Vietoje jo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Gintaras Kryževičius į VTEK teikia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto patarėjo Virginijaus Kanapinsko kandidatūrą.

"Jis pasakė man, kad nusprendė atsidėti mokslinei, universitetinei veiklai", - E.Sakalausko motyvus atsisakyti kandidatuoti į VTEK nurodė LVAT pirmininkas G.Kryževičius.

Jis taip pat patvirtino, jog į VTEK narius teikia Seime teisininku dirbantį V.Kanapinską. "Mes jau kalbėjom su juo (V.Knapinsku - red.), šiandien pateiksiu", - sakė G.Kryževičius.

G.Kryževičius kandidatą į VTEK narius teikia vietoj atsistatydinusio komisijos vadovo Remigijaus Rekertos. Seimas R.Rekertą jo paties prašymu atleido rugsėjį, R.Rekerta išėjo dirbti į advokatų profesinę bendriją "Jurex". Atsistatydinimo pareiškimą R.Rekerta įteikė birželį, jis sakė norintis trauktis dėl asmeninių priežasčių.

Seimui taip pat pateiktas dar vienas naujas kandidatas į VTEK narius. Vyriausybė siūlo vietoj kadenciją baigusio Ryčio Juozapavičiaus tarnybinės etikos sargu skirti Gražiną Imbrasienę. Ji iki šių metų gegužės dirbo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Personalo departamente. 2000-2005 metais teisininkė G.Imbrasienė ėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas.

Po vieną VTEK narį Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas bei Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, ministras pirmininkas – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.

VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas.

Komisijos nario kadencijos laikas – penkeri metai.