„Dujos veržiasi, jos, aišku, kyla į viršų, nes jos yra mažai tirpios vandenyje. Gamtinių dujų pagrindas yra metanas. (…) Ir baisiausias dalykas, taip realiai žiūrint, jei kas nors toje vietoje numestų degtuką.

Tai būtų, matyt, panašus efektas, kaip vidurio Azijoje, kur yra skylė, veržiasi dujos ir dega jau nežinia, kiek metų“, – sakė A. Žilinskas.

Jis teigė, jog tokio scenarijaus atveju, dujos degtų ilgai.

„Visos tos dujos, kurios ištirpsta vandenyje, turbūt vandens faunai ir florai nelabai tinka“, – kalbėjo chemijos mokslų profesorius.

A. Žilinskas LNK sakė, kad dujos tiesiog kyla į vandens paviršių ir garuoja į atmosferą.

„Kitas ne mažiau pavojingas reiškinys – mes žinome šiltnamio dujų efektą. Šiltnamio dujose pagrindinis yra anglies dioksidas ir kaip nebūtų keista – metanas“, – sakė jis.

Šis vamzdynas, anot LNK pašnekovo, gali būti taisomas tik tada, kai iš jo išsiverš visos dujos.

„Kol jos visos neišsiverš, toks burbuliavimas ir vyks toliau“, – LNK sakė chemijos mokslų profesorius.

Visą LNK pokalbį su A. Žilinsku žiūrėkite čia:

JAV yra pasirengusi užtikrinti energetinį saugumą

JAV antradienį pareiškė, kad yra pasirengusios padėti Europos sąjungininkėms užtikrinti energetinį saugumą po to, kai „Nord Stream“ vamzdynuose buvo aptiktas nuotėkis, ir teigė vertinančios, ar dėl to kaltas sabotažas.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad JAV nagrinėja pranešimus, jog nuotėkis buvo „išpuolio ar tam tikro sabotažo rezultatas“.

„Jei tai pasitvirtins, akivaizdu, kad tai niekam nenaudinga“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams.

„Mano supratimu, nuotėkiai neturės didelės įtakos Europos energetiniam atsparumui“, – sakė A. Blinkenas. Jis atkreipė dėmesį į JAV pastangas didinti suskystintų gamtinių dujų tiekimą nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios, nes JAV sąjungininkės, ypač Vokietija, bando sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos.

Baltųjų rūmų pareigūnas anksčiau sakė, kad „esame pasirengę teikti paramą“ europiečiams po nuotėkio.

Ukraina apkaltino Rusiją, kad ji sukėlė nuotėkį „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynuose, ir teigė, kad tokie veiksmai yra „ne kas kita kaip teroristinė ataka“.