„Šiai dienai, manau, yra labai realus scenarijus, kad aš baigsiu politinę karjerą po kadencijos pabaigos“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Guoga antradienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, rašė BNS.

Vis dėlto jis teigė, kad „yra ir kitų scenarijų“, įskaitant dalyvavimą rinkimuose.
Antanas Guoga

Dar prieš šį pareiškimą viešojoje erdvėje buvo kilę spekuliacijų tema, kas sieja A. Guogą su valstiečiais-žaliaisiais. Klausimų pažėrė jo pasirodymas partijos sąskrydyje. Netgi buvo spėliojama, kad jis, galbūt, bus šios partijos kandidatas į Vilniaus miesto merus.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas prof. Lauras Bielinis dar prieš A. Guogos pareiškimą sakė nesąs įsitikinęs, kad valstiečiams-žaliesiems tikrai reikia A. Guogos.

„Manyčiau, kad jie nesusimąsto. Bet A. Guogai reklamine prasme, savęs išeksponavimo tikslais, kontaktų su „valstiečiais“ demonstravimas ir išviešinimas yra labai svarbus, jeigu jis ruošiasi dalyvauti savivaldos rinkimuose“, – sakė L. Bielinis.

VDU politologas siūlė neskubėti su apibendrinimais, kad „valstiečiai“ jau priima A. Guogą po savo sparnu.

„A. Guoga jiems nėra reikalingas nei kaip politinei partijai, nei savivaldai. Jie tikrai gali atrasti daug lojalesnių ir aiškiau komunikuojančių asmenų, su kuriais būtų galima lengvai tartis ir vykdyti įvairius sprendimus“, – sakė L. Bielinis.

Politologas A. Guogą charakterizavo kaip politiką, kurio veiklos strategija susiveda į labai paprastą dalyką – jis pasinaudoja ta struktūra, į kurią įeina, ir daro tai savo naudai.

„Politinei partijai arba kitai struktūrai, tai gali būti naudinga, o gali ir nebūti. (…) Jeigu „valstiečiai pasirinktų jį kaip galimą kandidatą į merus – Vilniau, laikykis“, – pusiau juokais sakė L. Bielinis.

Karbauskis jau yra nusvilęs

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis jau yra nusvilęs nuo tokių politikų, kurie pasinaudojo jo partija kaip platforma savo tikslams pasiekti. Tą jis yra pasakęs interviu laidai DELFI DIENA.

Bronislovas Matelis ir Povilas Urbšys buvo tie asmenys, kurie iš anksto planavo, ir žinojo, ko jie nori. Mes buvome tiesiog instrumentai jų planuose“, – sakė R. Karbauskis, kalbėdamas apie politikus, kurie po Seimo rinkimų atskilo nuo jų frakcijos.

Integruotos komunikacijos agentūros „vipcommunications“ valdybos pirmininkas Darius Gudelis priminė, kad dar ir prieš praėjusius Seimo rinkimus R. Karbauskis jau turėjo panašios skaudžios patirties, primindamas, kad ir „valstiečių“ skyrybos su Kazimira Prunskiene buvo negražios, kai jis buvo nustumtas nuo partijos lyderio pozicijos.

„Rizika (su A. Guoga) yra didelė, bet yra tam tikras azartas tai išbandyti. R. Karbauskis yra patyręs rinkimų vilkas – toks vienišas, mėgstantis daugiau vienas medžioti.

Bet 2016 m. jis pabandė medžioti kartu su kitu vilku, ne tokiu patyrusiu politiku, Sauliumi Skverneliu. Gavosi dviejų vilkų bendradarbiavimo rezultatas. Manau, kad kyla pagunda įsileisti trečią vilką – A. Guogą, ir turėti gaują vilkų, kuri gali bet kokį grobį sumedžioti“, – kalbėjo D. Gudelis.

Artėja svarbus rinkiminis ciklas

D. Gudelis atkreipė dėmesį, kad artėja net treji rinkimai kitais metais.

„R. Karbauskis ir A. Guoga, kitaip nei dalis politikų, yra labiau orientuoti į rezultatą, bet ne į procesą. Tai yra iš verslo atėjęs dalykas. Kai esi taip stipriai orientuotas į rezultatą, žiūri ne tiek iš emocinės arba idėjinės, kiek iš pragmatinės pusės. Skaičiuoji, kaip geriau pasiekti rezultatą“, – sakė D. Gudelis.

Pasak jo, A. Guogos buvimas su liberalais buvo naudingas abiem pusėms per Europos Parlamento rinkimus.

„Buvo netgi politologų sukurtas terminas „Guogos liberalai“. Tai yra tie, kurie yra arčiau populizmo, anksčiau balsavę už Darbo partiją, Naująją sąjungą, aktyvūs žmonės, besidomintys politika, bet neturintys aiškaus vertybinio stuburo. Šitie žmonės niekur nedingo“, – sakė D. Gudelis.

„Valstiečiams“ Vilniuje sunku

„Vipcommunications“ vadovas atkreipė dėmesį, kad „valstiečiai“ neturi stipraus kandidato rinkimuose į Vilniaus miesto merus. Bendrai jų reitingas sostinėje yra stipriai nukritęs.

„Jeigu žiūrėtume „valstiečių“ reitingo pokytį Vilniuje nuo Seimo rinkimų, kai laimėjo 15 proc., iki dabar – pavasario tyrimų rezultatai rodo, kad „valstiečiai“ turi 5,5 proc., tai kritimas yra akivaizdus, ir reikia galvoti, kaip tą atstatyti“, – sakė D. Gudelis.

Pasak jo, A. Guoga mero rinkimuose būtų labai nedėkingas kandidatas Artūrui Zuokui.

„Nes A. Zuokas yra perėmęs elektoratą iš „valstiečių“. Tas akivaizdžiai matyti“, – sakė D. Gudelis.

Savivaldybių tarybų rinkimai vyks kitų metų vasarį-kovą.