Parlamentinė Etikos ir procedūrų komisija dar praėjusią savaitę paskelbė prašysianti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) dėl šio pažeidimo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolą. Savo ruožtu VTEK vadovas tvirtina, kad Seimo komisijos sprendime tokio įpareigojimo nėra, todėl protokolo rašyti negali, kol jie patys nėra atlikę tyrimo.

Prieš savaitę Etikos ir procedūrų komisija pripažino, jog R.Juknevičienė suklydo, 2000-2004 metų privačių interesų deklaracijose nenurodžiusi, kad jos vyras Zenonas Juknevičius yra tikrosios ūkinės bendrijos „A.Abišala ir partneriai.Konsultacinė firma“ steigėjas ir narys. Taip esą buvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas.

Įstatymas numato, kad politikai privalo deklaruoti savo ir savo šeimos narių verslo santykius bei turtinius interesus. Pažeidus šią nuostatą gresia 500-1000 litų bauda. Dėl šios R.Juknevičienės klaidos nuspręsta kreiptis į VTEK.

Kaip trečiadienį DELFI sakė VTEK pirmininkas Algirdas Meškauskas, parlamentinės komisijos sprendime nė žodžiu neužsimenama, kad būtina surašyti protokolą, kuriuo remdamasis teismas skirtų administracinę baudą. Anot A.Meškausko, jo vadovaujama komisija turėtų priimti sprendimą, o tam būtinas atskiras tyrimas.

„Tai yra kitos įstaigos sprendimas, mūsų visiškai neįpareigojantis ką nors daryti. Mes nevengiame rašyti protokolo – tai tiesiog ne mūsų kompetencijoje“, - aiškino VTEK vadovas.

Savo ruožtu Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius teigė esąs nustebęs dėl tokių žodžių. „Jei jau politikė padarė akivaizdų įstatymo pažeidimą ir pati pripažino, nėra jokių abejonių dėl nuobaudos. Pasakymas, kad kažkokie teisiniai kabliukai trukdo atlikti šią pareigą, atrodo keistai“, - DELFI teigė parlamentaras.

Anot jo, VTEK, gavusi Seimo komisijos sprendimą, turėtų surengti posėdį ir remdamasi šiuo sprendimu priimti sprendimą. „Tai yra išsisukinėjimas, nenoras atlikti nemalonią pareigą, - piktinosi A.Monkevičius. – Mes pirmą kartą taip griežtai įvertinome parlamentaro elgesį už tokį pažeidimą. Žinoma, galime dabar vienas kitam mėtyti sprendimą lyg karštą bulvę“.

Beje, trečiadienį popiet A.Monkevičius po pokalbio su VTEK vadovu pažadėjo jam atsiųsti patikslintą sprendimą, kuriame šiai komisijai bus nurodyta surašyti protokolą.

Praėjusią savaitę parlamentarų etikos sargai nesiryžo konstatuoti, kad R.Juknevičienė sukėlė interesų konfliktą. Pasak A.Monkevičiaus, patvirtinti, kad konservatorė, nedeklaruodama savo vyro verslo santykių, būtų sukėlusi interesų konfliktą, pritrūko faktinių duomenų. Todėl komisija nusprendė paprašyti Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinti, ar nebuvo mokami mokesčiai nuo Z.Juknevičiaus pajamų.