Jastramskis: tai šių rinkimų rekordas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Mažvydas Jastramskis pirmadienio rytą feisbuke įvardijo savivaldybių tarybų ir merų rinkimų laimėtojus ir pralaimėtojus.

Anot politologo M. Jastramskio, savivaldos rinkimų laimėtoja pirmiausia reikia įvardinti Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP).

„10 socialdemokratų merų išrinkti pirmame ture, dar 20 bus antrame. Vilniuje partija pateko į tarybą po pertraukos“, – socialiniame tinkle rašė politologas.

Vilija Blinkevičiūtė

Prie laimėtojų jis priskyrė ir į antrąjį rinkimų dėl Vilniaus miesto mero posto patekusį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovą Valdą Benkunską.

„Niekam nežinomas, neryškus, Zuokas laimės. Nope. Vilnius yra dešiniųjų, kažką rinktis reikėjo, dešinieji pasirinko Benkunską“, – teigė M. Jastramskis.

Dar vienas šių rinkimų laimėtojas – trečią kadenciją Kauno miesto mero kėdėje pirmame ture iškovojęs Visvaldas Matijošaitis.

„Nors prarado nemažai balsų, laimėjo pirmame ture, „Vieningas Kaunas“ turės daugumą taryboje. Kaunas yra Kaunas. Tiksliau, Vilnius yra Kaunas dabar pagal tai, kaip balsuoja už konservatorius“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi M. Jastramskis.

Prie šių rinkimų laimėtojų politologas priskyrė ir faktą, kad Vilniaus rajone vyks antrasis rinkimų turas dėl mero posto.

„Pagaliau šioje savivaldybėje bus antras turas. Įdomu bus žiūrėt, kaip dešinieji balsuos už socialdemokratų kandidatą“, – teigė politologas M. Jastramskis.

Prie laimėtojų jis priskyrė ir partinę sistemą, nes partijos, anot VU TSPMI docento, susigrąžino dalį pozicijų prieš nepriklausomus kandidatus ir komitetus.

Vertindamas rinkimų pralaimėjimus, pirmiausia M. Jastramskis įvardijo visuomenės apklausas.

„Apklausos (tiksliau, jų interpretacijos). Visos apklausos rodė, kad Zuokas bus pirmas. Visos. Eilinį kartą pamatom, kad tokios prognozės nieko vertos, kai turim 1) kosmines paklaidas; 2) neatsižvelgiam į respondentų nusiteikimą balsuoti“, – rašė jis.

Dar vienas pralaimėjimas – partijos „Laisvė ir teisingumas“.

„Zuokas antras Vilniuje, Žemaitaitis už borto Klaipėdoje, bet užtat Švenčionyse meras bus“, – socialiniame tinkle rašė politologas.

Kaip savivaldybių tarybų ir merų rinkimų pralaimėjimą M. Jastramskis įvardijo ir konkurenciją, fiksuotas net ir rekordas, rašė jis.

„Tiesioginiai mero rinkimai dalyje Lietuvos užuot įpylę į valdžią šviežio kraujo, stiprina seną: šį kartą net 26 merai buvo išrinkti pirmame ture. Tai rekordas, anksčiau daugiausiai buvo 20 (2015 metais)“, – socialiniame tinkle įžvalgomis dalijosi politologas M. Jastramskis.

Nepartiniai komitetai taip pat patyrė nesėkmę, teigė VU TSPMI politologas.

„Natūralu, kai rinkimuose jų dalyvavo dvigubai mažiau, nei praėjusiuose rinkimuose, visgi reikia paminėti: balsų komitetai gavo mažiau, nei aną kartą, kai apskritai pirmavo pagal mandatus prieš bet kurią partiją“, – feisbuke pirmadienio rytą rašė VU TSPMI politologas M. Jastramskis.

Baltrukevičius išvardijo rinkimų staigmenas

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas, politologas Matas Baltrukevičius Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pirmadienio rytą teigė, jog didžiausia šių rinkimų staigmena – dabartinio Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko nepatekimas į antrąjį rinkimų turą.

„Jis dar net toli nuo to antrojo turo liko. (…) Tai tikrai buvo netikėta. Aišku, matėsi, kad Klaipėdoje konkurencija yra tikrai išaugusi“, – tikino M. Baltrukevičius.

Jo teigimu, ir paties V. Grubliausko neapsisprendimas dalyvaus jis rinkimuose, ar ne, prišaukė papildomų kandidatų ir didesnę konkurenciją.

LSDP kandidatu prieš rinkimus tapęs V. Grubliauskas rinkimuose pasirodė prastai, nors LSDP šiuos rinkimus laimėjo.

Kita didelė rinkimų staigmena – kad TS–LKD kandidatas į Vilniaus merus V. Benkunskas aplenkė A. Zuoką.

„Aš taip ir tikėjausi, kad jie bus abu antrame ture, bet stebėtina yra tai, kad A. Zuokas yra ne pirmas“, – Žinių radijo laidoje sakė politologas M. Baltrukevičius.

Artūras Zuokas

Jis Žinių radijo eteryje teigė, jog antrojo turo Vilniaus mieste rezultatas turėtų būti labai apylygis.

„Kas nustebino, kad V. Benkunskas gavo daugiau balsų nei Tėvynės sąjungos sąrašas, kas atrodė labai mažai tikėtina. Nes atrodė, kad už V. Benkunską dėl to, kokia partija jį iškėlė, tai atsispindės grynai skaičiuose. Tai gana stipriai nustebina.

Daug kalbama apie Tėvynės sąjungą ir antrojo turo efektą didžiuosiuose miestuose. Tarkime, per Seimo rinkimus tai neveikė. Nes Vilniuje buvo Mykolo Majausko pralaimėjimas Viktorijai Čmilytei–Nielsen. Bet Tėvynės sąjunga, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis – dabartinė koalicija vis tiek gana stipriai pagal populiarumą Vilniuje yra įsitvirtinę. Tai didina V. Benkunsko galimybes. Nes Vilnius šiuo metu yra dešinysis ir liberalus“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pirmadienio rytą sakė Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas, politologas M. Baltrukevičius.

Jis dar pridūrė, jog vyks ir debatai, o tai – A. Zuoko stichija.

„Tai yra ryškesnė asmenybė. Todėl yra gana pasakyti. Didelis klausimas bus mobilizacijos ir aktyvumo. Aišku, kad V. Benkunsko padėtis yra gerokai geresnė, nei atrodė iš pradžių. Bet džiaugtis, sakyčiau, kad dar yra anksti jam. Ir A. Zuokas tikrai gali laimėti. Bet čia gali monetos metimo rinkimai ir atotrūkiai gali būti labai nedideli“, – prognozavo politologas M. Baltrukevičius.

Ališauskienė: siunčiamas signalas didžiosioms partijoms

„Baltijos tyrimų“ vadovė, sociologė Rasa Ališauskienė Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ pirmadienio rytą teigė, jog politinių komitetų pasirodymas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose jos nenustebino.

„Jų yra ne visur. O ten, kur komitetai yra, tai labiau žmonės yra linkę už juos balsuoti. Bet jeigu komitetai dalyvautų nacionaliniuose Seimo rinkimuose, matyt, jie surinktų mažiau balsų. Nes konkurencija būtų tolygesnė. Nes jie su partijomis konkuruoja savo savivaldybėje. Kartais sakoma, kad komitetai laimi rinkimais, kaip 2019 metų savivaldos rinkimuose surinko daugiausiai balsų, tai juos suplaka į vieną vietą. Į tai reikėtų žiūrėti kiekvienoje atskiroje savivaldybėje“, – pabrėžė ji.

Tačiau politinio komiteto pasirodymas Kauno mieste, anot R. Ališauskienės, siunčia signalą ir didžiosioms partijoms.

„Žinoma, Kaune tai yra signalas didžiosioms partijoms, kad jos turi mažesnę įtaką, mažiau galios nei komitetas“, – kalbėjo sociologė R. Ališauskienė.

Visvaldas Matijošaitis

Antrasis rinkimų turas savivaldybėse aktyvumu jau nenustebins, prognozavo Žinių radijo laidos „Ryto espresso“ pašnekovė.

„Nubyra tie rinkėjai, kurių remiami kandidatai nepatenka į antrą turą. O tokių bent jau Vilniuje turime 50 procentų iš balsavusių. (…) Kiek iš tų, kurie nebeturi savo kandidato ateis balsuoti, išlieka klausimas. Čia tie du kandidatai turėtų labai pasistengti įtikinti savo konkurentų rėmėjus, kad verta ateiti į antrąjį rinkimų turą. (…)

Intrigos čia yra, nes skirtumas nėra ypatingai didelis“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo R. Ališauskienė.

Ji teigė, jog V. Benkunsko rinkėjai tikrai į antrąjį rinkimų turą ateis ir balsą už jį atiduos. Todėl A. Zuokas turi ypatingai pasistengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)