„Principinis kankinys“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Kęstutis Girnius Delfi teigė, kad turbūt politikas jau galvoja apie kitus rinkimus.

„Čia toks ganėtinai radikalus žingsnis – atsisakyti mandato, jis truputį nelauktas. Gali būti, kad tiesiog nenori ketverius metus būti eiliniu Seimo nariu. Savo mandatą perduoda kam nors kitam, o nuošaliai besilaikydamas jaučiasi laisvas kritikuoti. O gal dabar jau galvoja apie 2024 metų Seimo rinkimus“, – šią naujieną svarstė K. Girnius.

Politologas teigė, jog naujosios valdančiosios daugumos žaidimai garbės jiems nedaro.

K. Girnius teigė, kad valdantieji neturėtų džiaugtis, jog Seimą palieka jų kritikas.

„Manau, kad (valdantieji – aut. past.) neturėtų džiaugtis. Nes bus sukurtas įspūdis, jog jis pasitraukė protestuodamas prieš jų savivaliavimą. (…) Manau, kad valdančiajai daugumai čia bus truputį blogiau. Sukurs įvaizdį, kad konservatoriai yra netolerantiški. Jis tai daro ne todėl, kad nori valdantiesiems gero“, – aiškino politologas.

Jis R. Karbauskį apibūdino kaip „principinį kankinį“, kuris „nusiplauna rankas ir ramiai laukia 2024 metų“.

Ramūnas Karbauskis

„Manau, kad šį žaidimą truputį daugiau laimės valstiečiai“, – savo vertinimą pateikė K. Girnius.

R. Karbauskiui paskelbus, kad traukiasi, jau aišku, kas vietoje jo vadovaus frakcijai. Tai – Aušrinė Norkienė. Anot K. Girniaus, tai nereiškia, kad valdančiųjų ir opozicijos santykiai bus puikūs.

„Manau, kad sunku. Nes vis tiek yra įtampos, tai – ne tik R. Karbauskio ir konservatorių ginčas. Platesne prasme tai yra ginčas naujosios valdančiosios daugumos ir valstiečių. Mane labai nustebintų, jei tik R. Karbauskiui palikus Seimą visi pradėtų taikiai sugyventi, lyg tai buvo jo asmeninis noras ir piktumas“, – Delfi sakė K. Girnius.

„Keista, kad konservatoriai įsivėlė į ginčus. Jie galėjo kalbėti, kaip mato Lietuvos ateitį, o vyksta eiliniai nesutarimai. Gal juos išprovokavo R. Karbauskis“ – klausimą kėlė pašnekovas.

„Smūgio neatlaikė“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis šią naujieną taip pat įvertino kaip pasikarščiavimą.

„Manau, kad politikai turėtų daug kantriau ir ramiau žvelgti į kintančią situaciją. Taip, valdančioji dauguma diktuoja tam tikras sąlygas ir kartais jos gali atrodyti nepriimtinos tiems, kurie yra mažumoje. Bet politikas turi mokėti laviruoti tarp įvairiausių situacijų“, – aiškino politologas L. Bielinis.

„Toks pasitraukimas yra daugiau emocijos, politikai turi vengti tokių dalykų“, – savo požiūrį dėstė VDU profesorius.

L. Bielinis teigė, kad šiuo sprendimu yra suformuotas asmeninis R. Karbauskio motyvas.

„Netgi vienas žmogus, kuris nėra jokioje frakcijoje, dirba Mišrioje Seimo narių grupėje, gali daug ką padaryti šaliai. Kodėl mes manome, kad tik tas, kuris yra daugumoje, gali ką nors pakeisti?“ – stebėjosi pašnekovas.

Jis priminė buvusią Seimo narę Astą Baukutę, kuri likusi Mišrioje Seimo narių grupėje toliau sprendė vaikų gerovės klausimus.

Tomas Tomilinas, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Motyvas aiškus, bet politikas, manyčiau, neturi trauktis iš kovos lauko“, – sakė L. Bielinis.

Politologas teigė, kad R. Karbauskis neturi pagrindinio politiko bruožo.

„Viską parodys veikla ir realūs sprendimai. Tiek valdantieji, tiek opozicija turi susikalbėti, mokėti tai daryti. Tai yra vienas iš svarbiausių politikų bruožų – atlaikyti smūgį. O šiuo atveju smūgis nėra atlaikomas“, – situaciją įvertino politologas.

Paklaustas, kas keisis LVŽS darbe, kai frakcijoje Seime nebebus R. Karbauskio, L. Bielinis kalbėjo apie retoriką.

„Truputį pasikeis jų charakteris, retorika. Nes išeina žmogus, kuris geba kalbėti, bet jo kalbėjimas labai dažnai būna emocingas ir paremtas būtent emocinėmis reakcijomis. O tai ne visada yra gerai“, – Delfi sakė VDU profesorius, politologas L. Bielinis.

Pasitraukė protestuodamas

R. Karbauskis pranešęs, kad atsisako Seimo nario mandato, paaiškino ir savo apsisprendimą. Jis ir didžiausia opozicijos frakcija tokį sprendimą priėmė „nepritardami ir protestuodami prieš Seimo vadovybės ir Seimo daugumos veiksmus, kuriais eliminuojama didžiausia opozicinė frakcija iš Seimo vadovybės“.

„Dar ryte frakcija pranešė atsisakanti dalyvauti tolesniame politiniame farse, kurį kuria frakcijos pasitikėjimą praradusi Seimo vadovybė ir valdančioji dauguma. R. Karbauskis prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai įteiks artimiausiame šios komisijos posėdyje“, – buvo rašoma LVŽS pareiškime.

Visgi viena galimybė jam likti Seime išlieka. R. Karbauskis teigė, kad jei valdančioji dauguma iki antradienio jo paprašys likti, mandato jis neatsisakys.