„Kalėdinė savaitė, šventinis laikotarpis tikrai pagreitino omikron išplitimą, nes jau gruodžio viduryje turėjome pirmuosius naujos omikron atmainos patvirtinus atvejus ir šventinio savaitgalio metu pradėjome stebėti, kad jaunų žmonių tarpe naujų COVID-19 atvejų skaičius pradėjo po truputį didėti“, – ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, epidemiologai tai buvo numatę.

„Tikrai dabartiniu metu mes matome, kad omikron atmaina, kaip teigia Statistikos departamentas, (…) duoda vis didesnius skaičius. Jau nebėra visoje Europos ekonominėje erdvėje šalies, kur nebūtų omikronas sukėlęs tam tikrų problemų. Kai kuriose šalyse jis tapo dominuojantis“, – pastebėjo NVSC atstovė.

Lietuva, pasak jos, pradeda omikron bangą.

„Atsiradus naujai atmainai, ji, turėdama tokias agresyvias savybes, geba sergamumo rodiklius dvigubinti – tiesiog eksponentiškai. Prancūzai praneša, kad per parą registruoja jau per 300 tūkst. naujų atvejų. Lietuva, aišku, tokių skaičių nepasieks, bet nereikia galvoti, kad Lietuvoje nebus to skaičiaus didėjimo ar kad nurims tas augimas. Tikrai to nebus“, – akcentavo D. Razmuvienė.

Ligos išplitimo rizika, kaip tęsė pašnekovė, lieka labai aukšta.

„Todėl tas vakcinavimosi procesas tiek trečia, sustiprinamąja doze, tiek pradėjimas yra ypatingai svarbus“, – sakė ji.

Epidemiologė pabrėžė, kad gyventojai turi naudoti ir jau žinomas nefarmacines priemones.

Daiva Razmuvienė

„Kaip ir skelbia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, dabartiniu metu stebimi lengvesni atvejai, lyginant su delta atmainos, bet supraskime, kad jeigu Lietuvoje pirmi atvejai buvo tik gruodžio viduryje, mes dar neturime daug laiko įsivertinti, kur ir į kokias amžiaus grupes tas omikronas įsisuks.

Puikiai žinome, kad mūsų vyresnių žmonių skiepijimo apimtys netenkina, kadangi omikronui įsisukti į tas rizikos grupes pagal amžių, pagal kitas problematines situacijas, yra labai paprasta“, – komentavo NVSC atstovė.

„Dabartiniu metu Lietuvoje yra jau virš 150 omikron patvirtintų atvejų, vidurkis kol kas yra 31 metai. Jauniausiam pacientui yra du metai, vyriausiam – virš 70. 8 apskrityse yra fiksuojama, daugiausia Vilniuje“, – įvardijo D. Razmuvienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurios kitos šalys dėl omikron jau yra įvedusios griežtesnius ribojimus.

„Kitose šalyse jau yra ne rekomenduojamas, o privalomas kaukių arba respiratorių nešiojimas“, – sakė specialistė.

D. Razmuvienė taip pat pastebėjo, kad po truputį naujais ligoniais pildosi ir ligoninės.

„Jei per parą yra paguldoma 130-140 naujų pacientų ir iš jų 100 reikia deguonies, tai supraskime, kad tokiu tempu tos ligoninės gali užsipildyti ir pasiekti kritinius skaičius, po kurių bus imtasi tam tikrų griežtų ribojimų. Būtų toks prašymas visų – susiimkime dabartiniu metu ir taikykime ne tik rekomenduojamas priemones, bet įvertinkime kiekvienas savo situaciją ir nesiblaškykime ten, kur tikrai galėtume nedalyvauti“, – pridūrė ekspertė.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su epidemiologe klausykite čia: