Ekspertai prognozuoja, kad šie vietos valdžios rinkimai dėl pirmąsyk tiesiogiai rinksimų merų sulauks ne tik didesnio rinkėjų aktyvumo, bet ir bus gerokai azartiškesni, ypač didmiesčiuose, rašo „Lietuvos žinios“. 

Nuo šiandien pradedami registruoti politinės kampanijos dalyviai ir rinkimų komitetai. Registracija truks iki gruodžio 6-osios, kai liks 85 dienos iki rinkimų pradžios. Savivaldybių tarybų rinkimai vyks 2015 metų kovo 1 dieną. Iš viso juose bus išrinkti 1 524 tarybų nariai. 

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, ateinančių savivaldos rinkimų išskirtinumas - galimybė tiesiogiai rinkti merus. 

„Tai didžiulė šių rinkimų naujovė“, -  pabrėžė jis. Z. Vaigausko teigimu, žmonių tiesiogiai išrinkti merai turės nemažai galių, nors ir bus kontroliuojami. „Tačiau vien tai, kad rinkėjai už kandidatą į merus galės balsuoti tiesiogiai, man regis, suteiks jam labai didelę reikšmę“, - pažymėjo jis.

Taip pat Z. Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad savivaldybių tarybų rinkimuose savo kandidatus galės kelti visuomeniniai rinkimų komitetai. 
Lauras Bielinis

„Tai formaliai vyks pirmąsyk. Faktiškai visuomeniniai rinkimų komitetai egzistavo ir anksčiau, tačiau tai buvo įgyvendinama kandidatams išsikeliant individualiai“, - sakė VRK vadovas. 

Pasak Z. Vaigausko, savivaldos rinkimuose planuojama kompiuterizuoti visas rinkimų apylinkes. Jis rinkėjams primena, kad balsuoti bus galima tik savo savivaldybėje. Tuo metu išankstinis balsavimas savivaldybėse ar balsavimas namuose, specialiuose paštuose vyks įprastine tvarka. 

Politologo, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauro Bielinio teigimu, „tiesioginiai mero rinkimai prideda šiai rinkimų kampanijai daugiau azarto ir konkurencinės politinių jėgų įtampos“. Pasak politologo, įspūdingiausios varžybos dėl merų kėdžių bus didžiuosiuose šalies miestuose.