Su tokiu prašymu į generalinį prokurorą Darių Valį kreipėsi europarlamentaras Leonidas Donskis, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys bei Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) direktorius Henrikas Mickevičius, pranešė ŽTSI.

Šie visuomenės veikėjai prašo atlikti J.Lauciaus veiksmų šioje byloje pagrįstumo ir teisėtumo tyrimą, o nustačius prokuroro veiksmuose įstatymų ar profesinės etikos pažeidimų, patraukti jį atsakomybėn bei atlikti tyrimą dėl leidimo Rusijos saugumo pareigūnams apklausti E.Kusaitę pagrįstumo, nustatyti šios apklausos aplinkybes, tarp jų ir galimus įtariamosios žmogaus teisių pažeidimus.

Pasak pranešimo, D.Valiui išsiųstame prašyme L.Donskis, D.Kuolys ir H.Mickevičius išdėsto su E.Kusaitės baudžiamojoje byloje atliekamu tyrimu susijusias aplinkybes, kurios, anot jų, leidžia daryti prielaidas, jog prokuroras J.Laucius elgėsi neetiškai, pažeidė ir sudarė sąlygas pažeisti Lietuvos įstatymus bei įtariamosios žmogaus teises.
L.Donskis, D.Kuolys ir H.Mickevičius kritikuoja Lietuvos pareigūnų sprendimą leisti Rusijos saugumo tarnybos pareigūnams dalyvauti E.Kusaitės apklausoje.

"(...) manome, kad Lietuvos generalinė prokuratūra turėjo įvertinti politinį prašymo apklausti Eglę Kusaitę kontekstą ir jo netenkinti. Valstybės, su kuria Lietuvos Respublikos nesieja tvirtesni politiniai saitai, slaptosios tarnybos pareigūnų veiksmai Lietuvos Respublikos teritorijoje, galimai pažeidžiantys draudimą taikyti žmogaus garbę ir orumą žeminančias ir fizinį skausmą sukeliančias priemones bei nesuderinami su teisės į teisingą procesą principu, kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniams interesams bei meta šešėlį Generalinei prokuratūrai", - tvirtinama laiške.

Jame primenama, kad šių metų birželio 21 dieną ŽTSI direktorius H.Mickevičius kreipėsi į J.Laucių, prašydamas suteikti galimybę pasimatyti su suimtąja, kad būtų išsklaidytos abejonės dėl žmogaus teisių pažeidimų šioje byloje. Tačiau pareigūnas atsiuntė neigiamą atsakymą, pareikšdamas, kad prašymas pasimatyti su suimtąja turi bandymo kištis į prokuroro procesinę veiklą požymių.

"Toks prokuroro J.Lauciaus elgesys turi požymių gąsdinti Lietuvos piliečius ir neatitinka Lietuvos įstatymų bei profesinės etikos. Pastebime, kad draudimo prašyti pasimatymo su suimtu asmeniu joks Lietuvos Respublikos įstatymas nenumato", - teigia laiško autoriai.
E.Kusaitė sulaikyta 2009 metų spalio 29 dieną. Jai pateikti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę tiems, kas būrė bendrininkų grupę teroro aktams vykdyti.