„Jeigu tai būtų 32 procentai, tai būtų dar gana normalus skaičius. Mano nuomone, jis yra gerokai didesnis“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis .

Premjeras, ieškodamas tokios statistikos priežasčių, samprotavo, kad „ypač kalbant apie moksleivius, neturinčius patirties, tai jie dažniausiai pasikliauja ta informacija, kurią gauna. Mes padarėme emigracijos temą labai „madingą“. Kalbant apie žmonių nepasitenkinimą dabar, tai išlenda du naratyvai: arba aš streikuosiu, arba emigruosiu“, - aiškino Premjeras.

S. Skvernelis skeptiškai žvelgia į reklamuojamas, išvažiavusių ir gerovę užsienyje sukūrusių lietuvių sėkmės istorijas. „Mes nerodome nesėkmių istorijų. Kalbant apie Jungtinę Karalystę, kurioje stipriai klesti vergovė, prekyba žmonėmis“, - sakė jis.

Premjeras pabrėžė, kad kuriamas mitas, jog užsidirbti galima tik išvažiavus, gyvenant ir dirbant sunkiomis sąlygomis, klaidina.

S. Skvernelis taip pat pažymėjo, kad ne tik mada, bet ir objektyvios priežastys - skurdas, socialinė atskirtis ir socialinis neteisingumas - daro įtaką emigracijos mastams. Jis skeptiškai vertino siūlymą sukurti konkrečią programą emigracijos mastams suvaldyti.

„Bet jei mes vėl galvosime, kad reikia sukurti specialiai į emigracijos mažinimą nukreiptą planą, tai bus tik planas dėl plano“.

Emigracijos problemą, anot S. Skvernelio, spręsti reikia kompleksiškai.

Apibendrindamas emigracijos problemą S. Skvernelis teigė, kad prielaidos emigruoti mažėja. Vyriausybės vadovas išskyrė augančią paslaugų kokybę regionuose ir didėjančias investicijas, įsibėgėjusią švietimo reformą, pokyčius viduriniame moksle ir mokyklų „mentalitete“. Šių metų Vyriausybės orientaciją į skurdo mažinimą, o kitų metų valdžios planus stiprinti viduriniąją klasę, S. Skvernelis, taip pat vertino kaip priemones suvaldant emigraciją.

Savaitės pradžioje paviešinta Lietuvos elektroninio dienyno TAMO atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei 80 proc. visų apklaustų 9 -12 klasių moksleivių nurodė, jog apie emigraciją gano teigiamai. Kiek daugiau nei trečdalis (31,9 proc.) nurodė norį iš Lietuvos išvykti visam laikui.