Politologo Mažvydo Jastramskio teigimu, pirmose europarlamentarų pozicijose esantys politikos senbuviai savo reitingus susikrovė dar dirbdami Lietuvoje, tuo tarpu naujokai į viršų kyla dėl viešųjų ryšių ir dėl darbo ties konkrečiais klausimais.

Kaip ir 2014 m. birželį, šių metų gegužės pradžioje europarlamentare V. Blinkevičiūte pasitikėjo 54 proc., V. Mazuroniu – 52 proc. šalies gyventojų, rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu bendrovės "Baltijos tyrimai" atlikta apklausa. Nepalankiai šiuos du politikus įvertino atitinkamai 27 ir 31 proc. respondentų. Per 11 mėnesių labiausiai išaugo palankumas liberalui A. Guogai ir konservatoriui G. Landsbergiui - apie pirmąjį šiemet palankiai atsiliepė 45 proc. respondentų (15 proc. punktų daugiau nei 2014 birželį), apie antrąjį – 34 proc. (11 proc. punktų daugiau nei prieš metus). Naujausiais duomenimis, šiais dviem EP nariais nepasitiki atitinkamai 32 ir 33 proc. respondentų.

„G. Landsbergio atveju buvo svarbu, kad jis užėmė labai aiškią poziciją Ukrainos klausimu ir daug pastangų dėjo viešiesiems ryšiams šiam klausimui Lietuvoje. Naujienų srautas su potekste „Gabrielius Landsbergis Europos Parlamente rūpinasi Ukrainos reikalais“ yra svarbus, aktualus ir dalį gyventojų tai galėjo paveikti. A. Guoga labai stipriai dirba su žmonėmis, komunikacija, bendravimu. Kalbant apie tai, ką jis Europos Parlamente padarė, – nėra kažkokių ypatingų dalykų, kuriais jis galėtų pasigirti, bet jo komunikacija yra intensyvi, be to, jo partija (Liberalų sąjūdis – ELTA) šiuo metu yra "ant bangos“, – sako M. Jastramskis.

Politologo teigimu, gyventojų požiūris į V. Blinkevičiūtę ir V. Mazuronį greičiausiai buvo suformuotas jiems ilgus metus dirbant Lietuvoje: V. Blinkevičiūtė nuo 2000 iki 2008 m. vadovavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, vėliau kėlė savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, V. Mazuronis – ilgametis Seimo narys, 2012-2014 m. taip pat ėjo aplinkos ministro pareigas, Prezidentės Dalios Grybauskaitės vadintas vienu geriausių Premjero Algirdo Butkevičiaus Ministrų kabineto narių.

„V. Blinkevičiūtė ir V. Mazuronis yra tie atvejai, kai žmonės, dirbdami Lietuvoje, susikuria įvaizdį ir, dirbdami Europos Parlamente, jie nieko iš principo negali padaryti, kad susigadintų tą savo įvaizdį (...) Jie negali tiesiog išsivaduoti ir pradėti nuo tuščio popieriaus lapo dirbti Europos Parlamente“, – sako M. Jastramskis.

Po A. Guogos naujausiame europarlamentarų visuomenės vertinimų sąraše rikiuojasi Petras Auštrevičius (42 proc. pasitiki, 26 proc. nepasitiki), Zigmantas Balčytis (38 proc. pasitiki, 32 proc. nepasitiki), Rolandas Paksas (37 proc. pasitiki, 49 proc. nepasitiki), Gabrielius Landsbergis (34 proc. pasitiki, 33 proc. nepasitiki), Viktoras Uspaskichas (34 proc. pasitiki, 55 proc. nepasitiki), Bronis Ropė (30 proc. pasitiki, 30 proc. nepasitiki), Algirdas Saudargas (23 proc. pasitiki, 29 proc. nepasitiki) ir Valdemaras Tomaševskis (17 proc. pasitiki, 67 proc. nepasitiki).