Kreipimasis dedikuojamas Europos Komisijos (EK) pirmininkei Ursulai von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos prezidentui Charlesui Micheliui ir Europos Parlamento pirmininkui Davidui Mariai Sassliui.

„Atsižvelgiant į pastaruosius įvykius prie Lietuvos-Baltarusijos sienos, ir neseniai Lietuvos parlamente priimtą sprendimą pritarti masiniam migrantų sulaikymui, Europos profesinių sąjungų konfederacija kviečia Europos Sąjungą nedelsiant veikti, kad būtų gerbiamos fundamentalios migrantų teisės“, – teigiama kreipimesi.

Jame su apgailestavimu konstatuojama, kad migrantai jau ne pirmą kartą naudojami politiniam šantažui.

„Konfederacija visada smerkė ES ir Turkijos susitarimo neteisėtumą ir nenuoseklumą ir kvietė jį sustabdyti. Šia prasme, nors ir suprantame išskirtinį spaudimą, kurį Lietuva patiria dėl Lukašenkos režimo, ir ES paramos poreikį, ES turi prievolę užtikrinti, kad ES ir tarptautinės nuostatos ir žmogaus teisės būtų gerbiamos, o to nėra, kalbant apie paskutinį Lietuvos parlamento sprendimą leisti masinį prieglobsčio prašytojų sulaikymą“, – teigiama kreipimesi.

Dokumente pažymima, kad Lietuvai reikia visiško ir besąlygiško ES ir visų partnerių Europoje solidarumo.

„Migrantai turėtų būti sutikti ir apsaugoti. Jiems turėtų būti nedelsiant suteikta pagalba ir informacija jiems suprantama kalba. Pirmenybė turėtų būti teikiama integracijos į visuomenę ir darbo rinką keliams. Teisė prašyti prieglobsčio yra fundamentali žmogaus teisė“, – teigiama kreipimesi.

Anot europinės profsąjungų konfederacijos, ES atsakas į 1700 migrantų negali būti daugiau pasieniečių, dronų ir tvorų dislokavimas.

„ES turi pasipriešinti šantažui ir politiniams žaidimams, kuriuos vykdo Lukašenka, demonstruodama solidarumą. Mes prašome Jūsų nedelsiant įsikišti ir baigti šią situaciją, paraginti Lietuvą pilnai gerbti ES ir tarptautinės teisės reikalavimus, ir konkrečiai paremti Lietuvą ir bet kokią kitą ES šalį narią, susiduriant su nepaprastais migrantų srautais jų pasienyje“, – teigiama kreipimesi.

Jį pasirašo Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Lucas Vinsentinis.

Seimas antradienį pritarė įstatymų pataisoms, kuriais griežtinamos neteisėtai sieną kirtusių migrantų buvimo Lietuvoje sąlygos. Vis dėl to daliai Seimo narių pataisos, kurios buvo pakoreguotos Teisės ir teisėtvarkos komitete, pasirodė nepakankamos, nes ribojimas migrantams judėti šalies teritorijoje sutrumpintas ne neribotai, kaip buvo siūloma anksčiau, o šešiems mėnesiams, primena „Delfi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (423)