„Norėtume iš jūsų nusipirkti formulę, kaip jums pavyko patvirtinti reformas - mokesčių, pensijų, naujo socialinio modelio - tuo metu, kai pasaulyje pastebimas nuovargis dėl reformų įgyvendinimo. Po dešimtmečio deficito, dabar Lietuvos deficitas patiria perviršį. Iš tiesų, tai istorinė proga. Ne tik švenčiate Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, bet ir šiandien tapote EBPO nare“, - spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė A. Gurria.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis išreiškė džiaugsmą, kad A. Gurrios vizitas sutapo su tuo politinio ciklo etapu, kai Lietuva priėmė, jo teigimu, būtinas reformas, kurios padės šaliai judėti tolyn.

ELTA jau rašė, kad Lietuvoje ketvirtadienį vieši EBPO vadovas A. Gurria, kuris buvo oficialiai priimtas vyriausybėje. Susitikimo metu pristatyta Lietuvos ekonomikos apžvalgos ataskaita.

A.Gurria anksčiau ketvirtadienį susitiko prezidente Dalia Grybauskaite.

EBPO vadovui už aktyvią ir realią paramą Lietuvai siekiant narystės EBPO įteiktas valstybinis apdovanojimas - ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius. Apdovanojimą įteikė prezidentė D. Grybauskaitė. Taip pat prezidentė valstybinį apdovanojimą įteikė ir EBPO Teisės direktorato direktoriui Nicolai Bonucci, kuris vadovavo deryboms dėl Lietuvos stojimo.

Lietuva EBPO nare tapo paskutinė iš Baltijos šalių. Paraišką stoti į organizaciją šalis pateikė dar 2002 metais, 2012-aisiais ją atnaujino, o 2015 metais sulaukė oficialaus kvietimo pradėti stojimo procesą. Šių metų gegužę, pritarus 21 EBPO komitetui, Lietuva pakviesta tapti EBPO nare.

Stojimo metu Lietuva pakeitė daugiau nei 200 teisės aktų ir, EBPO generalinio sekretoriaus pavaduotojos Mari Kiviniemi teigimu, parodė aiškų norą tapti nare, nes reformas įgyvendino labai sparčiai.

EBPO buvo įkurta 1961 metais JAV ir Kanadai prisijungus prie Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacijos, vienijusios Europos šalis bendram tikslui - atstatyti po Antrojo pasaulinio karo sugriautą ekonomiką. Organizacijos centrinė būstinė yra Paryžiuje. Metinis EBPO biudžetas siekia apie 370 mln. eurų.

A.Gurrios vizito Lietuvoje metu, Prancūzijos vyriausybėje deponuoti prisijungimo prie EBPO konvencijos ratifikaciniai raštai - Lietuva oficialiai tapo 36-ąja EBPO nare.