Dėl prokurorų įžeidimo 10 MGL dydžio (1 300 litų) bauda nuteista E. Kusaitė nesutinka su jai paskelbtu Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo nuosprendžiu ir apeliacinės instancijos teismo prašo panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį, o dėl kaltinimų – išteisinti. Nuteistosios skundą antradienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas.

E. Kusaitė buvo nuteista dėl įvykių praėjusių metų kovo 24-ąją, kai Vilniaus apygardos teismo koridoriuje pareiškė, jog Generalinės prokuratūros prokurorai J. Laucius ir M. Dūda yra nusikaltėliai. Tai ji pasakė per pertrauką, kai teisėjai svarstė M. Dūdos prašymą E. Kusaitei skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

„Aš nenoriu nieko komentuoti, čia nesąmonių valstybė, ir prokuroras, mano manymu, vykdo nusikaltimus, – kaltinimais prieš televizijos kameras švaistėsi E. Kusaitė. – Kaip jie gali žudyti žmones, tegul pasižiūri, ką daro su mano teta, mano artimaisiais“.

E. Kusaitė taip pat pareiškė, kad J. Laucius ir M. Dūda yra nusikaltėliai.

Po J. Lauciaus pareiškimo baudžiamojon atsakomybėn patraukta ir vėliau nuteista E. Kusaitė teigia, kad žodžiai jai išsprūdo iš lūpų.

„Specialiai nenorėjau nei jų skaudinti, nei įžeisti, tos mintys man išėjo iš vidaus – ką galvojau, tą ir pasakiau, – teisme sakė nuteistoji. – Pripažįstu, kad žmogus turėtų rinkti žodžius, bet tą dieną, kai prokuroras paprašė mane suimti, jau nerinkau žodžių – patyriau stresą, verkė teta, mane palaikantys žmonės dar labiau blaškė“.

E. Kusaitė teigė, žodį „nusikaltėlis“ pavartojo ne teisine, o buitine kalba.

„Žodis „nusikaltėlis“ nebūtinai reiškia teistą žmogų, – sakė nuteistoji. – Štai advokatės Svetlanos Proninos žentas Arnas Tumėnas, prieš 7 metus avarijoje pražudęs žmogų – ar jis nusikaltėlis? Taip, buitine prasme, bet teisine prasme – ne, nes jam bylą nutraukė tuo metu prokuroru dirbęs Miroslavas Gvozdovičius, kuris vėliau pradėjęs dirbti teisėju man paskyrė nepagrįstą kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams“.

E. Kusaitė taip pat tvirtino, kad tokiam pasisakymui ją išprovokavo neeilinis žiniasklaidos dėmesys.
„J. Laucius iš manęs negalėjo tikėtis komplimentų ir padėkos, jį dėl padarytų pažeidimų mano byloje pavadinau nusikaltėliu ne kaip prokurorą, o kaip eilinį pilietį, jis tuo metu nuo mano bylos buvo nušalintas“, – tikino ji, pabrėžusi, kad J. Lauciaus kolega M. Dūda net nesijaučia nukentėjusiuoju.

Tuo tarpu valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Liubovė Kuprusevičienė įsitikinusi, kad E. Kusaitė nepagrįstai teismo prašo panaikinti jai priimtą apkaltinamąjį nuosprendį. Pasak prokurorės, žodžio laisvė nėra absoliuti – išsakydamas savo mintis žmogus neturi įžeisti kito asmens.

Ar pagrįstai E. Kusaitė buvo nuteista dėl prokurorų įžeidimo, apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija žada paskelbti birželio 28-ąją.

E. Kusaitė jau kartą yra nuteista už J. Lauciaus įžeidimą – teismas ją yra pripažinęs kalta dėl grasinimo nužudyti ir valstybės tarnautojo įžeidimo.

„Anksčiau ar vėliau tu dvėsi, aš atsakau. Tu dar painkši, pamatysi. Seni pažįstami tavęs nepaliks. Išgama tu, neturintis jokių dvasinių vertybių“, – buvo rašoma SMS žinutėje.

Jai taip pat yra iškelta byla dėl melagingų parodymų davimo – klaipėdietė yra pareiškusi, kad už grotų patyrė fizinį smurtą. Ši byla dar nagrinėjama teisme.

Teisme taip pat dar nagrinėjama vadinamoji terorizmo byla.