Parlamento vadovas savo ruožtu teigia oficialaus teikimo dėl R.Šimašiaus negavęs, bet pripažįsta, kad koalicijoje esama abejonių dėl šios kandidatūros.

„Frakcija informavo Seimo pirmininką, kad yra apsisprendusi dėl R.Šimašiaus kandidatūros, tačiau V.Gedvilas apsilankė frakcijoje ir pranešė, kad R.Šimašiaus kandidatūra jam ir koalicijos partneriams nepriimtina bei paprašė pateikti naują kandidatą", - ketvirtadienį BNS sakė E.Masiulis.

Jis sakė, kad aiškių ir konkrečių argumentų, kodėl R.Šimašius netinka būti Seimo pirmininko pavaduotoju nebuvo nurodyta.

„Galiu tik spėti, kad tam turėjo įtakos principinga R.Šimašiaus pozicija dirbant komisijoje dėl trijų Darbo partijos frakcijos narių teisinio imuniteto panaikinimo. Gal tai galėjo sukelti kokį nors psichologinį nepasitenkinimą", - svarstė E.Masiulis.

Jo teigimu, V.Gedvilas lankydamasis Liberalų sąjūdžio frakcijoje informavo, kad jeigu jis pateiks R.Šimašiaus kandidatūrą į parlamento vicepirmininko postą, ši nesurinks reikiamo balsų skaičiaus ir liberalų kandidatas nebus išrinktas į minėtas pareigas.

„Nors frakcija yra įsitikinusi, kad R.Šimašius tinka eiti šias pareigas, jis atitinka visus kriterijus, ypač jei kalbame apie pirmininkavimą Europos Sąjungai, moka anglų kalbą, bet pratęstoje sesijoje ieškosime naujos kandidatūros", - BNS sakė E.Masiulis.

Anot jo, šiuo atveju liberalai nieko negali padaryti, jeigu Seimo vadovas atsisako teikti jų siūlomą kandidatą.

V.Gedvilas ketvirtadienį BNS neatmetė galimybės, kad teiktų R.Šimašiaus kandidatūrą į vicepirmininko postą, jeigu ji būtų oficialiai jam pristatyta.

Vydas Gedvilas
„Jeigu pasakys Eligijus Masiulis, kad tai jų kandidatas, galbūt ir siūlysiu R.Šimašiaus kandidatūrą. Aš asmeniškai prieš jį nieko neturiu. Tik kokios jo galimybės, kad jis bus išrinktas? Juk vyksta slaptas balsavimas, ir jie turi suprasti", - kalbėjo parlamento pirmininkas.

Jis teigė iš valdančiosios koalicijos atstovų išgirdęs, kad buvęs teisingumo ministras gali nesurinkti daugumos balsų Seime.

„Kai kurie žmonės pasakė, kad labai sudėtinga bus „praeiti" tai kandidatūrai, nes yra daug prieštaraujančiųjų jai", - tvirtino V.Gedvilas.

Pasak jo, kol kas vyksta tik darbinės diskusijos dėl septintojo Seimo vicepirmininko.

„Seimo pirmininkas turi tokią galimybę eiti per frakcijas, kalbėti apie kandidatus, kurie galėtų būti teikiami plenarinio posėdžio salėje (...) vyksta toliau diskusijos ir su Liberalų sąjūdžiu, galbūt ir konservatoriai turės ką pasiūlyti, jie turi daug žmonių, gal jie gali turėti du pavaduotojus. Čia priklausys nuo frakcijų. Kol kas oficialaus pasiūlymo aš negavau, kai gausiu oficialų pasiūlymą, galėsime oficialiai pradėti svarstyti, dabar yra tik diskusijos", - pabrėžė Seimo vadovas.

Pagal Seimo statutą, kandidatus į Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, siūlo Seimo pirmininkas. Tarp vicepirmininkų turi būti du arba trys opozicijos atstovai. Seimo pirmininko pavaduotojai renkami slaptu balsavimu.

Šiuo metu opozicija turi vieną Seimo vicepirmininkę konservatorę Ireną Degutienę.

Seimo pirmininko pavaduotojais jau išrinkti Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys, socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, „tvarkietis" Kęstas Komskis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius bei konservatorė I.Degutienė.