Savo poziciją jie išreiškė pirmadienį priimtame bendrame pareiškime „Dėl būtinybės patraukti baudžiamojon atsakomybėn už Rusijos tarptautinius nusikaltimus Ukrainoje“.

„Pasisakome už tai, kad šalia Tarptautinio Baudžiamojo Teismo, kuris neturi jurisdikcijos šios agresijos atžvilgiu, būtų įsteigtas specialus tarptautinis tribunolas, kuris patrauktų atsakomybėn 2022 m. vasario 24 d. Rusijos Federacijos pradėto tarptautinio agresijos nusikaltimo ir plataus masto karinės invazijos į suverenios Ukrainos teritoriją kaltininkus, šiuo tikslu sukuriant reikiamą teisinį pagrindą“,- sakoma dokumente.

Jo autoriai taip pat tvirtai remia Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pradėtą tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti ir baudžiamojon atsakomybėn patraukti tuos, kurie Ukrainos teritorijoje įvykdė karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Užsienio reikalų komitetų pirmininkai smerkia Rusijos Federacijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir nepripažįsta užimtų teritorijų aneksijos. Jie reiškia solidarumą su Ukraina ir jos žmonėmis bei visus partnerius skatina reikšti paramą visais įmanomais būdais, taip pat ir rengiant vizitus į Ukrainą.

Bendrame pareiškime primenama, kad Rusijos Federacija, vykdydama karinę agresiją prieš Ukrainą, jos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą, toliau šiurkščiai ir įžūliai pažeidžia tarptautinę teisę ir įsipareigojimus, įskaitant visus JT Chartijos principus.

Pareiškimo autoriai pažymi, kad tarptautinius susitarimus, sutartis ar garantijas pažeidžiančios karinės agresijos planavimas, rengimas, pradėjimas ar vykdymas yra nusikaltimas taikai.

„Iki šiol Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų Ukrainoje padaryti nusikaltimai liudija apie cinizmą ir nebaudžiamumą bei karinės jėgos naudojimą ribojančių karo taisyklių ir įstatymų nepaisymą“,- pabrėžiama dokumente.

Bendru pareiškimu Europos šalių parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkai reagavo į Rusijos Federacijos tęsiamą neišprovokuotą ir neteisėtą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Savo parašus po šiuo dokumentu padėjo Baltijos šalių, Lenkijos, Čekijos, Danijos, Suomijos, Belgijos, Slovėnijos, Kroatijos, Ispanijos, Švedijos, Airijos, Norvegijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Bulgarijos, Nyderlandų parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkai. Pareiškimą pasirašė ir Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas David McAllister.

Pareiškimą pasirašęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis džiaugiasi, kad vis daugiau parlamentų paremia specialaus tribunolo idėją.

„Džiaugiuosi, kad Baltijos šalių iniciatyva ne tik Europos Parlamentas, bet vis daugiau Europos nacionalinių parlamentų paremia specialaus tribunolo idėją. Įveikiame dar vieną tabu – Putino režimo nebaudžiamumą, kurį anksčiau kėlė tik Baltijos šalių atstovai, o dabar jau iš esmės palaiko daugelis laisvų ir demokratinių šalių politikų. Putino ir jo sėbrų agresijos Ukrainoje nusikaltėlių teismas tampa tik laiko klausimu", – pabrėždamas specialaus tribunolo dėl Rusijos agresijos nusikaltimų Ukrainoje įsteigimo svarbą pažymėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją