Briuselis laikosi pozicijos, kad Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka tyčia skatina neteisėtų migrantų srautą į Lietuvą, keršydamas už sankcijas jo režimui.

Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) trečiadienį iškvietė Baltarusijos reikalų patikėtinį, kad išsakytų savo priekaištus, žurnalistams sakė tarnybos atstovė Nabila Massrali (Nabila Masrali).

„Aukšto rango EIVT pareigūnas perteikė ES didelius nuogąstavimus ir aiškią poziciją, kad paversti migrantus ir pabėgėlius instrumentu – nepriimtina“, – pabrėžė ji.

„Ši praktika privalo liautis ir Baltarusija privalo laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų kovoti su taisykles pažeidžiančia migracija, prekyba žmonėmis ir migrantų kontrabandą“, – pridūrė N. Massrali.

Lietuvos sienos apsaugos pareigūnai šią savaitę pradėjo grąžinti į Baltarusiją sieną mėginančius kirsti naujus atvykėlius. Tuo metu Briuselis paragino Iraką, iš kurio atvyksta daug šių žmonių, sustabdyti skrydžius į Minską.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) praeitą mėnesį perspėjo, kad ES narės rengia griežtesnes sankcijas, turinčias papildyti jau taikomas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Šios priemonės gali būti patvirtintos per rugsėjo 21 dieną vyksiantį ES Tarybos susitikimą.

ES jau taiko sankcijas 166 asmenims, įskaitant A. Lukašenką ir jo du sūnus, taip pat 15 bendrovių ir agentūrų, susijusių su Baltarusijos vyriausybe.