Ji buvo sulaikyta sekmadienį Minske priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį „Ryanair“ lėktuvą kartu su Baltarusijos opozicijos aktyvistu ir tinklaraštininku, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėju Ramanu Pratasevičiumi.

„S. Sapega yra Rusijos Federacijos pilietė ir vientisųjų studijų programos „Tarptautinė teisė ir Europos Sąjungos teisė“ studentė. Grįždama su jaunu žmogumi iš atostogų Vilniuje Sofija planavo apginti savo magistro darbą“, – rašoma pirmadienį EHU paskelbtame pareiškime.

„Po Baltarusijos valdžios surengtos operacijos Tiriamojo komiteto Minsko valdybos pareigūnai sulaikė studentę. Dėstytojai ir grupės draugai tvirtina, kad universiteto bendruomenėje Sofija pasižymėjo akademiniais rezultatais ir nepriekaištinga reputacija“, – pažymi universitetas.

Universitetas reikalauja, kad Sofijai būtų suteikta neatidėliotina konsulinė pagalba, kreipiasi į tarptautinius partnerius, donorus ir žmogaus teisių gynėjų bendruomenę, kad būtų imtasi veiksmų dėl studentės paleidimo į laisvę.

„EHU bendruomenė kategoriškai smerkia Baltarusijos valdžios nebaudžiamumą ir reikalauja Baltarusijos tarptautinių įsipareigojimų laikymosi bei piliečių teisių ir laisvių, įtvirtintų Baltarusijos Konstitucijoje, užtikrinimo. Esame solidarūs su visais neteisėtai sulaikytais ir politiškai persekiojamais Baltarusijos gyventojais. Mes protestuojame prieš nepagrįstą EHU bendruomenės narės S. Sapegos sulaikymą“, – skelbia universitetas.

Sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis „Ryanair“ lėktuvas. Minėtu „Ryanair“ lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius bei S. Sapega. Lėktuvui nusileidus Minske, jie sulaikyti.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, 9 prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Praleidę Minsko oro uoste maždaug septynias valandas, jie, išskyrus R. Pratasevičių, jo draugę ir dar keturis asmenis, parskrido į Vilnių.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos vadovas ir užsienio reikalų ministras tai pavadino valstybinio terorizmo aktu, Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)