VšĮ "Karo paveldo centras" šalia Sukilėlių prospekto esantį VII fortą perėmė prieš dvejus metus. Bene daugiausiai dėmesio buvo skirta 7,5 ha ploto teritorijos tvarkymui. Taip pat suremontuota dalis patalpų, kuriose įsikūrė ekspozicijos.

VšĮ "Karo paveldo centras" į forto tvarkymo darbus investavo 0,5 mln. Lt, iš kurių dalį skyrė ES. Tačiau kone daugiausiai prie forto sutvarkymo prisidėjo savanoriai.

"Savaitgaliais žmonės savo noru ėmė kastuvus ir tvarkė teritoriją. Jie atliko tuos darbus, kuriuos šiaip turėtų atlikti buldozeris. Pinigai tėra priemonė pasiekti tikslą. Jei pinigų nėra - reikia ieškoti kitų būdų", - sako V. Orlovas ir priduria, kad visiškam forto sutvarkymui gali prireikti ir 5 ar 10 metų.

Kauno VII fortas buvo paskutinis mūrinis Rusijos imperijos fortas, statytas 1883-1889 metais. Per visą laikotarpį fortas nė karto nebuvo atakuotas, todėl išsilaikė pakankamai neblogai, nors daug žalos statiniui padaryta sovietmečiu, kuomet kai kurios patalpos išgriovus sienas buvo paverstos
garažais.

1941-1943 šiame forte buvo nukankinta apie 8 tūkstančiai, daugiausiai žydų kilmės, kauniečių.

Iki 2009 metų šis fortas priklausė Lietuvos kariuomenei ir buvo uždaras objektas.