„Priėmiau sprendimą suspenduoti savo narystę TS-LKD. Tam frakcija pritarė. Buvo ir Etikos komisijos posėdis. Aš prisiimu atsakomybę už tai, kas įvyko, man labai apmaudu, nemalonu. Nuo šiol esu suspenduotas“, - po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė E. Vareikis.

Narystės stabdymas reiškia, kad asmuo metus negalės būti renkamas į įvairias partijos valdymo institucijas.

Etikos komisija daugiau nesvarstys

„Viskas vyksta taip, kad pats kolega Egidijus prisiėmė atsakomybę, suvokdamas savo veiksmus. Jis visiškai pagrįstai stabdo narystę, suspenduoja narystę iki metų. Frakcijos Etikos komisija tam pritarė ir sveikino tokį žingsnį. Tai drąsus, ryžtingas, pilietiškas žingsnis, prisiimant visišką atsakomybę, už tai, kas įvyko“, - teigė frakcijos Etikos komisijos pirmininkas, konservatorius Valentinas Stundys.

Pasak V. Stundžio, narystės stabdymas partijoje yra pakankamai rimta nuobauda politikui, nes asmuo netenka galimybės dalyvauti partijos valdymo institucijų veikloje.

„12-ą dieną mūsų suvažiavimas ir jis, viskas, nebegali būti niekur renkamas, niekur negali būti siūlomas, kadangi jo narystė suspenduota. Atimama galimybė žmogui dalyvauti partijos struktūrų veikloje ir, galvojant apie politinę karjerą, tai yra labai svarbu“, - teigė V. Stundys.

Pasak jo, E. Vareikis šiuo atveju tarsi pats save nubaudė, todėl Etikos komisija papildomų sprendimų nepriims.

Klausiamas, ar jį nustebino E. Vareikio poelgis, V. Stundys sakė išties buvęs nustebęs.

„Be abejo, nustebino, nes tai taikus žmogus, racionalus, dalykiškas, darbštus, pareigingas. Tas įvykis buvo tam tikras netikėtumas. Kad jis galėtų pakelti ranką prieš ką nors? Tai neįsivaizduojamas dalykas“, - sakė V. Stundys.

Fabijoniškių skyriaus Etikos komisija E. Vareikio taip pat nebesvarstys.

„Nėra, ką svarstyti. Jis sustabdė narystę, ką jam besakysi. Ką sakyti žmogui, kuris sako „Atsiprašau, aš kaltas“? Ir juridiškai neišeina, ir ką jau žmogui besakysi – jis pripažįsta savo veiksmą bei stabdo narystę“, - sakė Fabijoniškių skyriaus Etikos komisijos pirmininkas Viliuas Maslauskas.

Partijos kolegės nustebusios

E. Vareikio kolegės partijoje Vida Marija Čigriejienė ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė po frakcijos posėdžio sakė esančios nustebusios dėl partiečio smurto prieš šeimos narius.

„Taip, mane labai nustebino, man labai liūdna, tačiau šiandien frakcijos posėdyje E. Vareikis atgailavo ir pasakė, kad suprasdamas savo kaltę, susistabdo narystę TS-LKD. Tai aš manau, kad tas žingsnis adekvatus, teisingas ir padarytas paties žmogaus“, - sakė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Politikė sako, kad E. Vareikio situacija puikiai įrodo, kad Seimas ne veltui priėmė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą.

„Viena vertus, dėl šio įstatymo priėmimo labai padaugėjo darbo policijai, kita vertus, tokių atvejų mažėja. Vadinasi, buvo padaryta laiku, nors Seimas gavo daug kritikos už šio įstatymo priėmimą. Manau, kad jis buvo reikalingas“, - teigė parlamentarė.

V. M. Čigriejienė taip pat sakė esanti nustebusi dėl E. Vareikio išpuolio savaitgalį.

„Mane labai nustebino... Ir kaip galima tokį elgesį vertinti? Tiktai blogai. Kai smurtaujama prieš moterį. Ir prie to prisidėjo alkoholis“, - apgailestavo politikė.

„Mergaitė mato, kaip jis suduoda savo mylimai žmonai... Jie išgyveno kartu ilgus metus. Na, reikia susirūpinti“, - pridūrė V. M. Čigriejienė.

Kaip žinoma, šeštadienį į E. Vareikio namus Vilniaus rajone važiavo policija, nes nuo alkoholio apsvaigęs parlamentaras siautėjo namuose, du kartus sudavė žmonai per veidą. Politikas buvo nuvežtas į Vilniaus psichikos sveikatos centrą.

Savo elgesį E. Vareikis aiškino netikėta organizmo reakcija į alkoholį po kelerių metų abstinencijos.

Policija dėl smurto artimoje aplinkoje pradėjo ikiteisminį tyrimą, bet Seimo narys turi teisinį imunitetą.