„Kiekvienais metais sausio 13 d. vyksta visokie renginiai, tarp jų ir gėlių padėjimai. Juose dalyvauja diplomatai. Aš sunkiai įsivaizduoju Austrijos ambasadorių ramiu veidu ten dalyvaujantį“, - Lietuvos televizijos laidoje „Teisė žinoti“ kalbėjo E. Kūris.

„Aš esu iš tų 99,99 proc., kurie galvoja, kad spaudimas vienoks ar kitoks buvo. O įrodymų mes palauksime“, - pridūrė teisininkas.

Pasak E. Kūrio, jis neįsivaizduoja, kaip normali teisinė valstybė gali negerbti arba Europos, arba tarptautinio, arba Tarptautinio baudžiamojo tribunolo arešto orderio.

Egidijus Kūris
„Aš neįsivaizduoju, kaip normali teisinė valstybė galėtų kurio nors iš tų orderių negerbti, nors jų techninės detalės gali skirtis. Lygiai taip pat man yra nelabai suprantama ta Austrijos išlyga, kad ji netaiko Europos arešto orderio nusikaltimams, kurie buvo padaryti iki 2002 m. Aišku, 1991 m. yra gerokai anksčiau negu 2002 m., bet kažin, ar Radko Mladičiaus atveju arba kito paskutinio sulaikymo atveju (aš nežinau, ar Austrija yra padariusi kokią nors išlygą dėl to kito kokio nors tarptautinio arešto orderio), ji išdrįstų tarptautinei bendruomenei va taip tėkšti į veidą: žinote, tai įvyko labai seniai“, - piktinosi Vilniaus universiteto profesorius.

Jis svarstė, kad 2002 m. data, iki kurios Austrijoje neva taikoma išlyga, gali būti pasirinkta siekiant ką nors apsaugoti – pavyzdžiui, kokius nors senus nacius, konclagerių veikėjus.

E. Kūrio teigimu, ypač svarbu yra faktas, jog taip pasielgė ne kuri nors kita valstybė, o Europos Sąjungos narė, kuri kartu su Lietuva yra vieno klubo partnerės.

„Austrija yra to paties klubo narys kaip ir mes esame ir tiesą sakant ne ką seniau ji ten atsidūrė – dešimtmetį anksčiau nei mes, tai šitoje vietoje gali bent nevaizduoti kažkokios Europos senbuvės“, - kalbėjo teisininkas.

DELFI primena, kad pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas liepos 14 d. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugios žinios dėl Sausio 13-osios bylos tyrimo netruko virsti šoku. Šeštadienį Rusijos žiniasklaida jau trimitavo apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir dalijo interviu apie neva niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.

M. Golovatovas buvo KGB dalinio „Alfa“ narys ir kartu su Jevgenijumi Čiudesnjovu vadovavo Vilniaus televizijos bokšto perėmimo operacijai 1991 m. sausio 13 d.