Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, savivaldos rinkimuose dalyvavo 48,97 proc. rinkėjų. Politologas V. Dumbliauskas sakė turintis bent vieną paaiškinimą, kodėl aktyvumas buvo didesnis nei įprasta.

„Pirmiausia nustebino kiek didesnis aktyvumas, nei yra įprasta savivaldos rinkimuose. Aš tai aiškinčiau karu Ukrainoje. Manau, piliečiai galvoja: jei, neduok Dieve, karas, tai atsiremsime į valstybės valdžią. <…>. Žmonės supranta, kad be valstybinės valdžios karo metu būtų labai liūdna“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

Į antrą rinkimų turą patekęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į Anykščių rajono merus Kęstutis Tubis gali būti pašalintas iš rinkimų kovos. VRK šį klausimą spręs antradienį. Komisija yra gavusi teismo išaiškinimą dėl LVŽS kandidato į Anykščių rajono merus K. Tubio pripažinimo kaltu dėl korupcijos. Todėl, kaip numato Rinkimų kodeksas, turėtų būti sprendžiama dėl jo galimybės kandidatuoti į mero pareigas.

„Čia man taip keistai sutapo teisminis ir politinis procesas“, – šią situaciją komentavo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Po sekmadienio perskaičiuoti balsus prašo ne viena politinė jėga. Tarp jų – ir trečias kovoje dėl Klaipėdos miesto mero posto likęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

„R. Žemaitaitis yra politikas. Jis turi Dievo dovaną, ne visi politikai turi tą dovaną. Jis moka [bendrauti – aut. p.] su žmonėmis, moka patikti. Politikas moka savo parduoti.

Juk kas yra rinkimai – tai savęs pardavinėjimas. Kad ir kaip būtų. Jis turi iškalbos, nors kartais grubiai ar primityviai pasako, bet, matyt, pataiko į tą savo rinkėjo gaidą, tuo ir naudojasi. Sutikite, R. Žemaitaitis yra ryškus Seimo narys“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Kalbėdamas apie dar pirmame rinkimų ture išrinktus dabartinius merus, politologas V. Dumbliauskas konkrečiai kalbėjo apie Kauno miesto atvejį. Čia trečiai kadencijai dar pirmame ture buvo išrinktas Visvaldas Matijošaitis.

„Jis yra politikas, bet labai daug administravimo darbo. Vertybiniai dalykai buvo supriešinti su efektyvumu. Jis – kaip efektyvus vadybininkas, ūkininkas, tai nusvėrė rinkėjų akyse vertybinius dalykus.

Gyvenimas yra toks sudėtingas dalykas, tai ne visą laiką vertybėmis vadovaujamės. Žmonės skaičiuoja ir jeigu mato, kad jis gerai tvarkosi...“, – teigė V. Dumbliauskas.

Kalbėdamas apie situaciją Vilniuje, MRU politologas V. Dumbliauskas priminė, jog Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkėjai yra labai drausmingi.

„Jie balsuoja už tą partiją, nes ji atitinka jų vertybines orientacijas. <…>. Manyčiau, kad tas drausmingumas lėmė Valdo Benkunsko lyderiavimą. Ir jeigu ne Mykolo Majausko fenomenas, manyčiau, kad V. Benkunskas galbūt galėjo ir pirmame ture laimėti. Nedaug trūko“, – kalbėjo politologas.

Tačiau kaip antrame ture balsuos kitų kandidatų rinkėjai – spėliojimas, sakė politologas V. Dumbliauskas.

„Kur nueis M. Majausko rinkėjų balsai, kur nueis Tomo Vytauto Raskevičiaus – irgi ryški asmenybė. <…>. Panašu, kad Valdemaro Tomaševskio (Waldemar Tomaszewski) balsai nueis Artūrui Zuokui. Nesiimčiau prognozuoti, nesilažinčiau“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Visą LNK pokalbį su politologu V. Dumbliausku žiūrėkite čia: