Neliečiamybės panaikinimas leis Lietuvos apeliaciniam teismui nagrinėti bylą, kurioje žemesnės instancijos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V. Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuosprendis įsigalios tik po Apeliacinio teismo sprendimo. Politikas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu.

Trečiadienį plenariniame posėdyje EP nariai balsuodami rankomis didele balsų persvara patvirtino sprendimą leisti panaikinti V. Uspaskicho neliečiamybę.

Prieš balsavimą EP buvo iškilusi grėsmė, kad šis klausimas trečiadienį nebus svarstomas. EP plenarinėje sesijoje pasiūlyta nebalsuoti dėl V. Uspaskicho neliečiamybės - iškelta iniciatyva Darbo partijos lyderio, šiuo metu paskelbusio bado akciją, klausimą grąžinti Teisės reikalų komitetui. Šią iniciatyvą pasiūlė V. Uspaskicho frakcijos kolega, Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos lyderis Guy Verhofstadtas. Politikas pareiškė, kad prieš V. Uspaskichą Lietuvoje iškelta byla yra politinė. EP daugumos balsų persvara pasiūlymas atmestas.

EP balsavo, ar grąžinti V. Uspaskicho bylą atgal į Teisės reikalų komitetą. Šį siūlymą palaikė 203, nepalaikė 348 europarlamentarai.

Ateityje europarlamentarai turėtų balsuoti dėl dar vieno prokurorų prašymo panaikinti neliečiamybę, kad V.Uspaskichas galėtų būti teisiamas dėl įžeidimo.

Apeliacinio teismo sprendimo lauks Lietuvoje

Viktoras Uspaskichas sako Apeliacinio teismo sprendimo byloje dėl sukčiavimo lauksiantis Lietuvoje.

„Greičiausiai taip (lauksiu Lietuvoje - BNS), jeigu nesutaps su kokiu Europos Parlamento posėdžiu“, - BNS trečiadienio vakarą telefonu iš Briuselio sakė V. Uspaskichas.

Jis taip pat patikino, kad europarlamentaro mandato neatsakys.

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį Briuselyje panaikino Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Tai leis Lietuvos apeliaciniam teismui nagrinėti bylą, kurioje žemesnės instancijos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuosprendis įsigalios tik po Apeliacinio teismo sprendimo. Politikas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu.

Trečiadienį prieš balsavimą V.Uspaskichas išplatino laišką EP nariams, kuriame vadino Lietuvos valdžią „banditais“, skundėsi žmogaus teisių pažeidimais Lietuvoje. Po balsavimo BNS jis sakė, kad protestuodamas trečiadienį pradėjo bado streiką ir jį tęs bent savaitę.

„Tęsiu. Pas mane nuo balandžio pradžios pavasario sesija, mokslai. Tai nežinau, kaip dėl to daryti. Jei nebūtų mokslų, tai nestabdyčiau. Iki sesijos tikrai tęsiu, per sesiją dar žiūrėsiu, o po sesijos, ko gero, pratęsiu“, - BNS sakė jis.

Prieš balsavimą Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) lyderis Guy Verhofstadtas pasiūlė grąžinti projektą jį parengusiam Teisės reikalų komitetui, nes byla esą yra politinė. Europarlamentarai jo siūlymą atmetė. Taip pat ALDE priklausantis V.Uspaskichas tikino neįkalbinėjęs frakcijos lyderio to daryti.

„Jis (G. Verhofstadtas - BNS) pats matė, kad šitame procese yra labai daug pažeidimų, jam pranešė mūsų frakcijos atstovai Teisės reikalų komitete. Čia jo iniciatyva“, - teigė politikas.

Ateityje europarlamentarai turėtų balsuoti dėl dar vieno prokurorų prašymo panaikinti neliečiamybę, kad V.Uspaskichas galėtų būti teisiamas dėl įžeidimo.

Prokuroras bylos užbaigimo tikisi liepą

Europos Parlamentui panaikinus europarlamentaro Viktoro Uspaskicho neliečiamybę, vadinamoji Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byla Lietuvos apeliaciniame teisme galėtų būti baigta nagrinėti jau liepą, tikisi prokuroras Saulius Verseckas.

Pasak valstybės kaltintojo „darbiečių“ byloje, šiuo metu jau yra paskirti posėdžiai, kurių pirmasis turėtų vykti gegužės viduryje, o paskutinysis - liepos pradžioje.

„Jei numatyti posėdžiai įvyks - o jų numatyta nemažai, apie dešimt - tai išnagrinėti bylą užtektų“, - BNS trečiadienio vakarą sakė S. Verseckas.

Pasak jo, teismo posėdžiai galėtų prasidėti ir vykti laiku, jei bus spėta atlikti papildomas nuteistųjų „darbiečių“ bei jų gynybos prašomas ekspertizes. Viena jų, esą, jau atlikta.

„Dar prieš V.Uspaskichui įgyjant neliečiamybę, buvo patenkinti gynybos ir nuteistųjų prašymai ir paskirtos trys ekspertizės: rašysenos, kuri jau padaryta, kompiuterinė, kur buvo prašoma pakartotinai ištirti kompiuterius, ir pagrindinė, vadinamoji buhalterinė-finansų, kur prašė perskaičiuoti tiek kai kurias mokesčių sumas, tiek bendrai neapskaitytas pajamas“, - priminė prokuroras.

Vis dėlto valstybės kaltintojas neatmetė, kad ir šįkart byla dėl įvairių priežasčių gali užsitęsti.

„Pagrindinis dalykas, kad posėdžiai vyktų - jei niekas nesirgtų, visi atvyktų, manau, tiek ir nereikėtų tų posėdžių“, - patvirtino S. Verseckas.

V. Uspaskichas neliečiamybę įgijo, kai pernai liepos 1 dieną oficialiai tapo naujos kadencijos Europos Parlamento nariu.

ELTA primena, kad antradienį posėdžiavęs EP Teisės reikalų komitetas nusprendė siūlyti naikinti Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę finansų apskaitos byloje.

Tai jau ne pirmas kartas, kai prašyta panaikinti šio politiko teisinį imunitetą. 2010 m. rugsėjį EP jau buvo panaikinęs V. Uspaskicho neliečiamybę. Ji vėliau nebuvo atkurta ir po pakartotinio V. Uspaskicho prašymo. Pernai liepos 1 d. V. Uspaskichui tapus EP nariu, jis vėl gavo parlamentinę neliečiamybę.

Baudžiamoji byla, kurioje prašoma panaikinti EP nario V. Uspaskicho teisinį imunitetą, buvo pradėta 2006 metais. 2008-2013 metais ji buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, kuris 2013 metų liepos 12 dieną priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo pripažino kaltais ir nuteisė V. Uspaskichą, taip pat kitus asmenis.

Darbo partijai baudžiamoji byla buvo nutraukta ją reorganizavus į naują juridinį asmenį. 2014 metų spalio 10 dieną Lietuvos apeliacinis teismas šioje byloje pradėjo nagrinėti prokuroro ir nuteistųjų apeliacinius skundus, tačiau apeliacinis procesas negali būti baigtas negavus EP sprendimo dėl V. Uspaskicho teisinio imuniteto atšaukimo.

Lietuvoje Darbo partijos įkūrėjas ir neformalus lyderis V. Uspaskichas teismo sprendimu pripažintas kaltu, sukčiaujant ir apgaulingai vykdant partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą, jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.