„Galima teigti, kad dabartiniai rinkimų Lietuvoje rezultatai blogi ne tik Estijai, bet ir visam regionui“, - sakė Estijos Užsienio politikos instituto direktorius ir Tartu universiteto profesorius A. Kasekampas.

Andrusas Ansipas, Valdis Dombrovskis ir Andrius Kubilius kartu buvo savotiška „Baltic Dream Team“ – Baltijos šalių svajonių komanda“, - pažymėjo politologas ir pridūrė, kad trys premjerai buvo itin vieningi savitarpio pasitikėjimo, asmeninių ir pasaulėžiūros preferencijų klausimais. Visi trys sau kėlė vienodus tikslus.

A. Kasekampas teigia, kad visiškai natūralu, jog tam tikrais klausimais tarp Baltijos šalių būta ir prieštaravimų. „Mažai kas suprato, koks efektyvus buvo vidinis Baltijos šalių bendradarbiavimas. Mes galėjome vieni ant kitų bambėti, netgi pasišaipyti, tačiau niekas nepastebėjo, kad per pastaruosius ketverius metus buvo pasiekta Baltijos šalių bendradarbiavimo viršūnė“, - teigė politologas ir pridūrė, kad kai nėra savitarpio supratimo tarp vyriausybių lyderių, nukenčia ir bendri tikslai, ir Baltijos šalių bendradarbiavimas.

A. Kasekampas prognozuoja, jog naujoji vyriausybė veikiausiai nedidins išlaidų gynybai, kad būtų pasiektas NATO standartų lygmuo. „Tai nepagerins regioninio Baltijos šalių saugumo“, - pažymėjo pašnekovas.

Politologas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje rinkimus laimėjusios jėgos pasisako prieš taupymo politiką, kurią vykdo visos trys Baltijos šalys. Be to, laimėtojai žadėjo žymiai padidinti socialines išlaidas.
A. Kasekampas nuogąstauja, kad Lietuva gali atsiriboti nuo bendrų Baltijos šalių projektų, tokių kaip atominė elektrinė ar netgi „Rail Baltic“.

„Sunku patikėti, kad iš šių partijų sudaryta naujoji koalicija pradės greitai realizuoti šiuos projektus. Jeigu išvis jai užsiims“, - reziumavo estų politologas.