politinių kalinių, žmogaus teisių ir laisvių klausimu Baltarusijoje yra įvairių nuomonių, taip pat ir pat ir pačioje Baltarusijos opozicijoje. Skandalas su Olgos Stužinskajos biuru parodė, kad vienų organizacijų interesai tiesiogiai sutampa su A. Lukašenkos interesais, joms visada degs žalia šviesa, o draudimai įvažiuoti – bandymas nutildyti tuos, kurie nepriklauso nuo valdžios ir su ja nedirba“, – įsitikinęs politikas.

Primename, kad kiek daugiau, nei prieš mėnesį Demokratijos rėmimo Baltarusijoje biuro (kuris veikia Briuselyje) direktorė Olga Stužinskaja paragino sumažinti sąrašą Baltarusijos valdininkų, kuriems draudžiama įvažiuoti į ES, ir išbraukti iš jo aukštųjų mokyklų rektorius, kai kuriuos žurnalistus ir tuos valdžios atstovus, kurie nebeturi savo portfelių. Tai sukėlė didžiulį Baltarusijos opozicijos ir pilietinių teisių aktyvistų rezonansą, jie apkaltino O. Stužinskają ryšiais su Baltarusijos valdžia.

V. Rymaševskio partijos jau ketvirtą kartą neužregistravo, Baltarusių krikščionių demokratų partija ragina boikotuoti būsimus Baltarusijos parlamento rinkimus. Jo teigimu, Baltarusijos rinkimų įstatymuose nėra jokių pakitimų, taip pat nėra sąlygų surengti laisvus rinkimus.

„Tokiomis sąlygomis parlamentarai gali būti tik paskirti. Sociologinės apklausos rodo – jeigu opozicija dalyvauja rinkimuose, po jų padidėja pasitikėjimas valdžia, kadangi susidaro laisvų rinkimų įspūdis. Kam tą daryti? Nematome prasmės“, – įsitikinęs jis.

Baltarusijos jungtinės pilietinės partijos lyderis Anatolijus Lebedenka ne taip seniai tvirtino DELFI, kad opozicijoje nėra vienybės dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo Baltarusijos parlamento rinkimuose. Visgi V. Rymaševskis tikina, kad didžiausios Baltarusijos politinės opozicinės jėgos pasakė, jog balsavimo dieną nedalyvaus rinkimuose.

„Vienokiu ar kitokiu lygiu tai bus boikotas. Jie arba iškels, o rinkimų dieną atšauks kandidatus, arba, kaip mes, iš karto paskelbs boikotą. Jei visi laikysis žodžio, pozicija bus viena“, – pabrėžė Baltarusijos politikas.

Lietuvos politikų raginimus ES-ai netaikyti Baltarusijai ekonominių sankcijų jis vadina nekorektišku klausimo formulavimu, kadangi ekonominių sankcijų kol kas niekas neįvedė.

„Sankcijų nėra, o vizų apribojimai ES-ai – siekis išsaugoti prestižą, o ne noras įvesti galiojančias sankcijas, todėl toks klausimo formulavimas nekorektiškas“, – sako jis. Be to, jo nuomone, tiems, kas Lietuvoje šitaip pasisako, reikėtų daugiau kreipti dėmesį į žmogaus teisių vertingumą ir pasiaiškinti, kaip žmogaus teisių paisymas teigiamai veikia investicijų ir verslo klimatą Baltarusijoje.

„Viskas susiję, jeigu nėra žiniasklaidos, politinių partijų ir asociacijų laisvės, tai prastai baigiasi ir verslui, todėl reikia kitaip pažvelgti į šią problemą ir kartu kovoti, kad padėtis Baltarusijoje pasikeistų. Tada ir lietuviškas verslas, ir Baltarusija jausis saugūs. Šiuo metu jie gali viską prarasti, jeigu politinės ir ekonominės sąlygos šalyje nepasikeis“, – apibendrino jis.