„Europos taikos ir vienybės diena primena mums, kiek daug galima pasiekti bendromis jėgomis kuriant stabilumą ir gerovę mūsų žemyne. Pagarba žmogaus teisėms, laisvė, demokratija ir solidarumas europiečiams yra ne tušti žodžiai, o tikrosios vertybės. Nauji iššūkiai įpareigoja jas saugoti ir puoselėti dar atsakingiau. Visi kartu kurkime stiprią ir saugią Europą!“, - šventės proga pasveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios žodžius DELFI atsiuntė prezidentės spaudos tarnyba.

Prezidentė D. Grybauskaitė apsilankė tradicinėje Europos mugėje, skirtoje Europos dienai paminėti. Ši mugė rengiama nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 2004 metais ir kasmet sutraukia apie 50 tūkst. vilniečių ir miesto svečių.

Sostinės Gedimino prospekte vykstančioje Europos mugėje Prezidentė aplankė mugę „Europos skonis", kur domėjosi skirtingų Europos nacionalinėmis virtuvėmis. Šalies vadovė taip pat apžiūrėjo įvairius stendus, pristatančius Europos Sąjungos veiklą.

„Europa yra unikali tuo, kad vienija skirtingų tautų, kultūrų, tradicijų į vairovę. Tai - mūsų visų stiprybė. Ir toliau puoselėkime savo savitumą ir išskirtinumą, savo tvirtas europietiškas vertybes ir dovanokime Europai tai, ką turime geriausio", - sakė prezidentė.

Šoka šešiuose miestuose

Renginys "Europos vaikai" skiriamas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimtmečiui ir Europos dienai pažymėti. Juo siekiama priminti, jog esame europiečiai, o tautiškumas - vienas iš pagrindinių europietiškumo bruožų.

Renginio organizatoriai - asociacija "Ateities žmogus", žinomas šokio meistras Saulius Skambinas ir Ernestas Vaičikauskas. Renginio globėjas - Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas.

"Siekiame populiarinti gatvės šokį, vadinamąjį "street dance", tarp mokyklinio amžiaus vaikų kaip populiarų judėjimo būdą. Šokis - tai tam tikra kultūra, skatinanti bendrauti, tai gerų emocijų antplūdis, suteikiantis ne tik daug energijos, optimizmo, malonių pojūčių, bet ir pozityvaus mąstymo. Tai puiki mokyklinio amžiaus vaikų laisvalaikio praleidimo forma, jų užimtumas. Tai ir naujų talentų paieška", - sako V. Gedvilas.

Demonstruodami gatvės šokius, vaikai aplankys Trakus, Elektrėnus, Kauną, Jonavą, Ukmergę ir Kėdainius.

Lietuvoje toks renginys organizuojamas pirmą kartą. Jaunieji šokėjai ir pedagogai šią tradiciją ketina tęsti ir kitąmet. Pasak S. Skambino, šokio ritmu bus lankomi bei džiuginami kiti Lietuvos miestai ir miesteliai.

„Europos egzaminu“ bus tikrinamos žinios apie ES

Gegužės 9-ąją, Europos dieną, Lietuvoje jau penktą kartą vyks "Europos egzaminas". Šiemet pagrindinės egzamino temos - 10 metų narystės Europos Sąjungoje (ES) poveikis Lietuvai ir pasirengimas gyventi su euru.

Planuojama, kad "Europos egzamine" dalyvaus ne mažiau kaip 20 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie egzaminą raštu laikys mokyklose, universitetuose, bibliotekose ir kitose organizacijose. Tie, kurie nenori kelti kojos iš namų, savo žinias apie ES gali pasitikrinti internetu, svetainėje http://www.pazinkeuropa.lt/.

Kiekvienoje mokykloje ir organizacijoje gegužės 9 d. paaiškės vienas geriausiai užduotis išsprendęs dalyvis. Gegužės 15 d. šie dalyviai susirungs antrajame etape, kuris vyks internetu. 80 geriausiųjų II etapo dalyvių bus pakviesti į gegužės 23 d. vyksiantį "Europos egzamino" finalą, kuriame varžysis dėl pagrindinių prizų - pažintinių kelionių į ES institucijas Briuselyje, planšetinio kompiuterio, stalo žaidimų ir kt. prizų. Be to, finalo dalyviai galės save išbandyti scenoje kartu su improvizacijų teatro "Kitas kampas" aktoriais.

Mugė ir dviračiai

Popietę Gedimino prospektu grodamas pražygiuos Lietuvos valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, kuris paskelbs tradicinės Europos dienos šventės pradžią. Iki sekmadienio vakaro tarp Europos namų ir Katedros aikštės veiks restoranų mugė. Lankytojai galės paragauti įvairių Europos šalių maisto kultūrą atspindinčių patiekalų. Visas tris dienas Vinco Kudirkos aikštėje veiks interaktyvus labirintas „Veik. Spęsk. Paveik“, kuriame apsilankiusieji sužinos daugiau apie Europos Parlamento galias ir sprendimus, artėjančius EP rinkimus.

Sekmadienį, jau dešimtą kartą rengiamas dviračiu žygis „Savu dviračiu po Europą“, skirtas narystės dešimtmečiui ir Europos dienai paminėti. Pirmą kartą dviračių žygis surengtas 2004 metais Lietuvai stojant į bendriją. Dviračių žygis vyks nuo Seimo iki Europos geografinio centro.

Kaunas  prisimena dėl Lietuvos laisvės žuvusį R. Kalantą

Penktadienį Kaune prasideda renginiai, skirti Romo Kalantos žūties metinėms ir Europos dienai paminėti.

Mieste šią dieną nuo pat ryto tebesitęsia akcija „Sodiname Taikios Europos alėją", - medeliai sodinami Panemunės šile, greta viešosios bibliotekos ir Žaliakalnyje, prie Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokyklos, kurioje vėliau prasidės renginys „Laikome Europos egzaminą".

Vidurdienį Laisvės alėjoje, Kauno muzikinio teatro sodelyje, ten, kur protestuodamas prieš sovietų okupaciją, 1972 -ųjų gegužę susidegino R. Kalanta, jo atminimui rengiama jaunimo akcija. Jos programoje „Šimtas pavasarių" dalyvaus Š. Mačiulis ir projektas „Poliarizuoti stiklai", L. Rinkevičius ir V. Lesniak („Leo&Vito"), R. Naidzinavičius ir J. Šiugždinaitė, T. Miliauskas, M. Kaunietis ir D. Petraitis bei E. Janušaitis („Briedis").

Iki pat vakaro Muzikinio teatro sodelyje tęsis Muzikos ir saviraiškos festivalis „Rokas už Laisvę". Tarp jo dalyvių žiūrovai matys pamėgtas roko grupes „Andrew Flam", „The other Side", „Sutemon", „Reck4Less", roko muzikos veteranai - grupė „Piligrimai". Čia veiks A. Martinaičio dailės mokyklos instaliacija „Saviraiškos laisvė".

ELTA primena, jog Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka Europos dienos šventę „Mes kuriame tvarią Europą: prisijunk ir tu" penktadienį organizuoja Nepriklausomybės aikštėje. Šventės atidarymas vyks „Ant Europos žemėlapio", kur bus galima „keliauti" iš vienos šalies į kitą, pakeliui kuo daugiau apie jas sužinant.

Aikštėje parodomąją programą surengs Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų mokyklos ugdytiniai. Čia taip pat bus Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių Garbės kuopos koncertas bei renginys „10 metų ES šeimoje: pokyčiai Lietuvoje". Po jo aikštėje savo programą pristatys Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2 - oji rinktinė bei Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai.

Kaip naujienų agentūrai ELTA teigė viena iš Nepriklausomybės aikštėje kuriamos šventės, kurią iš dalies finansuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, organizatorė - Vinco Kudirkos bibliotekos atstovė Dalia Poškienė, įžanginė Europos dienos paminėjimo dalis įvyko ketvirtadienį. Tuomet, kai biblioteka ir Kauno Europe Direct informacijos centras Vytauto Didžiojo universiteto konferencijos „Europos konstravimas ir Europos vertybių sklaida" metu pristatė parodą „Besivienijanti Europa: naujas Europos tiltas" (iš Leono Veržbolausko ir Henriko Kebeikio kolekcinių rinkinių).

O penktadienį Nepriklausomybės aikštėje šventės organizatoriai dar kvies kauniečius daugiau sužinoti apie Europą. Renginio „Mes - ES piliečiai: mūsų teisės ir pareigos" metu, susėdus ant „patirties suolelių", bus teikiamos konsultacijos, dalijama informacinė literatūra (tuo pasirūpino Kauno Europe Direct informacijos centras). Vakarop, šventei aikštėje baigiantis, tiek jos rengėjai, tiek dalyviai dalysis įspūdžiais, skanaudami kareivišką košę.