NEPT narys Vilniaus universiteto Rinkodaros katedros Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Mindaugas Degutis posėdyje pristatė visuomenės nuomonės dėl pandemijos ir vakcinacijos tyrimų apžvalgą. Kaip matyti pasitarimo protokole, rekomenduojama keletas dalykų. Vienas iš jų – neįvesti naujų nereikšmingų ribojimų.

Kaip rašoma dokumente, M. Degutis pasitarime pristatė tris visuomenės nuomonės apklausas: 2021 metų gegužės pabaigoje atliktą Flash Eurobarometras, 2021 metų liepos pradžioje atliktas standartinis Eurobarometras ir 2021 metų rugpjūčio pabaigoje SAM užsakymu atlikta Baltijos tyrimų apklausa. Joje vertinta visuomenės nuomonė apie skiepus, žmonių pasitikėjimą informaciniais šaltiniais.

„Apklausų duomenys rodo, kad pasaulyje 2021 m. liepos mėn., palyginti su 2021 m. vasario mėn., iki 33 proc. padaugėjo nepritariančių valdžios veiksmams kovojant su pandemija, tačiau iki 25 proc. sumažėjo teigiančių, kad buvo sunku iškęsti suvaržymus“, – teigiama pasitarimo protokole.

O SAM užsakymu atlikti Baltijos tyrimai parodė, kad 70 proc. nepasiskiepijusių, bet dar ketinančių skiepytis asmenų nurodė, kad norėtų skiepytis konkrečia vakcina – vyrauja Janssen (nes viena dozė) ir Comirnaty (BioNTech/Pfizer) (nes patikima, daug žmonių ja skiepijosi).

2 proc. nesiskiepijusių asmenų pasiskiepytų, jei skiepobusas atvyktų į jų kiemą.

41 proc. asmenų nurodė, kad tikrai neskiepytų vaikų nuo 12 metų.

Iš pasiskiepijusių asmenų net 70 proc. sakė, kad skiepysis trečiąja doze.

Pagrindinės nesiskiepijimo priežastys – 41 proc. dėl nežinomo ilgalaikio skiepo poveikio, 26 proc. dėl prieštaringos informacijos apie skiepus.

Rekomendacijos

Įvertinus apklausos duomenys buvo pateiktos ir rekomendacijos dėl tolesnių skiepijimo kampanijų:

Vakcinacijos kampanija rekomenduojama atskirti vakcinaciją nuo kitų aštrių klausimų, ją depolitizuoti.

Įtraukti šeimos gydytojus, autoritetingų vietos žmones, atriboti vakcinaciją nuo valdžios institucijų, Taip pat daryti vakciną kiek įmanoma prieinamesnę atstumo požiūriu.

Rekomenduojama diferencijuoti abejojančiųjų grupes ir kiekvienai taikyti savus poveikio metodus.

Kartu rekomenduojama pradėti ir revakcinacijos kampaniją.

M. Degutis pateikė rekomendacijas ir bendrai komunikacijai, ne tik vakcinacijos kampanijai.

Rekomenduojama kalbėti ne apie ribojimus, galimybes ir panašiai, bet apie žmonių apsaugą nuo viruso ir jo pasekmių (ligoninių uždarymo) suvaldymą, medicinos įstaigų situaciją.

Pabrėžiama, kad reikia sustiprinti ir kitataučių edukaciją.

O bendras priemonių planas rekomenduojamas toks:

  • Peržiūrėti ribojimus ir atlaisvinti neturinčius didelės įtakos situacijai, neįvesti naujų nereikšmingų ribojimų;
  • Nedemonstruoti požiūrio į nesiskiepijusius kaip į tuos, kuriuos reikia nubausti, bet kaip į tuos, kuriuos reikia apsaugoti (empatija).


NEPT pasitarimo protokole rašome, kad buvo nuspręsta, „vadovaujantis atliktų visuomenės sociologinių tyrimų ir apklausų rezultatais, planuoti tolesnes vakcinacijos, revakcinacijos taktikas bei komunikacijos kampanijas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)