Taip pastaruoju metu viešojoje erdvėje linksniuojamų šoumenų veiklos teisėtumą DELFI konferencijoje komentavo konstitucinės teisės specialistas, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Egidijus Jarašiūnas.

„Pagal Seimo statutą, atlyginimui už kūrybinę veiklą prilygintas ir atlyginimas už meno kūrinių atlikimą. Tačiau tokia veikla bus teisėta tiktai tokiu atveju, jei Seimo narys nėra susijęs su autorinį atlyginimą mokančia organizacija darbo, tarnybos ar panašiais santykiais“, - į klausimą, ar kai kurie Tautos prisikėlimo partijos (TPP) nariai elgiasi teisėtai koncertuodami, atsakė teisininkas.

Tačiau E. Jarašiūnas pabrėžia, jog etikos požiūriu kūryba negali nustelbti Seimo nario veiklos, juolab, kad parlamentarai, prieš pradėdami eiti savo pareigas, duoda priesaiką vykdyti Konstituciją, įstatymus ir sąžiningai eiti savo pareigas.

„Seimo nario pareigų negalima laikyti vien formaliomis“, - teigia konstitucinės teisės specialistas, tačiau neatskleidžia savo nuomonės, ar dainuodami ir renginius už pinigus vesdami šoumenai nenusižengia Konstitucijai ir įstatymams.

Kūrybinę veiklą Seimas ir KT suvokia skirtingai

Kaip teigia E. Jarašiūnas, remiantis Konstitucinio Teismo išaiškinimu, kūrybinės veiklos sąvoka reiškia mokslo, technikos, kultūros ir meno srityse atliekamą veiklą, kuria siekiama sukurti kūrinį. Šis kūrinys turi būti kokybiškai naujas, originalus, neegzistavęs anksčiau.

Tuo tarpu Seimo Statute nurodoma, jog atlyginimu už kūrybinę veiklą laikomas autorinis honoraras už meno kūrinį ar jo atlikimą, už knygas, publikacijas, medžiagos ruošimą radijo ir televizijos laidoms. Tačiau tokį atlygį gaunantis Seimo narys su autorinį honorarą jam išmokančia įstaiga negali būti susijęs darbo, tarnybos ir panašiais santykiais.

„Žinoma, galima diskutuoti, kiek Seimo Statuto formuluotės atitinka Konstitucinio Teismo išaiškinimą, tačiau jos galioja ir jomis būtina vadovautis, spendžiant iškilusius ginčus dėl Seimo nario neparlamentinės veiklos“, - sakė E. Jarašiūnas.

Pasak teisininko, kai Seimo narys gauna atlygį už kūrybinę veiklą, reikia patikrinti, ar tokia veikla neslepia kitokio pobūdžio santykių.

DELFI primena, kad kai kurie TPP frakcijos nariai, kurie prieš tapdami parlamentarais dirbo pramoginį darbą, savo veiklą tebetęsia. Kaip DELFI jau skelbė, TPP narė, parlamentarė Donalda Meiželytė-Svilienė gruodį koncertavo Kauno termofikacijos elektrinės ir UAB „Energijos sistemų servisas“ Naujųjų metų ir Kalėdų proga surengtame vakarėlyje. Kiek anksčiau, lapkričio pabaigoje, privačios bendrovės "Eastcon AG LT" renginyje sostinės „Siemens arenoje“ koncertavo Seimo pirmininko žmona Inga Valinskienė.

E. Jarašiūnas taip pat atkreipė dėmesį, jog atlyginimas už pedagoginį darbą nėra prilyginamas atlygiui už kūrybinę veiklą.

Tuo tarpu kai kurie parlamentarai – konservatorius Egidijus Vareikis bei liberalcentristas Arminas Lydeka – laikosi nuostatos, jog už dėstymą mokamas atlygis pagal autorinę darbo sutartį žymi kūrybinę veikla.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra konstatavusi, kad E. Vareikio veikla nėra suderinama su parlamentaro darbu ir rekomendavo atsisakyti dėstymo aukštosiose mokyklose. Etikos sargai taip pat žada spręsti ir dėl D. Meiželytės-Svilienės koncertinės veiklos.