Vienuolikametis į Vokietiją buvo išvežtas paslapčia

Berniuką iš senelio namų paėmė jo mama, nors dar prieš ketverius metus Norvegijos teismas nusprendė, kad berniukas turi gyventi su tėvu. Po skyrybų berniukas su tėvu liko Norvegijoje, mama išvyko į Vokietiją. Abu sukūrė kitas šeimas.

Lemtingąjį vakarą vienuolikametis leido atostogas Lietuvoje, senelio kaime. Iki to vakaro vaikas savo mamos buvo nematęs net ketverius metus.

Į senelio namus pareigūnai atvyko dėl gauto pranešimo apie nesaugioje aplinkoje esantį vaiką. Senelis buvo neblaivus, tad vaikas buvo perduotas kartu su pareigūnais atvykusiai mamai. Ji buvo įpareigota po kelių dienų atvykti pas Vaiko teisių apsaugos pareigūnus, tačiau to nepadarė. Priešingai – netrukus po to, kai paėmė vaiką – išvyko į Vokietiją.

Pareigūnai berniuką perdavė mamai, kuri prieš ketverius metus kalėjo Norvegijos kalėjime už smurtą artimoje aplinkoje. Norvegijos teismas nusprendė, kad vaikas turi augti su tėvu, tačiau Lietuvos pareigūnai, atiduodami vaiką mamai, šio Norvegijos sprendimo savo sistemoje nematė.

Su DELFI susisiekė keli šeimą pažinoję asmenys. Jų versijose – kita istorijos pusė.

Šeimos draugė: atsirasdavo moterų

„Abu geri žmonės, negaliu išskirti nė vieno. O kas nutiko išvykus į užsienį... Man atrodo, kad tai dukros ir tėvo sąmokslas, – DELFI teigė Anglijoje šiuo metu gyvenanti šeimos draugė. – Mano dukra ir jų dukra yra vienmetės. Buvo draugės, bet kai jie išvažiavo į užsienį, ta draugystė baigėsi. Kiek pamenu, su ja buvo problemų.“

Moteris teigė, kad nors šeima išsiskyrė prieš ketverius metus, santuoka braškėjo jau anksčiau. „Buvo istorijų. Atsirasdavo moterų kartas nuo karto, – kalbėjo šeimos draugė. – Miestelis mažas, tai kažkas matė, žinojo, girdėjo. Tik kad ji viską užglaistydavo ir nenešdavo to į viešumą.“

Išsiskyrusi šeima augino du vaikus: dabar jau pilnametę dukrą ir vienuolikametį sūnų. Anot šeimos draugės, jų dukros paauglystė buvo sunki. „Buvo tokių paaugliškų dalykų. Motina ją laikė „už trumpo pavadėlio“, o tėvas žiūrėdavo atlaidžiai, – tęsė moteris. – Kai dukrai buvo keturiolika metų, ji užsigeidė, kas pas ją atvažiuotų berniukas. Motina buvo kategoriškai prieš, bet tėvas leido.“

Dviejų vaikų mamą šiuo metu Anglijoje gyvenanti moteris apibūdino kaip griežtą ir reiklią. Beje, būtent tokius pačius epitetus DELFI įvardijo ir pati dukra.

Kaimas

Pasidomėjus, kodėl, jos nuomone, vaiką pasiėmusi mama spruko į Vokietiją, ji stojo jos ginti: „Bet jos niekas neperspėjo, kad ji negali vaiko išsivežti iš šalies. Čia gal policija turėjo pranešti?“

Po paros vienuolikametis su mama buvo rastas Vokietijoje. Juos rado vietiniai pareigūnai. Šeimos draugės teigimu, jei mama būtų norėjusi pagrobti vaiką, nebūtų bendradarbiavusi su pareigūnais. „Nebūtų atidariusi durų, būtų bėgusi“, – teigė šeimos draugė.

Moteris taip pat turi griežtą nuomonę, kodėl prieš ketverius metus iširo jos draugų šeima: „Tėvas norėjo parsivežti naują bobą, tiesiai šviesiai, į išpuoselėtus namus. Dukra ėjo laukais. Motina buvo griežta: neleido nei rūkyti, nei gerti, vertė mokytis.“

Moteris teigė, kad šiuo metu su šeima nebepalaiko jokių ryšių. „Dar su vyru bendraudavome, susiskambindavome per feisbuką, bet ta moteris, matyt, uždraudė, – apie naują vienuolikamečio tėvo žmoną kalbėjo šeimos draugė. – Vieną dieną viskas dingo, kaip nukirsta.“

Po to, kai vienuolikametis buvo rastas Vokietijoje, į ten išvyko ir jo tėvas. Po kelių dienų vaikas buvo perduotas tėvui ir jie grįžo į Norvegiją. Visa šia istorija su žiniasklaida dalijosi vienuolikamečio pamotė. Šeimos draugės teigimu, tėvas esą dažnai būna per daug pasyvus.

„Galėtų atsikelti nuo sofutės ir kažką pasakyti, o ne pasyviai mirksėti, – teigė šeimos draugė. – Pamotė ten labai vadovauja.“

Šiuo metu Anglijoje gyvenanti moteris teigia, kad pažįsta ir senelį, iš kurio namų berniukas ir buvo paimtas. Moters teigimu, senelis mėgsta pakilnoti taurelę. „Gatvėje nepasakytum, kad jie išgeriantys, bet jie būdavo tokie apspangę“, – kalbėjo moteris.

Situaciją gerai žinantis vyras: jis sužlugdė šią moterį

Su DELFI susisiekęs vyras nenorėjo prisistatyti, tačiau dalijosi faktais apie šeimą ir net pasidalijo keliomis žinutėmis, kurias vienuolikametis rašė savo mamai.

DELFI atsiųstose žinutėse matyti, kad vaikas mamai rašo, kaip ją myli, pasiilgo ir nori kartu gyventi. Taip pat rašoma, kad pamotė jam nėra maloni, neatiduoda kompiuterio, kurį jam atsiuntė mama.

„Ji sugniuždyta. Jai sunku“, – apie vienuolikamečio mamą kalbėjo vyras.

„Ji pasakojo, kad vieną dieną, gyvendama su šeima, pabudo nieko nebeturėdama. Skyrybos taip įvyko, kad jai neliko nė cento. Ir išskyrė be jos. Vaikų neliko. Viskas liko jam, – kalbėjo moterį pažįstantis vyras. – Viskas buvo daroma taip, kad tik ji greičiau išvažiuotų, nes atsirado ta kita.“

Vyras teigė, kad tą patį vakarą, kai Lietuvoje atostogavusį berniuką pasiėmė jo mama, visi kartu nuvažiavo pas vienuolikamečio senelę. „Man sakė, kad tu mirus“, – vaiko reakciją, pamačius močiutę, apibūdino vyras. Jo teigimu, vienuolikamečiui buvo sakoma, kad močiutės nebėra.

Kita šeimos draugė: vaikas yra draskomas ir traumuojamas

Šiuo metu Italijoje gyvenanti kita šeimos draugė teigė, kad šioje situacijoje labiausiai kenčia vienuolikametis: „Vaikas yra draskomas ir traumuojamas.“

Moteris lemtingą vakarą, kai berniukas buvo paimtas iš senelio namų, buvo tame pačiame kaime, nors pačiame įvykyje ir nedalyvavo.

Moteris pasakoja, kad šeimą pažįsta itin gerai: kartu dirbo užsienyje, net gyveno viename bute. „Mūsų keliai išsiskyrė, bet visada susiskambindavome, žinodavau, kaip jie gyvena, – pasakojo moteris. – Jie buvo atvažiavę pas mane į svečius, aš buvau nuvykusi pas juos.“

Šeimos draugė pasakoja tą patį, ką ir kita su DELFI susisiekusi moteris – santuoka pradėjo braškėti kur kas anksčiau nei prieš ketverius metus. „Ji pasakojo, kad kažkas negerai su vyru, kad jie pradėjo pyktis. Jautėsi, kad šeimoje kažkas yra ne taip, – teigė šeimos draugė. – Bet kad ji išgėrinėjo, kad girta vaikščiodavo – nesąmonė.“

Paskutinį kartą šeimos namuose draugė viešėjo prieš šešerius metus. Tąkart, jos teigimu, mama skundėsi paaugle dukra. „Ją pagavo išgėrusią, pradėjo rūkyti, pradėjo berniukai rūpėti. O ji kaip mama buvo griežta“, – pasakojo šeimos draugė. Tuo metu, anot jos, paauglei dukrai buvo penkiolika.

Moteris pasakoja, kad vienuolikamečio mama tiek juo, tiek paaugle dukra labai rūpinosi. „Vaikai visada buvo aprengti, nemačiau, kad ji ten gertų ar kokiame bardake gyventų“, – teigė šeimos draugė.

Vis dėlto Norvegijos teismas nusprendė, kad vaikas turi augti su tėvu. „Kai jie pykdavosi, vyras visada grasindavo, kad susmukdys ją iki paskutinio, kad ji niekada neatsikeltų. Šituos žodžius aš pati esu girdėjusi, kaip jis sakė, – teigė pašnekovė. – Jau tada jis tą moterį (dabartinę žmoną – DELFI) turėjo kaip meilužę.“

Šeimos draugės teigimu, vos Norvegijos pareigūnai sulaikė mamą už galimą smurtą artimoje aplinkoje, į šeimos namus atsikraustė vyro draugė, dabartinė žmona. „Viskas čia buvo suplanuota“, – teigė moteris.

Po skyrybų moteris susisiekė tiek su vyru, tiek su jo dabar jau buvusia žmona. „Aš juo nusivyliau, kalbėjo pašnekovė. – Nes jis man melavo, kad jis vienas gyvena, kad yra nuskriaustas, kad ji dėl visko kalta. O ta moteris, dabartinė jo žmona, tuo metu, kai tuometinė jo žmona sėdėjo kalėjime, jau vaikščiojo po jo kiemą. Tai buvo planas. Čia jis iš alkoholikų šeimos, tą galiu šimtu procentų patvirtinti.“

Vienuolikamečio mama lemtingąjį penktadienio vakarą paskambino būtent šiai savo draugei ir paprašė nueiti iki uošvio, vienuolikamečio senelio, namų. „Berniukas paskambino jai ir pasakė, kad nebegali, kad senelis visada girtas, visi geria, rūko. Sakė: mama, noriu tave matyt. Pats berniukas paskambino jai“, – teigė moteris.

Moters teigimu, seneliui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis. Tiesa, kas iškvietė policijos pareigūnus teigė nežinanti. Mama vaiką išsivežė į Vokietiją, tačiau po kelių dienų jį atsiėmė tėvas. Šeimos draugė teigė, kad mama vėl nebeteko visų ryšių su vaiku, esą tėvas užblokavo ir telefoną, ir socialinius tinklus.

Kodėl vienuolikamečio mama jį išsivežė neteisėtai, o ne ėmėsi teisėtų veiksmų? „Ji jau sužinojo, kokių dokumentų reikia, ir imsis veiksmų. Dabar bus teismas Norvegijoje, viskas perduota Norvegijai“, – tvirtino šeimos draugė.

Vienuolikamečio mama: vaikas patvirtino, kad tėtis viską sugalvojo

Penktadienio, rugpjūčio 10-osios, rytą su DELFI susisiekė ir vienuolikamečio mama (vardas ir pavardė DELFI redakcijai žinomi), kuri teigė, kad į Vokietiją su vaiku išvyko dėl to, kad Lietuvoje nesijautė saugiai.

Mamos teigimu, ketvirtadienio, rugpjūčio 9-osios, vakarą vaikas jau buvo perduotas tėvui, jie kartu išvyko atgal į Norvegiją. Į Norvegiją artimiausiu metu planuoja vykti ir mama. Esą ten toliau bus vykdomas tyrimas dėl vaiko gyvenimo sąlygų.

„Vaikas vakar policijai ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai patvirtino, kad nei jo, nei jo sesers aš nemušiau, – teigė mama. – Vaikas patvirtino, kad tėtis viską sugalvojo, kad galėtų tą moterį (vaiko pamotę – DELFI) parsivesti.“

Moteris teigė, kad konfliktas su vyru prasidėjo prieš ketverius metus. „Sausio mėnesį jis buvo mane apdraudęs milijonu eurų. Ta pamotė meluoja, ji manęs akyse nėra mačiusi, mano lovoj miega iki šios dienos, mano vaikas yra skriaudžiamas nuo 2015-ųjų“, – teigė moteris.

Vienuolikamečio mama teigia, kad dar gegužę nupirko sūnui kompiuterį, tačiau esą juo vaikas iki šiol negali naudotis. „Jam neatiduoda“, – tvirtino mama.

Moteris patvirtino, kad teisme vaiko gyvenamoji vieta buvo nustatyta su tėvu, tačiau neigė, kad iš jos atimtos motinystės teisės. Ji kaltino pamotę smurtu prieš mažametį. Jos teigimu, po to, kai vienuolikametis pakalbėjo su Vokietijos pareigūnais, informacija apie smurtą yra perduota norvegams, kurie esą jau ėmėsi veiksmų dėl šio atvejo.

Pasidomėjus, kodėl ji su pareigūnais vyko pas senelį į namus, ji teigė, kad gavo pranešimą apie tai, kad vaikas yra nesaugioje aplinkoje. „Policiją iškvietė liudininkė, ne aš. Mane informavo, kad vaikas yra nesaugioje aplinkoje. Mane tik informavo, aš kartu vykau, neatvažiavau šiaip sau, aš juk turiu darbą, dirbu“, – kalbėjo Vokietijoje gyvenanti moteris.

Kas pranešė apie vaiką nesaugioje aplinkoje, ji negalėjo atsakyti.

Ji teigė, kad per šiuos pastaruosius ketverius metus nuolat domėjosi vaiku, tačiau jo tėtis esą trukdė bendravimui. Vis dėlto, ji teigia, kad net per ketverius metus jos ir sūnaus ryšys nedingo – tuo įsitikino iš senelio namų paėmusi vaiką.

Mama DELFI teigė, kad vyks į Norvegiją ir kovos dėl galimybės auginti savo sūnų.

Atvyko pareigūnai ir išsivežė vaiką

Šios vasaros atostogos turėjo būti tokios kaip įprastai: vienuolikametis atostogavo pas savo senelį Lietuvoje, tačiau vėlų penktadienio vakarą į jo namus atvykę pareigūnai išsivežė vaiką.

Senelį policijos pareigūnai rado stovintį lauke, berniukas tuo metu buvo namuose. Senelis nė neužėjo vidun – kol jam buvo tikrinamas blaivumas, į butą nuėjo pareigūnai su biologine vaiko mama, susirinko daiktus ir išsivedė vaiką.

Vaiką penktadienio vakarą iš senelio paėmusi mama patikino, kad po kelių atvyks pas Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnus, tačiau dar savaitgalį ji sūnų išsivežė į Vokietiją.

Apie įvykį sužinojęs vienuolikamečio tėvas ėmėsi veiksmų – kreipėsi į policijos pareigūnus ir šie pradėjo ieškoti berniuko. Jis netrukus, sekmadienį po pietų, buvo rastas Vokietijoje. Vienuolikamečio tėvas, vos sužinojęs, kad vaikas rastas Vokietijoje, iš karto išvyko ieškoti sūnaus.

Po kelių dienų vaikas buvo grąžintas tėvui. Šiuo metu vaikas grįžęs atgal į Norvegiją.

Policija aiškinasi, ar pareigūnai veikė tinkamai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Rasa Meištė DELFI patvirtino, kad vienuolikametis iš tikrųjų buvo perduotas mamai, deja, nepatikrinus visų duomenų.

„Sprendimą vaiką perduoti motinai priėmė Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnai, nes vaikas buvo su neblaiviu seneliu, kuriam už vaiko nepriežiūrą surašytas protokolas. Apie jokį Norvegijos teismo sprendimą tuo metu nebuvo žinoma“, – DELFI teigė R. Meištė.

Jos teigimu, Vaiko teisių apsaugos tarnyba pirmadienį policijos pareigūnus informavo, kad vaikas su motina buvo sulaikyti Vokietijoje. R. Meištės teigimu, šio įvykio Lietuvos pareigūnai toliau netiria.

„Vaikas iš tėvo nebuvo paimtas, jis buvo paimtas iš nesaugios aplinkos“, – kalbėjo R. Meištė.

Ji patvirtino, kad po šio įvykio aiškinamasi, ar pareigūnai veikė tinkamai. „Šiuo metu Imuniteto ir vidaus tyrimų skyriuje atliekamas aplinkybių patikslinimas, ar pareigūnai toje situacijoje veikė tinkamai ir ar nepažeidė policijos veiklą reglamentuojančių teisės aktų“, – teigė R. Meištė.