„Kulminacija tikrai dar tik laukia ateityje: energetinio ir ekonominio karo. Nes kovojama yra trimis frontais – karštasis frontas Ukrainoje, bet taip Rusija kovoja su Europos Sąjunga (ES) energetiniame ir ekonominiame fronte. Juose kulminacija dar tikrai nepraėjo ir ji dar tik ateis. Ir tikėtina, kad ji (energetiniame fronte, aut. p.) ateis kitų metų pradžioje – vasario, kovo mėnesiais. Priklausomai ir nuo to, kokia bus žiema.

Reikia tikėtis šiltos žiemos. Jeigu žiema bus šalta, tuomet pasijus kai kuriose šalyse didžiulis dujų trūkumas, galbūt net ribojamas vartojimas, kainos bus milžiniškos. Ir tai, aišku, didins socialines įtampas, politines įtampas taip pat“, – prognozavo jis.

Protestas Miunchene, Vokietijoje

Vadinamasis ekonominis frontas taip pat nieko gero nežada, kalbėjo ekonomistas.

„O ekonominiame fronte, tikėtina, kad ES panirs į recesiją. Ta tikimybė didėja kone kiekvieną mėnesį. Ir pastarieji duomenys rodo, kad ta tikimybė yra ne tai kad didelė, bet labai didelė. Praktiškai sakyčiau, kad tai yra neišvengiamas scenarijus. Klausimas tik – kiek giliai panirs, kiek tai truks“, – kalbėjo „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas.

Jo teigimu, kitų metų pirmieji mėnesiai ir Europos reakciją į situaciją gali lemti ir karo Ukrainoje eigą.

„Tai tas tikrasis išbandymas ES jis ateis šią žiemą, gal net antroje žiemos pusėje, pavasario pradžioje. Ir tik tada mes galėsime matyti kažkokią šviesą tunelio gale. Kokie mes būsime tada – nuo to priklausys turbūt ir to karštojo karo eiga. Nes jeigu mes susiskaldysime šią žiemą, panirsime į savo problemas, tai dėmesio Ukrainai bus mažiau. Tai yra neabejotina Rusijos strategija tam, kad Europa pradėtų virti savo sultyse, savose problemose ir pamirštų Ukrainą“, – laidoje „Iš esmės“ sakė ekonomistas Ž. Mauricas.

Jis laidoje dar pridūrė, jog ši žiema bus sunki ne tik ES, bet ir Rusijai.

Protestas prieš Putiną Vokietijoje

Paklaustas, ar Rusija gali sulaužyti Europos vienybę būtent per energetinį šantažą, laidos pašnekovas VU TSPMI profesorius Ramūnas Vilpišauskas teigė, jog kol kas Kremliaus pastangos tik riboto rezultatyvumo.

„Manau, kad bus įdomu stebėti, kas vyks Italijoje. Kitą mėnesį ten turėtų vykti rinkimai ir Rusijos karo prieš Ukrainą tema ten yra gan svarbi, kaip ir energijos išteklių kaina. (…) Remiantis apklausomis ten pirmauja partijos, kurios dviprasmišką poziciją deklaruoja dėl vakarų paramos Ukrainai“, – sakė politologas.

Visą laidą „Iš esmės“ stebėkite 17 valandą Delfi TV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją