„Nauji rinkimai nebus įprastiniai, mes turime mobilizuoti visus šaltinius, visus pajėgumus“, – Vilniuje ketvirtadienį žurnalistams sakė Europos Komisijos (EK) narė, atsakinga už teisingumą, vartotojų teises ir lyčių lygybę.

V. Jourova teigia, jog valstybėms narėms yra pateiktos ir konkrečios rekomendacijos, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

„Gali būti grėsmių iš (ES – BNS) išorės. Nenoriu konkretizuoti, kad tik iš Rusijos. Bet, bet kuriuo atveju, yra esminis siūlymas, kad visos išorės įtakos ir grėsmės turi būti kruopščiai analizuojamos ir sustabdytos kiek įmanoma anksčiau“, – tvirtino eurokomisarė.

Tarp teikiamų rekomendacijų – siūlymai šalims užtikrinti balsavimo savarankiškumą rinkėjams, apsaugoti asmens duomenis, kad jie nebūtų naudojami politinės kampanijos tikslais.

Ji pabrėžė, kad Rusijos propagandos grėsmė itin aktuali buvusioms Sovietų Sąjungos šalims, tarp jų – ir Lietuvai.

Europos Komisijos narė teigė, kad šalys turėtų ruoštis ir galimoms kibernetinėms atakoms.

Pasak jos, EK bendradarbiauja ir su informacinių technologijų kompanijomis, siekdama „mobilizuoti pajėgumus“, kurie galėtų padėti aptikti dezinformacijos šaltinius, netgi samdyti specialius informacijos tikrintojus (angl. fact-checkers).

„Norime, kad šalys sustiprintų pastangas prieš kibernetines atakas. Taip pat rekomenduojame peržiūrėti politinės kampanijos taisykles“, – sakė V. Jourova.

Ji teigė, kad tarp rekomendacijų – taikyti vienodus politinės agitacijos standartus tiek tradicinėje, tiek internetinėje žiniasklaidoje, taip pat mobilizuoti pajėgas prieš netikras naujienas ir „tyčinę dezinformaciją, skirtą sutrikdyti visuomenę ir paveikti balsuojančiųjų sprendimus“ bei „pažeisti demokratiją“.

„Būtent šis atvejis, sakyčiau, galėtų būti iš Rusijos atkeliaujanti propaganda. Turime patvirtintų pavyzdžių – ne tik Amerikoje, bet ir ES valstybių rinkimuose. Mes vis dar analizuojame Švedijos rinkimus, iš kur kilo propaganda, bet yra ir kitų dezinformacijos bangų“, – įspėjo EK pareigūnė.

„Mes kovojame ne su nuomonėmis, mes kovojame su tyčiniu melu, siekiančiu paveikti viešąją nuomonę. Taip, kiekviena politinė kampanija yra manipuliacijos forma, bet neturėtumėme būti naivūs ir leisti akivaizdžiam melui, daugybei melo, paveikti elektoratą“, – pridūrė ji.

Europos Parlamento rinkimai vyks kitų metų gegužę.