Buvęs eurokomisaras V. Andriukaitis tikino, kad dabartiniai rekordai – tik pradžia.

„Epidemiologai prognozuoja viruso elgseną ir jo naujas bangas. Kol kas epidemiologiniai scenarijai rodo, kad net iki kitų metų vasario mėnesio kilimo banga eis, nepriklausomai nuo to, ar mes sugebėsime adekvačiai į ją reaguoti. Jei mes nesugebėsime, tai užkrato atvejų bus daug daugiau. Kitaip sakant, virusas turi savo plėtros ciklą ir į tai gali reaguoti“, – laidoje sakė jis.

„Scenarijai nėra guodžiantys, tą žmonės turi žinoti“, – Žinių radijo laidoje „Europos greitkeliu“ kalbėjo V. Andriukaitis.

Jis teigė, kad PSO ar Europos komisijos pateikti protokolai dėl reikalingų saugos priemonių turėtų pavirsti kiekvienos įmonės kasdienybės darbo protokolais.

Vytenis Andriukaitis

V. Andriukaitis kaip vieną iš klaidų įvardijo pareiškimus apie įveiktą virusą.

„Negerai buvo, kad štai suvaldėme ir viskas, tuoj bus vakcina ir tuoj bus viskas gerai“, – kalbėjo jis.

Taip pat jis laidoje kritikavo kalbas apie tai, kad kai kurios amžiaus grupės koronavirusu gali net nesirgti. Pašnekovas tikino, jog būtina plačiau dažniau ir plačiau kalbėti apie šalutinius koronaviruso poveikius.

„Žinote, yra sakoma, kad mes dabar gyvename naujoje realybėje. Joje reikia dirbti, mokytis, gyventi, linksmintis, pritaikant naująsias taisykles. Bet kai jų nėra laikomasi, kai atsipalaiduojame, o kai yra nuovargis, štai tai dar labiau palengvina viruso plitimą“, – apie naujus susirgimų skaičius teigė V. Andriukaitis.

Jis ragino visus sektorius atsakingiau žiūrėti į būtinas apsaugos priemones.

„Manau, kad visi sektoriai turėtų būti žymiai drausmingesni ir patys savo veikloje skatinti, rūpintis, kad visi darbo saugos kriterijai, užkrečiamų ligų įstatymo reikalavimai, kad visos sąlygos būtų kruopščiai įgyvendintos“, – kalbėjo V. Andriukaitis.

Pašnekovas laidoje stebėjosi, kad apie griežtinimus buvo prabilta iš karto po rinkimų.

„O tas kalbėjimas turėjo būti pastoviai“, – kalbėjo jis.

„Kol kas visas pasaulis nesuvaldė pandemijos. Tai yra absoliučiai aišku. Ir dar scenarijai rodo, kad gali būti dar didesnės bangos. Tai turime labai griežtai reikalauti iš savęs visų reikalingų punktų“, – pabrėžė jis.

Dėl vienų noro pasilinksminti kenčia kiti

Apie nurodymų nesilaikančius gyventojus laidoje kalbėjo ir sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

„Mūsų elgsena ir diktuoja galimybės virusui plisti. (…) Ne visi atsakingai elgiasi, todėl turime to pasekmes, kad virusas paskutinėmis savaitėmis ypatingai intensyviai pradėjo plisti“, – laidoje kalbėjo viceministrė.

Viceministrė pabrėžė, kad dėl noro pasilinksminti tenka stabdyti vaikų ugdymą.

„Matome, kad po truputį mes einame į griežtą karantiną, vis daugiau veiklų yra ribojama. Labai gaila suprasti, kad tokias svarbias veiklas kaip vaikų mokymą, neįgalių žmonių reabilitaciją turėtume stabdyti dėl to, kad kažkas nori pasilinksminti“, – sakė K. Garuolienė.