Etikos sargai taip pat nusprendė, kad Ž. Pavilionis pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytus pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumo, padorumo ir pavyzdingumo principus.

Už tokį sprendimą trečiadienį balsavo 4 komisijos nariai, prieš buvo 2, susilaikė 1 parlamentaras.

Į etikos sargus kreipėsi senovės baltų religinė bendrija „Romuva“ dėl, jos nuomone, neetiškų, antikonstitucinių Seimo nario konservatoriaus Ž. Pavilionio pasisakymų Seime apie šią bendriją.

„Romuvos“ nuomone, parlamentaras išplatino tikrovės neatitinkančius teiginius Seime ir paskelbė niekuo nepagrįstus kaltinimus, kurie galėjo turėti įtakos balsavimui Seime.

„Dėl bendrijos „Romuva“ sąsajų su Kremliumi jokių oficialių duomenų, faktų ar įrodymų iš Valstybės saugumo departamento bei Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto negauta. Todėl Seimo nario Ž. Pavilionio pasisakymas, kuriame bendrijos „Romuva“ veikla tiesiogiai siejama su Kremliaus politika, neatitinka tikrovės“,- pažymi Seimo etikos sargai.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Žygimantas Pavilionis sako, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas pripažinti jį pažeidus etiką yra „beprecedentis, kuriuo draudžiama Seimo nariui laisvai reikšti savo įsitikinimus dėl Putino ideologijos pėdsakų Lietuvoje“.

„Seimas a priori nėra įpareigotas kokiai nors religinei bendrijai suteikti valstybės pripažinimo. Jokia religinė bendrija neturi išankstinės reikalavimo teisės, kad jai būtų suteiktas valstybės pripažinimas. Po šiandienos posėdžio natūraliai kilo klausimas, ar leidžiama Seimo nariui kritiškai vertinti Putino politiką ir tikslus Lietuvoje? Iki šiol maniau, kad leidžiama, tačiau šiandienos Komisijos sprendimas verčia tuo abejoti. Kartu susidarė gana ironiška situacija – esu Seimo narys, inicijavęs Magnickio įstatymo priėmimą Seime, kviečiamas jį pristatyti Vokietijoje ir Švedijoje, ir įtrauktas į juodąjį Rusijos sąrašą. Ir kartu šiandien esu pripažintas pažeidęs etiką, jog kritiškai vertinau Putino ideologijos pėdsakus čia, Lietuvoje. Taigi vienu metu esu įtrauktas į juoduosius sąrašus ir Rusijoje, ir Lietuvoje bei verčiamas atsiprašyti dėl to, kad įspėjau apie Putino ideologijos ilgalaikę politiką, nukreiptą prieš krikščionybę bei atitinkamą Lietuvos ir Lenkijos bendrystės skaldymą “, – teigė Ž. Pavilionis.

Pasak Seimo nario Ž. Pavilionio, „Romuva“ kaip religinė bendrija neatitinka Konstitucinio Teismo nutarime nurodytų valstybės pripažinimo suteikimo kriterijų.

Jis mano, kad matyt, tokiu „laimėjimu“ etikos komisijoje, siekiama vėl sugražinti pagonybės įtvirtinimą į posėdžių salę.

Kaip ELTA jau skelbė, senovės baltų religinė bendrija „Romuva“ kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), prašydama pripažinti, kad Lietuvos Respublika, Seimui atsisakius suteikti šiai bendrijai valstybės pripažintos religinės bendrijos statusą, pažeidė net kelis Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius: dėl minties, sąžinės ir religijos laisvės, diskriminacijos draudimo ir teisės į teisingą bylos nagrinėjimą bei teisės į veiksmingą teisinės gynybos priemonę.

Šių metų birželio 27 d. Seimas nepritarė, kad Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ būtų suteiktas valstybės pripažinimas. Už pasisakė 40, prieš – 31, susilaikė – 15 Seimo narių.