Apie situaciją karo Ukrainoje fronte V. Malinionis kalbėjo pirmadienį laidoje „Delfi rytas“.

„Situacija Bachmute yra sunki. Ten viena iš karščiausių vietų visame fronte kartu su Adijivka“, – sakė atsargos pulkininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad maždaug prieš savaitę buvo pasirodžiusi informacija, jog ukrainiečiai atsitrauks iš Bachmuto, tačiau taip neatsitiko.

„Panašu, kad tai galbūt buvo šiek tiek ir specialiai klaidinanti informacija iš Ukrainos pusės, nes visa Bachmuto vietovė yra labai tinkama priešo alinimui. Mes matome, kad tai ir vyksta. „Wagner“ grupė pabandė išnaudoti tą situaciją ir papuolė į labai blogą padėtį, kadangi ukrainiečiai vis dėlto neatsitraukė, nors jie apie tai šnekėjo.

Panašu, kad „Wagner“ grupei buvo suduotas labai stiprus smūgis, po kurio jie gali ir nebeatsistatyti, kadangi Rusijos Krašto apsaugos ministerija jiems neteikia pakankamai atstatymo pajėgumų tiek gyvąja jėga, kaliniais, tiek amunicija ir kita logistika“, – paaiškino V. Malinionis.

Tai, pasak jo, gali būti ir ministerijos kerštas už tai, kad anksčiau Prigožinas su Kadyrovu įžeidinėjo Gerasimovą bei Šoigu.

„Greičiausiai jie taip bando suvedinėti sąskaitas. Tai, aišku, ukrainiečiams yra į naudą, jiems lengviau padaryti didelį nuostolį. Manau, kad Bachmutas dabar ukrainiečių pusės yra naudojamas kaip ta vieta, kur jie gali sėkmingai alinti priešą“, – komentavo V. Malinionis.

Toks bandymas padaryti kuo didesnį nuostolį okupantų pajėgoms, pasak jo, gali tęstis iki to momento, kai ukrainiečiai pereis į kontrpuolimą.

„Yra kalbama, kad tai gali būti gegužės mėnesį, galbūt gegužės pabaigoje, kai jie jau bus sutelkę reikalingą logistiką, ginkluotę, paruošę reikalingą personalą“, – sakė atsargos pulkininkas.

V. Malinionis paaiškino ir kokią įtaką kare turi meteorologinės sąlygos – atlydys trikdo veikimą abiem pusėms.

„Bus apribotas judėjimas. Jei pažliugs žemė, karinei technikai gali tapti judėti praktiškai neįmanoma kai kuriose vietovėse. Tikriausiai laukiama kažkiek geresnių klimatinių sąlygų ir, aišku, ukrainiečiams reikia paruošti savo pajėgas, kad jie galėtų efektyviai ir greitai numatytomis kryptimis vykdyti puolimą“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Jo teigimu, yra duomenų ir apie tai, kad Donbaso regione bei prie Krymo rusai įrenginėja gynybines pozicijas.

„Jie supranta, kad puolamųjų veiksmų proveržio jiems tikriausiai nepavyks padaryti – jie dar to nepadarė ir greičiausiai nebepadarys. Dabar jų tikslas tikriausiai bus pasiruošti Ukrainos puolimui ir, įsirengus gynybos linijas, jį atremti“, – sakė V. Malinionis.

Kalbėdamas apie Lietuvos pasienį su Rusija ir Baltarusija, atsargos pulkininkas atkreipė dėmesį, kad natūrali kliūtis yra Nemuno upė, o prie sienos su Baltarusija – įrengta siena, užkertanti kelią neteisėtiems migrantams. Lenkija prie sienos su Kaliningradu ėmė statyti gynybinius įtvirtinimus.

„Aš manyčiau, kad sinchronizacija su Lenkija tikrai būtų naudinga“, – pastebėjo atsargos pulkininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)