Kaip BNS informavo Hidrometeorologijos tarnyba, Vilniuje antradienį vakare ir trečiadienį naktį iškrito 45 milimetrai kritulių– mažiau negu per birželio pabaigoje įvykusią liūtį. Tada iškritusių kritulių kiekis siekė 55 milimetrus.

Daugiausiai per antradienio ir trečiadienio liūtį lijo Elektrėnuose – čia fiksuotas katastrofinis lietus – 80 milimetrų. Trakuose iškrito apie 78 milimetrai kritulių, Molėtuose 54 milimetrai – čia fiksuoti stichiniai lietūs.

Taip pat daug lijo Ignalinos rajone (53 mm), Švenčionyse (46 mm), Alytuje (34 mm).

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos duomenimis, apie 20.28 val. pranešta, kad Utenoje žaibui trenkus į žemę buvo pažeista dujų tiekimo trasa, nežymiai veržėsi bei degė dujos.

Atvykę ugniagesiai aptvėrė įvykio vietą ir budėjo iki kol atvyko dujų avarinė tarnyba.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, Utenos miesto pakraštyje į skirstomojo dujotiekio apsaugos zoną trenkus žaibui, kilo gaisras, tačiau dujų vamzdis pažeistas nebuvo.

Gaisras ESO avarinės ir gelbėtojų tarnybų buvo užgesintas, gyventojų saugumui pavojaus nebuvo.

ESO specialistai atlieka dujų sistemos patikrinimo darbus ir aiškinasi kilusio gaisro priežastis.

Apie 18 valandą į ugniagesius kreipėsi Pasvalio gyventojai, kurie pranešė apie užpiltą namo rūsį ir garažą. Panaudojus motorinį siurblį, vanduo iš individualaus namo rūsio buvo ištrauktas.

20 valandą pranešta, kad apsemtas Širvintų ligoninės rūsys. Dėl to buvo atjungtas elektros tiekimas į pastatą, išsiurbtas vanduo.

21.35 val. pranešta, kad vandeniu užpiltos siurblinės Lietuvos elektrinėje. Ugniagesiai vandenį iš jų išpumpavo.

Stipriai lijo ne kartą

„Na, nemažai, nemažai“, – taip į žinią apie lietaus kiekį mieste sureagavo Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis.

Jo teigimu, Elektrėnuose antradienio vakarą stipriai lijo du kartus – apie 18 val. ir jau sutemus.

„Paskendo šiek tiek automobilių, paplūdimio nuplovė nemažai, stadionas paskendęs kaip visada, užplovė ir vieną kitą įstaigą. Bėda, bet tragiškai baisiai nėra, evakuacijos nedarome, ekstremalios padėties neskelbiame“, – aiškino jis.

Šiuo metu esą situaciją bando taisyti su nuotėkų siurblinėmis dirbantys santechnikai.

„Poroje gatvių automobiliai antradienio vakarą skendo iki pusės. Atrodė vaizdelis neblogai. Kai kuriuos darželius apsėmė, bet vienas jų nedirba. Kitame yra ir elektros trikdžių, bet automatas dabar laiko, vaikučius maitins. Ir lubos kai kur krito – ir savivaldybėje“, – pripažino meras.

Priima kaip natūralią duotybę

Pasak K. Vaitukaičio, lietų jis priima kaip natūralią gamtos duotybę, o su gamta esą reikia draugauti, todėl pernelyg antradienio vakaro ir nakties audrų jis nesureikšmina.

„Jei Kaunas skęsta, Vilnius, tai kuo mes blogesni? Ir mums padalino, davė dozę“, – juokėsi jis.

Tiesa, meras pripažino, kad lėšų liūties padariniams likviduoti greičiausiai reikės skirti nemažai.

„O jei aš dabar verkčiau, ar nuo to geriau pasidarytų? Nepasidarytų geriau. Jei iškrito, reikia susitvarkyti ir viskas“, – savo požiūrį paaiškino K. Vaitukaitis.

Panaši audra – prieš dešimtmetį

Elektrėnų mero teigimu, bėda dėl apsemtų automobilių esą ištiko tik kelis miestiečius, daugiau jų neva audra džiaugėsi, vaizdus fotografavo ir filmavo, dalijosi tuo feisbuke.

„Daugiau įdomybė gavosi visiems“, – tikino jis.

Vis dėlto K. Vaitukaitis prasitarė besijaudinantis, kad stiprus lietus gatvių nebeplautų ketvirtadienį – tą žada sinoptikai.

„Sako, kad lyg ir prieš dešimtį metų kažkas panašaus buvo. Tokią Draugystės gatvę prie Ledo rūmų tuomet užpylę panašiai, bet kad ir Trakų gatvę – nuotraukų pridėta, kad plaukia – tikrai neatsimenu“, – sakė jis.


Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)