„Protrūkis prasidėjo tik prieš kelias dienas. Neramu ir tai, kad užsikrėtę ir vaikai, besimokantys dviejose mokyklose. Nerimo dėl Šiaulių protrūkio tikrai yra“, – BNS sekmadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Justina Petravičienė.

Iš 43 praėjusią parą nustatytų naujų atvejų Šiauliuose patvirtinti šeši, kurie siejami su mieste veikiančia siuvimo įmone „Interscalit“ – koronavirusas nustatytas dviem darbuotojams ir keturiems susijusiems asmenims.

Du asmenys yra mokiniai, besimokantys Romuvos gimnazijoje ir Dainų progimnazijoje, kuriose atitinkamai nustatyta 29 ir 27 artimą sąlytį turėję asmenys, jie šiuo metu izoliuojasi.

Pirmas susirgimas įmonėje „Interscalit“ patvirtintas trečiadienį, šiuo metu su šiuo židiniu siejama jau 13 koronaviruso atvejų.

Šeši atvejai patvirtinti ir Vilniaus apskrityje, kur koronavirusas išplito po rugpjūčio 28 dieną Trakų rajone vykusios asmeninės šventės. Trys žmonės, kurie šeštadienį patvirtinta infekcija, dalyvavo šventėje, kiti bendravo su vienu iš dalyvių namuose ar darbe.

Vilniaus apskrityje taip pat nustatytas vienas atvejis, siejamas su židiniu Pabradėje esančioje bendrovėje „Intersurgical“, su kuriuo iš viso siejami 47 susirgimai.

Dar vienas naujas atvejis Vilniaus apskrityje siejamas su protrūkiu choruose, vertinama, kad tai – 33 susijęs atvejis.

Kauno apskrityje šeštadienį nustatyti penki atvejai, jie siejami su rugpjūčio 22 dieną vykusia šeimos švente Raseinių rajone. Vienas iš naujai susirgusiųjų – Raseinių Šaltinio progimnazijos mokinys. Iš viso su židiniu jau siejama dešimt atvejų.

Tauragės apskrityje nustatyti du nauji koronaviruso atvejai, kurie siejami su židiniu Kęstučio batalione, iš viso su šiuo protrūkiu siejami 35 susirgimai.

Taip pat vienas atvejis Tauragės apskrityje siejamas su įmonėmis, dalyvaujančiomis Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybose, su šiuo protrūkiu siejama 15 susirgimų.

Trys nauji židiniai

Epidemiologų teigimu, šeštadienį registruoti trys nauji koronaviruso židiniai: du – Klaipėdoje, vienas – Vilniaus apskrityje.

Koronavirusas šeštadienį patvirtintas vienam „Klaipėdos energijos“ darbuotojui, tai – antras susijęs susirgimas, pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės neaiškios.

Antras židinys uostamiestyje siejamas su rugpjūčio 28 dieną vykusia šeimos švente – koronavirusas patvirtintas asmeniui, kuris bendravo su šventės dalyviu. Su šiuo židiniu siejami trys atvejai, pirmas patvirtintas rugsėjo 1-ąją.

Tuo metu Vilniaus apskrityje koronavirusas nustatytas logistikos įmonės „CAT Cargo Logistics Lietuva“ darbuotojui, iš viso su šiuo židiniu siejami trys atvejai, pirmas atvejis nustatytas rugsėjo 3-ąją – asmens užsikrėtimo aplinkybių nustatyti nepavyko.

Devynių žmonių užsikrėtimo aplinkybės neaiškios

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams taip pat kol kas nepavyko nustatyti devynių žmonių, kuriems infekcija patvirtinta šeštadienį, užsikrėtimo aplinkybių.

Epidemiologų teigimu, asmenys užsienyje nebuvo ir su užsikrėtusiaisiais nebendravo.

Be kita ko, šeštadienį taip pat patvirtinti aštuoni atvejai, kai žmonės užsikrėtė po kontakto su sergančiais asmenimis, tačiau šie atvejai nepriskiriami židiniams.

Šeštadienį taip pat nustatytas ir įvežtinis atvejis iš Lenkijos, jis registruotas Marijampolės apskrityje.

Lietuvoje kol kas nustatyti 3083 koronaviruso atvejai, infekcija tebeserga 1030 asmenų, 1954 – pasveiko, registruotos 86 mirtys, dar 13 užsikrėtusiųjų mirė dėl kitų priežasčių.