T. Prialgauskaitė papasakojo, kad jau prieš trejus metus buvo pradėjusi galvoti apie kelionę į Balį, kai pirmą kartą apsilankė Azijoje, tiksliau – Tailande.

„Tuo metu man Balis buvo tiesiog kaip dar vienos kelionės tikslas, tačiau šių metų sausio pradžioje pradėjau apie tai galvoti daug intensyviau ir visai dėl kitų tikslų. Supratau, kad mano gyvenimas Londone, kur gyvenu jau devynerius metus, manęs nebedžiugina ir viskas, kuo užsiėmiau iki mano išvykimo, atrodė tiesiog beprasmiška“, – teigė ji.

Pasak Tomos, kelionė buvo suplanuota spontaniškai, norėjo pabėgti nuo kasdienybės, pabūti su savimi kitoje aplinkoje. Taip pat, prieš išvykdama, daug skaitė apie Balį ir visai nebijojo ten keliauti viena, kadangi, jos teigimu, ši sala yra pagarsėjusi kaip viena saugiausių solo keliautojams.

„Londone vis nerasdavau laiko sau ir savo pomėgiams, rutina šiame mieste mane pradėjo slėgti. Supratau, kad Londonas manęs neįkvepia ir negaliu čia savęs realizuoti, bet turėjau išvykti, kad tuo įsitikinčiau. Taigi, vieną dieną nutariau viską mesti ir išvažiavau ieškoti savęs“.

Merginos kelionė prasidėjo kovo 8-ąją ir tęsėsi ilgiau, nei ji planavo. Toma atviravo, kad turėjo ten praleisti mėnesį, tačiau dabar sako, kad tiek ten nebūtų užtekę.

Pavargo nuo miesto ir pasiilgo gamtos

Londone T. Prialgauskaitė ilgą laiką nebegalėjo atrasti ramybės, o ir gamtoje pabūti irgi nebuvo daug progų. Balyje ji visus šiuos dalykus pagaliau atrado.

„Aš labai mėgstu gamtą ir dažnai pagalvoju, kad kartais galbūt per mažai skiriame laiko būtent buvimui joje – arba nerandame laiko, arba netinkamas oras. Mano nuomone, gamta yra kaip vitaminas, ji gali mums labai daug duoti. Norėjau padovanoti sau šią galimybę ir pasinerti į egzotišką gyvenimą bent trumpam, kad susidėliočiau savo prioritetus“, – tikino Toma.

Taip pat, pasakojo mergina, ją visąlaik domino gydymai ir masažai, o šių paslaugų pasiūla Balyje, sakė ji, yra labai didelė, o kainos irgi žemos.

„Kelionės metu niekada nepraleidau galimybės susipažinti ir pabendrauti su kiekvienu sutiktu gyventoju ir prisipažinsiu – jų dosnumas ir mielumas tiesiog stebinantis. Vietiniai labai mėgsta bendrauti ir mielai dalinasi rekomendacijomis, todėl daugiausia informacijos gavau iš jų ir ji man pasirodė daug naudingesnė nei tai, ką radau internete dar prieš savo kelionę“, – teigė ji.

Mergina, kažkada važinėjusi riedlente, norėjo Balyje išmokti plaukti banglete. Anot jos, geriausiu „televizoriumi“ jai tapo banglentininkų stebėjimas pajūryje.

Situacija kitose šalyse atrodė pavojingesnė

Kovo 20 d., prisiminė Toma, sulaukė el. laiško iš Vietnamo oro linijų, su kuriomis turėjo grįžti į Londoną. Ji buvo informuota, kad nei balandžio 8 d., nei kitomis mėnesio dienomis jokie skrydžiai nebus vykdomi.

„Tiesą sakant, labai nenusiminiau, kadangi pirmas mėnesis prabėgo labai greitai ir tikrai norėjau pabūti šiek tiek ilgiau. Taip pat situacija Londone ir visame pasaulyje atrodė daug pavojingesnė nei Balio saloje. Jaučiausi rami ir džiaugiausi, kad „strigau“ tokioje aplinkoje, o ne Londone, dviejų kambarių butuke, kuriame nėra nei balkono, nei terasos.“

Galiausiai buvo uždarytas ir Balio oro uostas, visi skrydžiai atšaukti iki liepos mėnesio ir, kaip sako mergina, likimas tapo aiškus.

„Turėjau apsistoti Balyje ilgesniam laikui, todėl per daug nesukau galvos ir susiradau namus, kuriuose praleidau kelis mėnesius.“

T. Prialgauskaitės teigimu, visa jos kelionė jau nuo pat pradžių vyko ne pagal planą. Iki šalyje paskebiant karantiną ir vos tik įsibėgėjus jos antrai savaitei saloje, mergina sulaukė draugo žinutės, kuris tuo metu keliavo po Aziją. Vaikinas pranešė, kad jo su bendrakeleive neįleido į Vietnamą, todėl jie atvyksta į Balį.

„Susiradome vilą, kurios kaina buvo daug žemesnė dėl Covid-19 sukeltos turizmo krizės ir apsistojome ten keliems mėnesiams. Turbūt dar niekada nebuvau mačiusi Balyje tokių mažų kainų, kai buvo galima sau leisti gyventi vos ne geriausiose vietose. Tiesą sakant, mums labai pasisekė, kad susitikome būtent tuo metu ir turėjome galimybę praleisti krizės laikotarpį kartu“, – džiaugėsi mergina.

Anot jos, kadangi atsirado daug laisvo laiko, trijulė stengėsi jį išnaudoti kuo prasmingiau ir kūrybingiau.

„Pradėjome gaminti maistą namuose, nors iki tol buvo galima pigiau valgyti kavinėse, bet maitinimo įstaigoms užsidarius, tai tapo mūsų veiklos dalis. Susikūrėme net keletą „Instagram“ profilių ir pradėjome dalintis savo kasdienybės nuotraukomis. Jos buvo labai pozityvios ir visiškai ne apie krizę“.

Jie pradėjo kurti ir vaizdo įrašus „TikTok“ platformoje ir, pasak Tomos, tuo metu jautė stiprų impulsą užsiimti kūryba socialiniuose tinkluose ir dalintis savo kelionės detalėmis su sekėjais.

„Kadangi išvažiavau tik mėnesiui ir turėjau tik vieną kuprinę su rūbais ir savo telefoną, labai trūko kompiuterio. Vis dėlto pradžią padariau ir norėčiau tai tęsti toliau.“

Susidūrė ir su vietine policija

Kadangi kaukių dėvėjimas viešose vietose šalyje tapo privalomas, T. Prialgauskaitei teko patirti ir ne visai malonių susidūrimų.

„Vieną kartą išvažiavau su motoroleriu pasivažinėti be kaukės, todėl buvau sustabdyta. Antrąjį kartą ir vėl buvau sustabdyta, nors ir dėvėjau kaukę, bet dėl kitos priežasties. Manęs tada paprašė vairuotojo pažymėjimo, aš turėjau tik lietuvišką dokumento versiją, ir nubaudė, kad neturėjau tarptautinio pažymėjimo. Pritaikė baudą.“

Mergina teigia, kad labai nustebo dėl skirtos baudos, mat Balyje policija stabdo retai, daug turistų važinėja be šio dokumento.

„Žinau, kad nemažai policininkų tai daro, kad užsidirbtų „kišenpinigių“, taip ir važinėja žmonės be jokių pažymėjimų. Tą dieną man labai pasisekė, policininkas buvo puikios nuotaikos, todėl leido apsisukti ir važiuoti atgal. Gaila, tą dieną nepasiekiau savo kelionės tikslo.“

Sugebėjo susirasti darbą

Paskutinį mėnesį, pasakojo Toma, patyrė daugiau streso, kadangi pradėjo galvoti, kaip jai reiks gyventi toliau, jei skrydžiai bus ir vėl atšaukti, o pinigai baigsis.

„Darbo pati neieškojau, nes didžioji dalis įstaigų buvo uždarytos. Nereikia pamiršti, jeigu nori Balyje dirbti legaliai, privalai gauti darbo vizą. Taigi, teoriškai negalėjau jo susirasti. Vis dėlto tuo metu nemažai laiko praleidau bendraudama su savo vilos šeimininke ir jos dukra, artimai susibičiuliavome ir turbūt palaikysime ryšį dar ilgai“.

Taip jau susiklostė, tęsė ji, kad šeimininkė pasiūlė dirbti su rinkodara ir reklamos kūrimu. Merginos nuomone, tai nebuvo didžiuliai pinigai, bet tuo metu labai padėjo, nes galėjo susimokėti už būstą, kam ir skirdavo didžiąją jų dalį.

„Taip pat turėjau galimybę įgyti šiek tiek praktikos ir labai džiaugiausi, kad atsirado kažkokios veiklos. Manau, kad pozityvi energija ir atviras bendravimas man labai padėjo išsisukti iš padėties,“ – paaiškino T. Prialgauskaitė.

Norėtų dar sugrįžti

Mergina neslėpė, kad dėl prasidėjusio karantino nepavyko visko Balyje pamatyti, turizmas buvo paralyžiuotas, lankytinos vietos – uždarytos.

„Labai dėl to liūdna, tačiau mano noras keliauti į Balį vis dar išliko ir planuoju vėl sugrįžti, galbūt net kitais metais. Labiausiai įsiminė, kad negalėjome ilgą laiką lankytis paplūdimiuose. Buvo labai keista gyventi tokioje aplinkoje ir neturėti galimybės nueiti prie vandens. Tačiau labai nenusiminėme, kadangi kieme turėjome baseiną“.

Vis dėlto, prisiminė ji, didžioji dalis sporto mėgėjų buvo labai nepatenkinti dėl draudimo lankytis paplūdimyje ir savavališkai bandė ten patekti per džiungles ir krūmus.

„Galų gale, tai baigėsi nelaimėmis, sužalojimais ir net gyvačių įkandimais. Vyriausybė išsigando ir susirūpino turistų sveikata, todėl atidarė keletą paplūdimių būtent sporto mėgėjams ir kitai aktyviai veiklai“.

Savo patirtį, kai teko nuo kovo mėnesio iki liepos mėnesio ne savo noru praleisti Balyje, Toma apibūdino kaip vieną geriausių ir jau planuoja naują kelionę.

„Šis „strigimas“ manęs visiškai nesutrukdė, bet priešingai – išlaisvino ir labai padėjo. Jau dabar galvoju apie kitą kelionę ir naujas galimybes. Grįžau į Jungtinę Karalystę liepos 11 dieną, tačiau planuoju greitu metu vykti į Lietuvą ir imtis naujos veiklos. Šiuo metu Londone situacija prasta ir jeigu atvirai – nelabai matau prasmės čia likti. Turiu daugybę idėjų, todėl šiuo metu darysiu viską, kad jas įgyvendinčiau, bet tai vyks jau kitoje aplinkoje“.