"Kad ir koks svarbus būtų žydų nuosavybės, ypač žydų kultūros vertybių grąžinimo klausimas, svarbiausia su holokaustu susijusi problema yra aktyviai žydų persekiojime arba žudynėse Antrojo pasaulinio karo metais dalyvavusių lietuvių patraukimas baudžiamojon atsakomybėn", - rašoma Eltai perduotame S.Vyzentalio (S.Wiesenthal) centro pranešime.

Anot pranešimo, šiuo atžvilgiu Lietuvos valdžia mažai tenuveikė, tačiau nesunkiai randa daugybę pasiteisinimų dėl nesugebėjimo imtis teisinių veiksmų prieš Lietuvos holokausto nusikaltėlius. "Taip ir nenuteisto Aleksandro Lileikio mirtis praėjusią savaitę Vilniuje akivaizdžiai patvirtino, kiek mažai Lietuva nuveikė šioje srityje", - įsitikinęs E.Zurofas (E.Zuroff).

"Todėl mes kviečiame konferencijos dalyvius naudotis tuo, kad jie yra Vilniuje, ir raginti lietuvius nedelsiant imtis veiksmų dėl neišnagrinėtų bylų prieš nacių karo nusikaltėlius, tokius kaip Antanas Gudelis, Kazys Čiurinskas, Vincas Valkavickas, Adolfas Milius, Juozas Grabauskas ir Aloyzas Balsys bei daugelį kitų, kurių atžvilgiu net nepradėtas oficialus tyrimas".

Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vadovas Rimvydas Valentukevičius iš Eltos korespondentės išgirdęs apie eilines E.Zurofo pretenzijas Lietuvai, sakė nesiruošiąs jų nei komentuoti, nei į jas reaguoti.

Prokuroras tik patikslino, kad vienas iš E.Zurofo (E.Zuroff) išvardytų asmenų - A.Milius - yra jau miręs, todėl byla prieš jį nutraukta. A.Gudelio, K.Čiurinsko, V.Valkavicko baudžiamosios bylos tiriamos, o sprendimai dėl kitų minėtų asmenų veiksmų kol kas nepriimti, nes trūksta jų kaltės įrodymų.

"Negalima tokiuose dalykuose vadovautis dabar smerkiamais nacių arba NKVD metodais - yra įstatymai ir viskas daroma pagal įstatymus. Neužtenka kokio nors pasakymo, kad žmogų apkaltintume ir vadintume karo nusikaltėliu. Jis gali būti įtariamasis, bet turi būti išlaikyta nekaltumo prezumpcija",- pabrėžė R.Valentukevičius.

Prokuroro žodžiais, šiuo metu Generalinė prokuratūra tiria veiksmus keleriopai didesnio skaičiaus asmenų negu paminėjo E.Zurofas (E.Zuroff). Iš viso iškelta 91 baudžiamoji byla dėl genocido ir karo nusikaltimų. Teismui perduota jau 15 tokių baudžiamųjų bylų, tarp kurių buvo ir A.Lileikio byla.