„Šiandien yra neaišku, kas valdo Parlamentą, dauguma visiškai nesiskaito, balsuoja, kaip nori. Yra kažkoks jovalas, turbūt reikia pradėti galvoti apie tai, kad reikėtų rinkti parašus ir bandyti paleisti parlamentą. Šitas parlamentas mano manymu yra nedarbingas. (...)

Arba yra kitas kitas garbingas kelias – ir Pranckiečiui, ir galbūt Karbauskiui, imti ir atsistatydinti ar iš posto, ar iš Parlamento. Negali dviejų žmonių konfliktas peraugti į valstybės problemą, ir trukdyti valstybei toliau vystytis, spręsti įvairias problemas“, – žurnalistams sakė A. Matulas.

Jo vadovaujama Etikos ir procedūrų komisija yra užversta skundais, susijusiais su procesu, kurio metu sprendžiamas Viktoro Pranckiečio likimo Seimo pirmininko pareigose klausimas.

Ketvirtadienį komisija gavo dar vieną skundą. Opozicijos lyderis Julius Sabatauskas apskundė „valstietes“ Agnę Širinskienę ir Rimą Baškienę dėl ketvirtadienį vykusių balsavimų

„Opozicijos lyderis J. Sabatauskas prašo mūsų išnagrinėti, ar balsavimas dėl balsų skaičiavimo komisijos ir po to sekęs balsavimas pakartoti nepasitikėjimą Seimo pirmininku V. Pranckiečiu, yra teisėti“, – sakė A. Matulas.

Komisijos pirmininko vertinimu, dabartinėje situacijoje susidaro teisinis jovalas.

„Mano manymu, dauguma nesilaiko jokių teisinių normų. Tiek antradienio Valdybos posėdžio teisėtumas yra apskųstas, ir mes Etikos komisija priėmėme šitą klausimą nagrinėti, ir dabar renkame informaciją.

Tiek kolegos Pranckiečio galimas privačių ir viešų interesų supainiojimas, tiek balsų skaičiavimo komisijos teisėtumas yra jau priimtas ir nagrinėjamas Etikos ir procedūrų komisijoje“, – sakė A. Matulas.

Pasak jo, pagal teisinę praktiką, Parlamentas tokiu atveju turėtų sustabdyti tolesnį klausimo dėl V. Pranckiečio likimo Seimo pirmininko pareigose nagrinėjimą, ir laukti Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų.

Komisijos pirmininko įsitikinimu, tik Seimui apsisprendus pritarti arba nepritarti Etikos ir procedūrų komisijos išvadoms, būtų galima daryti tolesnius žingsnius. Tačiau tokios praktikos nesilaikoma.

„Tai yra teisinis nihilizmas, nesiskaitoma su teise, Seimo statutu. O socialdemokratai siūlo svarstyti, ar balsavimai yra teisėti. Manau, kad šito rašto svarstyti nelabai galime, nes mes jau svarstome skundus, iš kurių padarysime vienokią ar kitokią išvadą“, – sakė A. Matulas.

Seime - teisinė kova

Tuo metu ketvirtadienį Seimo dauguma pareiškė nepasitikėjimą
antradienį slapto balsavimo dėl V. Pranckiečio atleidimo biuletenius
skaičiavusia komisija ir nutarė, kad kitą antradienį, spalio 22 dieną, dėl to bus perbalsuojama.

Antradienį nenumatytame posėdyje žlugusiame balsavime dėl V. Pranckiečio atleidimo dalyvavo tik 11 Seimo narių.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami balsavime
nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti ketvirtadienį, kai tikėjosi
užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.