Apie situaciją Ukrainoje trečiadienį laidoje „Delfi diena“ kalbėjo karo ekspertas Giedrius Petkevičius, kuris įvertino V. Zelenskio žodžius.

„Bet kokiu atveju aš toks optimistas nebūčiau. Suprantu prezidentą, kuris palaiko tiesiog savo tautos kovinę dvasią, savo visuomenės tikėjimą, tačiau bet kokiu atveju kontrpuolimo planus vienokiu ar kitokiu būdu, tikėkimės, nelabai stipriai, tačiau paveiks. Mes matome, kad kuriam laikui, kaip ir sakė užsienio ekspertai, vienas iš flangų – Chersono apylinkės tampa praktiškai neįveikiamos sunkiajai technikai“, – paaiškino pašnekovas.

„Dėl to aš nesakyčiau, kad šis užtvankos susprogdinimas yra visiškai bereikšmis dalykas. Deja“, – sakė G. Petkevičius.

Rusai šaudo ir į tuos žmones, kurie evakuojasi ir taip stabdo procesus. G. Petkevičiaus tai nestebina, nes, kaip atkreipė dėmesį ekspertas, okupantai nevertina ir savų karių gyvybių.

„Ukrainiečiai, esu įsitikinęs, turi visai kitokį požiūrį, tuo labiau, kad visa tai vyksta jų žemėje. Tai išdarinėdami rusai tikisi, turi vieną tikslą – bet kokiu atveju apsunkinti ukrainietiško kontrpuolimo sėkmę, trikdyti Ukrainos visuomenę, Ukrainos kariuomenės veiksmus“, – kalbėjo laidos dalyvis.

Be to, kaip paaiškino G. Petkevičius, vykstant evakuacijai ukrainiečiams sunkiau nukreipti atsakomuosius veiksmus priešui.

„Iš tam tikrų Ukrainos patriotinių sluoksnių girdisi sakymai, jog yra nuplauti ištisi rusų daliniai. Aš vėlgi nebūčiau šioje vietoje toks optimistas arba prisilaikyčiau šiek tiek santūresnės pozicijos. Matome filmuotas medžiagas, kaip rusai kariškiai evakuojasi pėščiomis.

Ko gero, materialine technine, karinės įrangos prasme, aš tikiu, kad jie prarado ne taip jau ir mažai, nekalbant apie tai, kad, kalbama, jog jų priešakinės linijos yra nuplautos, o ten vėlgi buvo investuotos lėšos“, – sakė ekspertas.

Tačiau, kaip akcentavo jis, nei investuotos lėšos, nei karinė įranga, nei žmonių gyvybės rusų nestabdo, ypač kai jie turi tikslą šiek tiek lengviau atsikvėpti nuo Ukrainos galimo kontrpuolimo bent jau iš Chersono, Dnipro pusės.

„Žiūrint į užtvindytą sritį, konkretus puolimo veiksmas ta kryptimi nebuvo labai tikėtinas, nes Dnipras yra pakankamai plati upė, o perkėlų, amfibinių priemonių ukrainiečiai neturi tiek daug. Tiesą sakant, kai kurie Vakarų ekspertai sako, kad visgi ta kryptis yra pakankamai svarbi, nes ukrainiečių diversinės, žvalgybinės grupės, specialiųjų pajėgų kariai persikelinėdavo per tą dar neužtvindytą, tačiau pakankamai platų Dniprą ir, tam tikrais duomenimius, jie ne tik ten ruošė jau kitame upės krante tam tikrą visuomenės dalį pasipriešinimui, tačiau ir darė tam tikras atsargas – provizijos, sprogmenų, ginkluotės tuo metu, kai galbūt pagrindinė kontrpuolimo ašis, atėjusi nuo Zaporižės krypties, jau pasisuks ir smogs į tą užtvindytą dabar teritoriją“, – kalbėjo G. Petkevičius.

Tad okupantai, pasak jo, galbūt galvoja, kad nušovė du zuikius vienu šūviu – ne tik užtvindė teritorijas, tačiau ir galimai ten jau parengtus nedidelius infrastruktūros objektus, paruoštus kontrpuolimui.

Ekspertas taip pat sakė, kad šis teroristinis aktas gali sutelkti Vakarų paramos gretas.

„Kaip sakė Aristovičius, šiuo Kachovkos hidroelektrinės sprogdinimu rusai pasakė, kad tiesiog amžiams atsisako savo pretenzijų į tą Dnipro upės krantą, kuris dabar priklauso ukrainiečiams“, – pridūrė G. Petkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)