Švietimo ir mokslo ministras viliasi, kad po lenkų skundų dabar tarptautinė bendruomenė susidarys abipusį vaizdą. Savo išvadą komisaras žada teikti po kitos savaitės vizito Lenkijoje.

Už tautines mažumas atsakingas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) komisaras Knutas Vollebaekas į Lietuvą atvyko trims dienoms. Pirmadienį susitikęs su aukštais politikais, antradienį jis keliaus į Šalčininkų rajoną ir lankysis tautinėse lenkų ir rusų mokyklose.

Komisaro vizito Lietuva sulaukė, kai jau kuris laikas tarp Lietuvos ir vietos lenkų bendruomenės tvyro įtampa dėl švietimo tautinių mažumų mokyklose.

Priimtos švietimo įstatymo pataisos numato, kad po poros metų tautinių mažumų mokiniai kartu su lietuvių abiturientais turės laikyti vienodą lietuvių kalbos egzaminą, o per pamokas daugiau mokytis lietuvių kalbos. Tam aktyviai priešinasi lenkų mažuma.

„Mes susirūpinę. Čia yra įtampa, ne konfliktas, bet įtampa. Mano tikslas yra pasistengti įvardyti problemą, kol tai dar netapo rimtu konfliktu“, – teigė K. Vollebaekas.

„Galbūt tas vizitas ir buvo paskatintas įvairių mažumų, ypač lenkų mažumų, skundais viešoje tarptautinėje erdvėje“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Didesniam lietuvių kalbos mokymui Lietuvos lenkai priešinosi tūkstantiniu protestu, didžiausiu po 2009-ųjų mitingo prie Seimo, kai dužo parlamento langai. Šį rudenį, kai jau dalis pamokų turėjo vykti lietuvių kalba, lenkiškųjų mokyklų atstovai pareiškė, kad ir toliau mokoma tik lenkiškai. O Lenkijos konsulatas lenkų pirmokėliams, pasirinkusiems ne lietuvišką, o būtent lenkišką mokyklą, nepagailėjo po 1 tūkst. zlotų.

„Mano atvykimo čia priežastis yra tarp lenkų tautinės mažumos ir lietuvių susiklosčiusi situacija, apie kurią tenka girdėti...Kitą savaitę vyksiu į Lenkiją, kad įvertinčiau lietuvių tautinę mažumą Lenkijoje. Ir tada teiksiu išvadą“, – kalbėjo ESBO komisaras.

Anot jo, nepaisant kokia bus išvada, diskusijas ir konsultacijas tarptautinė organizacija su Lietuva ir Lenkija tęs dar kurį laiką.