Seime linksniuojama Janonio pavardė

Seimo Antikorupcijos komisija nutarė, kad visi trys 2000-aisiais sumanytos elektroninės sveikatos sistemos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų. E. sveikatos projektą pastaraisiais metais įgyvendina Registrų centras, kurio valdymas neseniai perduotas Susisiekimo ministerijai.

Pasak Antikorupcijos komisijos vadovo Vitalijaus Gailiaus, buvę Sveikatos ministerijos pareigūnai, pradedant „darbiečių“ deleguotu ministru Žilvinu Padaiga (2004-2006 metais buvo ministras ir 2004-2008 metais – Seimo narys), sukūrė tokią sistemą, kuri galbūt leido pelnytis tiems patiems asmenims.

Komisijos narys Rimantas Jonas Dagys sako, jog sistema buvo sugalvota taip, kad iš nuolatinio jos tobulinimo būtų galima užsidirbti. Jo žodžiais, tai buvo nusikalstama schema.

„Jie ir įsteigė juridinius asmenis, kurie iš esmės ir diegė tą sistemą sveikatos priežiūros įstaigose, vykdė mokymus ir iki šiol tą sistemą diegia. Kalbame apie tuos pačius politinio pasitikėjimo pareigūnus, kurie buvo atsakingi už projekto rengimą – ministras, sekretoriai Haroldas Baubinas, Saulius Janonis, buvęs ministerijos sveikatos projektų vadovas ir technologijų skyriaus specialistas Evaldas Dobravolskas“, – komisijai ketvirtadienį patvirtinus elektroninės sveikatos sistemos diegimo tyrimo išvadas, BNS teigė V. Gailius.

S. Janonis vadinamas medicinos draudimo pradininku Lietuvoje. 1997-aisiais susikūrus ligonių kasoms, jis pakeitė trumpai šiame poste išbuvusį pirmąjį Valstybinės ligonių kasos direktorių Leoną Kučinską, o 2003 metais laimėjo Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriaus konkursą.

2006 metais S. Janonį šiame poste pakeitė H. Baubinas. Nutrūkus karjerai ministerijoje, e. sveikata programą prižiūrėjęs pareigūnas vos po pusmečio įsidarbino įmonėje „E. sveikata”, nors įstatymai draudžia valdininkui vienerius metus vadovauti privačioms įmonėms, kurias jie kontroliavo.

Kuklius atlyginimus gaunantys darbuotojai rodo įspūdingus rezultatus

Kalbant apie S. Janonį, verta paminėti UAB „Hisas“. Registrų centro duomenimis, jis yra šios įmonės akcininkas. Vadovo pareigas ėjo iki 2013 metų kovo 5 dienos. Vėliau įmonės vadovo kėdę užleido Igoriui Berlovui. O šiemet balandžio mėnesį įmonei vadovauti pradėjo 22 metų Lukas Janonis.

Kaip teigiama įmonės internetinėje svetainėje, ši įmonė teikia programinės įrangos diegimo, priežiūros ir vystymo paslaugas. „Nuo 2007 metų kuriama ir diegiama programinė įranga, skirta gydymo įstaigų veiklos procesų administravimui ir elektroninės sveikatos istorijos pildymui. Programinė įranga nuolatos tobulinama ir atnaujinama, atsižvelgiant į informacinių technologijų raidos tendencijas“, - įmonė apibūdinama jos internetiniame puslapyje.

Įmonėje, kurioje, viešai prieinamais duomenimis, dirba 4 darbuotojai, vidutinis atlyginimas siekia 265 eurus. Tačiau panašu, kad ir labai mažas pajamas gaunantys darbuotojai puikiai geba dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose. Tokiu būdu įmonės sąskaitą papildo įspūdingos sumos.

Įmonės aukso amžius - 2012 metai

Kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija, įmonei buvo sėkmingas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės projektas „E. sveikatos paslaugų gyventojams ir pacientams kūrimas VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, VšĮ Vilniaus psichiatrijos ligoninėje. Pirkimo objektas – SPĮ IS informacinės sistemos įdiegimo paslaugos. Tiekėjai buvo keli, o tarp jų ir UAB „Hisas“. Pagal sutartį, kuri įsigaliojo 2011 metų pabaigoje, skiriamas finansavimas siekė 866,390 Eur.

Saulius Janonis

Respublikinės Šiaulių ligoninės vykdytas projektas „E. sveikatos paslaugų gyventojams ir pacientams kūrimas VšĮ Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, VšĮ Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, VšĮ Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje ir VšĮ Kauno ligoninėje" įmonei buvo dar pelningesnis. Konkurso būdu įvykdytas SPĮ IS projekto parengimo ir SPĮ IS įdiegimo (modernizavimo) paslaugų pirkimas. Sutarties įsigaliojimo data - 2011 metų gruodžio 29 diena. Tokiu būdu keli tiekėjai, kurių sąraše ir vėl puikuojasi UAB „Hisas“ pasidalijo 2,876,500 eurų sumą.

2012 metais šiai įmonei ir vėl nusišypsojo sėkmė. Tuomet ji laimėjo Kauno klinikų paskelbtą konkursą IS sukūrimo paslaugų ir IS komponentų programinei įrangai pirkti. Tam skirtas 984,708 eurų finansavimas.

Tais pačiais metais UAB „Hisas“ kartu su dar keliomis įmonėmis atsidūrė Tauragės ligoninės pirktos paslaugos tiekėjų sąraše. Už informacinės sistemos kūrimo ir diegimo paslaugas kelioms įmonėms atiteko 289,619 Eur.

Taip pat UAB „Hisas“ kartu su kitomis įmonėmis laimėjo Utenos ligoninės pirkimą. Už elektroninių paslaugų plėtojimą ši ligoninė konkurso laimėtojoms atseikėjo 545,266 Eur.

Kad 2012 metai šiai įmonei buvo pasakiškai sėkmingi, išduoda tai, kad UAB „Hisas“ sužibėjo ir kituose pirkimuose. Štai Jonavos ligoninė už informacinės sistemos diegimo paslaugas išleido 489,400 eurus. Tiesa, tiekėjai buvo keli.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė už tokias pat paslaugas paklojo dar daugiau. 2012 metais paskelbtą konkursą laimėjo, kelios įmonės, tarp kurių ir UAB „Hisas“. Taip jos pasidalijo 633,300 eurų.

Marijampolės ligoninė tais pačiais metais už tokias pačias paslaugas keliems tiekėjams, tarp kurių ir „Hisas“, išleido panašią sumą – 633,409 Eur.

2012 metais Elektrėnų ligoninės pirkime, kaip ir dar kelios įmonės, UAB „Hisas“ ir vėl džiaugėsi sėkme. Ligoninė informacinės sistemos projektavimo, kūrimo ir diegimo paslaugas iš kelių tiekėjų nupirko už 462,480 eurus.

Freedata.lt duomenimis, įmonė be šių laimėjo dar daug kitų sveikatos priežiūros įstaigų skelbtų konkursų. Vienas naujausių – 2016 metais Šiaulių ligoninės vykdytas konkursas, siekiant nusipirkti informacinės sistemos palaikymo, priežiūros ir tobulinimo paslaugas. Laimėjus konkursą UAB „Hisas“ atiteko 57499,20 Eur.

Yra sulaukęs valstybės kontrolės kirčio

DELFI peržiūrėjo UAB „Hisas“ 2016 metų finansines ataskaitas. Ir štai Pelno (nuostolių) ataskaitoje matyti, kad įmonė pernai patyrė 62174 Eur nuostolį. Tuo tarpu praėjusiu ataskaitiniu laikotarpiu fiksuotas pelnas – 533080 Eur. Įmonės kapitalas praėjusiais metais siekė 155701 Eur.

UAB „Hisas“ akcininkas ir buvęs vadovas S. J. Janonis yra ėjęs Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriaus pareigas. O iki tol jis vadovavo Valstybinėms ligonių kasoms. 2002 metais žiniasklaida aprašė galimai neskaidrius „Sodros“ ir Ligonių kasų konkursus, prie kurių galimai prisidėjo ir S. J. Janonis.

Anuomet Valstybės kontrolė nustatė, kad, pirkdamos informacinių sistemų priežiūros paslaugas, Valstybinė socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra”) ir Valstybinė ligonių kasa (VLK) pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus ir konkursų sąlygas, o sutarčių sąlygos nebuvo ekonomiškai pagrįstos.

Paslaugos penkeriems metams buvo pirktos iš uždarosios akcinės bendrovės „Etnomedijos intercentras”. Abiejų sandorių suma - po 7 mln. litų.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga ir Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Saulius Janonis

Kaip buvo rašyta žiniasklaidoje, „Sodra” ir VLK viešojo pirkimo konkursų sąlygose reikalavo, kad paslaugų teikėjas turėtų patirtį. Tačiau abu konkursus beveik tuo pat metu laimėjęs „Etnomedijos intercentras” tik prieš kelis mėnesius iki sutarčių pasirašymo pakeitė savo įstatus, kuriuose įrašė su kompiuteriais ir programine įranga susijusią veiklą. Iki tol ši bendrovė kitu pavadinimu vertėsi spausdinimu, leidyba, garso ir vaizdo įrašų dauginimu.

Konkursų organizatoriams „Etnomedijos intercentras” pateikė duomenis ne apie savo, bet apie akcinės bendrovės „Alna” darbuotojų patirtį, kurią vėliau samdė informacinių sistemų priežiūrai „Sodroje” ir VLK.

„Vien tik dėl netinkamų pretendentų abiejų konkursų organizatoriai privalėjo nevertinti ir atmesti „Etnomedijos intercentro” pasiūlymus. To nepadaryta”, - yra teigusi Valstybės kontrolė. Paslaugų sutartis pasirašė Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktorius Dalius Prevelis ir Valstybinės ligonių kasos direktorius S. J. Janonis.

S. J. Janonis laikomas medicinos draudimo pradininku Lietuvoje. 1997 metais susikūrus ligonių kasoms, jis pakeitė kelis mėnesius šiame poste išbuvusį pirmąjį Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorių L. Kučinską ir vadovavo šiai institucijai iki 2003 metų. S. J. Janonio profesija – sporto medicinos gydytojas. Taip pat jis, kaip rašyta žiniasklaidoje, yra ėjęs „Sanikos mediena“ direktoriaus pareigas.

Registrų centro duomenimis, S. J. Janonis, anksčiau yra buvęs UAB „Diavera“ akcininkas ir vadovas, taip pat UAB „Sveikatos investicijos“ akcininkas ir vadovas.

Su pačiu S. J. Janoniu DELFI susisiekti nepavyko. Dabartinis UAB „Hisas" vadovas L. Janonis į klausimus atsakyti atsisakė.