Etikos sargai tyrimą pradėjo ir dėl Seimo narių Petro Gražulio ir Artūro Skardžiaus, kurie savo replikomis pritarė kolegai.

„Valstiečiams“ atstovaujanti Seimo narė Aušra Papirtienė praėjusią savaitę gynė P. Urbšį, sakydama, kad jis savo pasisakyme išreiškė savo požiūrį į embrionus, o ne į nėščią moterį. „Urbšio pasisakyme buvo atspindėtos jo pažiūros į embrionus, o ne į tai, ar gali dalyvauti įstatymo leidyboje besilaukianti moteris“, - sakė A. Papirtienė, primena ELTA.

Ji teigė, kad P. Urbšio pasisakymuose neišgirdo jokių įžeidžiamų žodžių Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen atžvilgiu.

Parlamentarė V. Čmilytė- Nielsen sakė, kad P. Urbšys atsiprašė jos, bet ji tai vertina kaip apskritai požiūrį į nėščias moteris.

Kai kurie etikos sargai mano, kad reikėtų įpareigoti P. Urbšį atsiprašyti Seimo narę plenariniame posėdyje, kiti siūlė patarti jam atidžiau reikšti savo mintis.

Dėl P. Urbšio, P. Gražulio ir A. Skardžiaus pasisakymų į etikos sargus kreipėsi Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, kiti parlamentarai.

Kaip ELTA jau skelbė, lapkričio 9 d. Seimas neįtraukė į Seimo darbotvarkę Liberalų sąjūdžio atstovų inicijuotų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų dėl embrionų saugojimo termino. Posėdžio metu buvo atmestas prašymas išklausyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų projekto pristatymą, kurį teikė liberalė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo narys P. Urbšys paprašė šį įstatymo projektą teikti bent jau ne moteriai, besilaukiančiai vaiko. Tai papiktino Liberalų sąjūdžio frakcijos narius, ir jie paliko posėdžių salę.

Pagalbinio apvaisinimo įstatyme siūloma numatyti maksimalų embrionų saugojimo terminą. Pagal liberalų projektą, embrionai pagal sutuoktinių (sugyventinių) raštu pareikštą valią jų lėšomis būtų saugomi informuoto paciento sutikime nurodytą terminą, bet ne mažiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios ir ne ilgiau kaip dešimt metų.